Like Tree12Likes
 • 3 Post By Axometru
 • 4 Post By Dragonfire
 • 2 Post By Axometru
 • 2 Post By Dragonfire
 • 1 Post By Axometru

Subiect: Miscarea piciorului interior : tibii paralele 1. Avatarul lui rares

  Miscarea piciorului interior : tibii paralele

  Dupa cum bine se stie ambele schiuri trebuie sa fie active in viraje si aceasta este o secventa din tehnica moderna de schi. In timp ce schiul exterior are rol existential in momentul de inceput al virajului, cel interior are un rol crucial in ultima faza a virajului.


  In acest articol vor fi prezentate elementele tehnice ale virajelor taiate cu ajutorul schiului interior.


  In primul rand este necesar sa mentionam faptul ca forta de gravitatie si de inertie de la sfarsitul virajului, atunci cand sunt bine folosite, intodeauna cresc viteza schiorului cu mult mai mult decat daca ar folosii forta muschilor sau alte miscari. Un viraj curat, rotund ofera cel mai bun transfer al energiilor de la un viraj la altul. Ca acest transfer sa aibe loc tibiile trebuie sa fie paralele, unghiul de cantare trebuie sa fie egal pentru cele 2 schiuri iar urma lasata de schiuri sa fie 2 cercuri concentrice. Bineinteles acesta este un model ideal. Este realizat in realitate doar cu o oarecare aproximatie. Competitorii sunt cei care incearca sa atinga perfectiunea deoarece avand acelasi grad de cantare pentru ambele schiuri franarea este foarte mica, deci este cel mai rapid.


  Cu toate acestea, daca ne uitam atent la cempetitorii de top multi dintre ei nu incep virajul cu tibiile paralele. O parte din motive sunt :
  -Incercarile de a impinge schiul exterior cat mai departe de centrul virajului
  -Proiectia centrului de greutate al schiorului este pe cozile schiurilor
  -Lipsa vitezei
  Indiferent care este cauza, schiorii de multe ori sunt prinsi in pozitii de genul celor din poza, cu tibiile departe de a fi paralele in prima faza a virajului.
  In aceasta poza, picioru stang este intins si unghiul de cantare este mare. Unghiul de cantare pentru schiul interior este mult mai mic, aproape ca este pe lat. Continuand virajul cu picioarele in aceasta pozitie schiorul nu are nici o sansa sa taie un viraj corect, urmele sa fie 2 arcuri concentrice.
  Exista 2 scenarii in aceasta situatie, ambele rele.
  1). Schiul interior este supraincarcat, schiul exterior nu este incarcat suficient si este tras dupa schiul interior contribuind astfel la pierderi de viteza.
  2). Schiorul reuseste sa pastreze greutatea pe schiul exterior, iar schiul interior nu este incarcat si il incetineste.


  Rezolvarea problemei este evidenta. Ambele schiuri trebui sa lucreze simultan in timpul virajului. Cu toate ca pare foarte simplu de realizat , nu este.


  Reactia naturala a schiorului care se afla in aceasta situatie este de a pune schiul interior, care se afla sub centrul de greutate, pe lat. Cu toate astea, pentru a finaliza corect virajul schiorul trebuie sa ajunga in pozitia in care schiurile au acelasi grad de cantare. Pentru a ajunge in pozitia aceasta schiorul trebuie sa se incline in interiorul virajului, centrul de greutate al schiorului este mult mai aproape de centrul virajului, iar schiurile se indeparteaza de centrul de greutate. Pentru a putea intelege mai bine, sa folosim un exemplu. Greutatea este repartizata 70-80% pe schiul exterior, soldurile si pieptul se muta incet inspre interiorul virajului, indoind genunchiul piciorului interior si impingandu-l spre interiorul virajului.

