Zilele acestea, in Azuga, reprezentantii administratiei locale monteaza plase de protectie care sa delimiteze zona de sosire pe partiile de schi de unica pista de sanie din statiune – astfel incat schiorii sa nu se mai ciocneasca de amatorii de sanius (foto). Aceasta operatiune, modesta ca desfasurare de forte si cheltuieli, readuce in atentie sincopele legate de administrarea domeniului schiabil din Azuga. Astfel, din cei 6 km de partii de care statiunea dispune, doar 400 de metri fac obiectul unui contract de administrare cu un intreprinzator privat. Pentru ceilalti 5.600 de metri nu exista niciun angajament ferm cu societatile detinatoare de instalatii de transport pe cablu, ajungandu-se la situatii de-a dreptul paradoxale, aflate la limita ilegalitatii, in care administratia locala doar cheltuieste, iar intreprinzatorii privati doar profita. Un astfel de caz este acela in care Primaria plateste pentru producerea zapezii artificiale, la baza partiei Sorica, circa 40.000 de lei, in timp ce o firma privata taxeaza schiorii care se dau pe partia astfel inzapezita.„Avem plasele de protectie inca de acum doi ani, insa le montam doar atunci cand aveau loc competitii sportive. In mod normal, delimitarea partiilor prin plase de protectie ar fi trebuit sa fie facuta de catre administratori. Numai ca, deocamdata, n-avem decat un singur administrator de partie in Azuga. Doar unul dintre detinatorii de instalatii de transport pe cablu a semnat un astfel de contract cu Primaria – firma Debreczy Alex. Ceilalti doi – societatile Romenergo si Izprod – n-au onorat inca aceasta obligatie”, ne-a declarat viceprimarul Claudiu Ivascu.
„Romenergo ne-a anuntat ca va semna luna aceasta contractul si, in mod obligatoriu, va trebui sa incheiem un contract si cu firma Izprod. In niciun caz, in acest sezon, administratia locala nu va mai putea sa plateasca pentru zapada artificiala produsa pe partia pe care aceasta societate o exploateaza”, a mai spus vicele.
Semnarea contractelor de administrare a partiilor este o problema care, la nivelul orasului Azuga, treneaza din toamna anului 2006. La acea data, unul dintre consilieri, Ion Ciripoiu, a atras atentia ca o situatie de felul celei in care Primaria cheltuieste, iar Izprod incaseaza este ilegala, putand fi sanctionata de Curtea de Conturi.
Ivascu neaga, insa, ca, in acest caz, ar vorba despre o ilegalitate propriu-zisa: „Nu toti cei care schiaza pe partia Sorica folosesc teleschiul administrat de Izprod. Mai mult decat atat, o buna ingrijire a partiilor, facuta pe spezele Primariei, este benefica pentru imaginea intregii statiuni. Asa ca producerea zapezii artificiale din fonduri publice nu este un avantaj exclusiv al acestei firme”.
Trebuie spus ca singurii bani pe care detinatorii de instalatii de transport pe cablu ii platesc administratiei locale pentru ingrijirea partiilor reprezinta o taxa de 3 la suta din incasarile anuale pe care acestia le realizeaza.
„Ultima oara cand am verificat ce inseamna 3 la suta din cifra de afaceri a celor care au instalatii de transport pe cablu, am constatat ca suma rezultata era aproximativ egala cu cea pe care Primaria o platea pentru producerea zapezii artificiale”, a conchis viceprimarul Ivascu.

sursa: ziarulprahova.ro