  Din momentul in care schiorul a iesit de pe linia pantei el ar trebui sa aibe tibiile paralele. De asemenea varfurile schiurilor trebuie sa fie la acealasi nivel. O distanta prea mare intre varfuri, schiul interior mult mai in fata decat cel exterior, nu ofera posibilitatea unei incarcari corecte a schiului interior. Daca tibiile sunt paralele si distanta dintre varfurile schiurilor este minima atunci schiurile vor niste viraje, arc de cerc, curate. Gradul de cantare al schiului interior este intotdeauna mai mic decat al celui exterior dar chiar asa traiectoriile schiurilor nu se vor intersecta, chiar daca in ultima faz a a virajului s-ar putea sa fie mai apropiate.
  In ultima faza a virajului tibiile ajung paralele. Schiurile se afla departe de centrul de masa


  In aceasta faza a virajului o mare parte din greutate cade pe schiul interior virajului. Pentru a mentine pozitia de echilibru se recomanda ca greutatea sa fie pe calcaiul piciorului exterior si totodata tibia sa apese pe limba claparului. Tibia piciorului interior trebuie sa apese puternic pe limba claparului.

  Toate cele de mai sus pot fi observate la schiorii care participa la concursurile de cupa mondiala. Spre exemplu Didier Cuche.

  Avand in vedere faptul ca pentru a taia un viraj este nevoie de aproape 0.5 secunde miscarea tibiilor in pozitie paralela trebuie sa fie realizata instinctiv. Pentru asta este nevoie de lucru la tehnica.

  In primul rand, este foarte important ca miscarea sa nu se rezume doar la miscarea genunchiului interior spre centru virajului. Miscarea trebuie sa fie combinata si cu mutarea intregului corp spre centrul virajului. Doar miscarea genunchiului va duce la o cantare excesiva care va incetinii schiorul sau mai rau il va face sa isi piarda echilibrul si sa scoata schiul exterior de pe trasa in loc sa termine virajul pe ambele schiuri.

  Un exercitiu pentru perfectionarea pozitiei pe schiuri in special a tibiilor paralele ar fi urmatorul. In primul rand trebuie mentionat ca exercitiul va fi efectuat pe o partie cu inclinare usoara aproape de plat, la o viteza mica.

  Folosind o inclinare minima a corpului inspre interiorul virajului, cu o distanta intre schiuri mai mare decat distanta dintre solduri, genunchiul interior este impins inspre centrul virajului pana cand tibiile ajung sa fie paralele si este pastrat in pozitia aceasta pana la sfarsitul virajului.
  Dificultatea acestui exercitiu este exagerata de distanta foarte mare dintre schiuri. El necesita un anumit nivel de balans si o precizie in distribuirea greutatii pe cele 2 schiuri. Este foarte important ca tibia piciorului interior sa apese pe limba claparului pentru a tine schiurile cu varfurile la acelasi nivel.
  Fara a tine varfurile la acelasi nivel, este aproape imposibil ca schiul interior sa fie corect incarcat si astfel sa se reduca diferenta dintre razele celor doua arcuri descrise de schiuri. Este foarte important ca acest exercitiu la viteza mica sa nu se rezume doar la impinsul genunchilor dintr-un viraj in celalalt. Pentru a evita aceasta piciorul exterior va fi tot timpul intins.

  In timp ce lucreaza cu acest exercitiu pentru pozitia tibiilor pe o partie usoara sau medie, unii schiori ar putea sa spuna ca este mult prea usor. In acest caz ar trebui sa schimbe partia cu una mai inclinata si sa creasca viteza. Atunci va fi mult mai greu sa aduca tibiile paralele. Iar daca se pune problema unei coborari prin porti devine si mai greu. Deci merita petrecut niste timp schiind liber si folosind acest exercitiu. Creste-ti gradat inclinarea partiei si viteza.  Sursa YOUCANSKI.COM

 2. Avatarul lui Axometru
  Am gasit acest thread vechi foarte interesant. Iar pentru cei pasionati iata ca am si pozele potrivite pentru a demonstra ce se intampla cand nu faci ceea ce explica @rares foarte bine in acest subiect.
  Poza nr 1
  image.jpg
  Am atacat poarta din timp, adica schiul din deal (stangul meu) este pe traiectoria buna, adica in dreptul fanionului arata catre poarta( fanionul) urmator, DAR cel din vale(dreptul) este orientat catre alta directie, cea gresita, cea care ma duce ( daca merg pe linia lui) sub fanionul urmator. De ce se intampla asta? Exact nu pot sa-mi dau seama, dar sunt doua ipostaze. Ori am schimbat greutatea prea repede de pe schiul exterior pe cel interior , ori nu am avut suficienta forta pe schiul exterior de la bun inceput si ca urmare nu am avut sufienta forta sa il indoi suficient ca sa tina radiusul pentru virajul respectiv. Eu zic ca prima presupunere este cea corecta, uitandu- ma si la zapada care o arunca cantul. Asta inseamna ca am facut trecerea pe schiul interior mult prea devreme si cel exterior ramane in urma, nu este suficient de incarcat cu forta. Totusi unghiul de cantare este la fel, tibiile sunt cat de cat paralele.
  Ce se intampla in cazul asta?
  image.jpg
  Eu fac un dublu viraj, adica mai apas odata pe schiul din vale, ca sa am sprijin, sa pot schimba virajul, ceea ce ma face sa derapez si sa ajung sub poarta si sub linia ideala si sa franez foarte mult, sa pierd reboundul care imi da schiul. Ce puteam sa fac? Puteam sa apas mai tare pe schiul din deal si sa incerc sa continui pe el tragand schiul din vale sub mine, dar in pozitia aceea, cu genunchiul indoit si la conditia mea fizica de 43 de ani nu as fi reusit, asA ca a trebuit sa revin pe schiul din vale si sa apas pe el derapand mult sub poarta, ceea ce m-a incetinit mult, ceea ce se vede si in urmatoarea poarta.
  image.jpg
  Am desprins ambele schiuri de zapada si am sarit ca sa ma postez din timp pentru urmatoarea poarta, dar viteza deja era foarte redusa ceea ce se poate observa prin faptul ca schiuriile mele aproape ca nu arunca zapada in lateral. Cu ocazia asta s-au dus cateva sutimi de secunda la poarta respectiva iar pe tot traseul cred ca te costa minim vreo 2-3 secunde asemenea greseala.
  Unde am gresit? Trebuia in faza primei poze sa fie schiuriile paralele, tibiile paralele sa incep icarcarea pe calcai ca sa prind reboundul care ma ajuta sa inaientez si sa accelerez dupa fanion si in dreptul fanionului sa am ambele schiuri incarcate cu 50% din forta, iar urmatoarea faza abia sa trec pe schiul din deal. Ori eu nu am incarcat suficient de la inceput de viraj schiul exterior cu varful degetelor de la picior, si din cauza asta varful schiului ( lopata) nu s-a infipt suficient in zapada/gheta ( se vede in poza ca varful schiului drept nu este suficient de infipt, schiul nu este indoit) si nu a prins cantul suficient ca sa traga schiul in viraj. Ori daca nu ai apasat suficient la inceput de viraj pe varful schiului, degeaba apesi apoi pe mijloc ca el va derapa spre exterior, ceea ce te franeaza foarte mult. Initierea virajului in carving este foarte important pentru a avea un viraj corect, fie el intre porti sau la liber
  cum s-ar spune.
  Daca mai descoperiti si alte greseali, ma-s bucura de orice critica si analiza a acestor poze. Orice comentariu e binevenit si constructiv. Mai vorbim si noi de altceva dacat de starea vremii in poiana si de talcioc de echipament de ski
  Ultima modificare făcută de Axometru; 27.12.2014 la 02:36.
  expeditor, atomic1 and Dragonfire like this.
  ATOMIC - WE ARE SKIING

 3. Avatarul lui Dragonfire
  Nu-s io mare specialist in forte centripete, centrifuge, inertii si gravitatiei, da' as zice ca e ceva cu metrul deasupra axei... . Nene Axo, cred ca de fapt inca se vede obisnuinta scolii vechi de schi, intrata bine in sange, de care stiu ca e greu tare sa scapi. Sa enumar trei aspecte observate la tine : schiatul cu capul la cutie (am citit undeva si despre importanta pozitiei capului la schi), miscarea bratului in atacul portii (rotire umeri si avansare umar in jos pe interior), tendinta de stil vechi de a te arunca in viraj pe schiul interior (dupa cum bine ai zis - schimbarea prea rapida a greutatii cu desprinderea schiului,sau neprogresiva). Si o usoara tendinta de a aduce mai aproape decat trebuie genunchii...Si eu ma lupt cu astea, si foarte foarte greu ma controlez, si nu prea imi place ce-mi iese, fiind si mai mititel din fire. Una peste alta, in general, ceea ce iese in urma ta este foarte elegant si atrage imediat ochiul pe partie. Chestiile de finete sau mare finete ies la iveala abia intre bete puse. Unde, mi-am dat seama de mult, eu sunt o catastrofa..

  Si am vazut oricum la marea majoritate a asilor raceri, mai ales in slalom, ca nu prea le reuseste initierea perfecta a virajului, mai mereu au unghi inchis sau deschis intre schiuri..dar, evident, ei stiu si si pot face alte chestii..
  Ultima modificare făcută de Dragonfire; 27.12.2014 la 08:35.
  expeditor, atomic1, dadu and 1 others like this.
  Guilty for loving snow..

 4. Avatarul lui Axometru
  Este destul de firesc ca daca nu ai aparatoare la brate sa iti rotesti umarul in jos si sa incerci sa mergi cat mai aproape de poarta, dar sa atingi cat mai putin poarta ca doare. Fiind vorba aici de un concurs de amatori cu porti puse intre slalom si slalom urias pe o partie de un rosu deschis spre albastru inchis.
  Iar faza cu capul.... nu stiu cred ca mi-se pare ca sunt mai agresiv asa Este total aiurea si imi blocheaza si umerii si de acolo in jos se mai blocheaza si soldul etc. etc. La liber ( cred ) ca am scapat de blocarea asta, dar in porti, fiind concentrat pe altele, revin la pozitia asta de Pitbull. Din pacate in RO nu gasesti porti puse pentru turisti cum e cazul in Austria ( costuri 1€/ tura cronometrata) ca sa te poti antrena si sa lucrezi la tehnica. Ai doar posibilitatea sa concurezi din cand in cand la cate un concurs sau sa mai prinzi ceva porti de la o scoala de schi si sa te bagi cu tupeu, DAR asta nu fac si v-as ruga muult sa nu o faca nimeni. Este periculos pentru sportivi, de obicei copii care merg mult mai repede decat noi si se pot intampla accidente. Deci cat ar fi de tentant NU o faceti.
  atomic1 and Dragonfire like this.
  ATOMIC - WE ARE SKIING

 5. Avatarul lui Dragonfire
  Dap, asa e...cu "feritul" portilor, acum insa vad ca bratele boxeaza fanioanele, mereu bratul exterior cafteste barbia batzului..Am o idee : hai sa cumperam niste tevi d-alea de pvc sau ppr, asa la un phi 20-25mm,le vopsim si le taiem mai scurte oleaca sa nu ne loveasca la nas, si le caram cu noi pe unde umblam sa ne putem antrena, facem si filmari si poze in rafala si apoi videoanaliza cu ladoaiele de bere..yyupiieee !!
  expeditor and Draga Ralu like this.
  Guilty for loving snow..

 6. Avatarul lui Axometru
  Ideea ta nu e rea, dar trebuie sa ai mai multi perechi de pantaloni cu tina ca teava aia taie pantalonii daca te dai prea aproape
  Portile se lovesc cu mana ( pumnul sau aparatoarea sau batul) doar la Slalom iar la Slalom urias se loveste cu antebratul, sau umarul mainii din interiorul virajului. De preferat ar fi sa nu se atinga de loc deoarece incetineste, dar pe portiuni abrupte sau unde portile sunt foarte stranse incetinirea nu este atat de mare cat este pierderea din timp facand un viraj mai larg si atunci e mai buna o traectorie mai scurta mai aproape de poarta si lovirea ei, adica o dai deoparte. Am mai vazut "specialisti" amatori cum se chinuie si isi intind cotul sau mana mult spre poarta, mai mai ca o ating si ei, iar daca nu macar cu coada batului, macar sa se miste un pic poarta aia. Ma distreaza mult
  Dragonfire likes this.
  ATOMIC - WE ARE SKIINGSEO by vBSEO