Tone de zapada din masivul Parang au luat-o vineri la vale, strivind si spulberand tot ceea ce s-a aflat in calea lor. Pe langa pagubele materiale, un schior a avut ghinionul de a fi prins sub zapada, aflandu-se in pericol de moarte. La salvarea acestuia au participat salvamontisti din cadrul formatiei Salvamont Petrosani, precum si jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara.
Barbatul a fost gasit ranit destul de grav si aproape inghetat, insa inca sufla cand salvatorii au ajuns la fata locului. El a fost scos de sub straturile imense de zapada si transportat de urgenta la cel mai apropiat spital.

Desigur, cele de mai sus au fost – din fericire – elementele unei simulari, fiindca jandarmii si salvamontistii au vrut sa isi demonstreze atat lor cat si celor prezenti in masivul Parang ca pot face fata la asemenea incidente nefericite.
“Avem logistica necesara pentru organizarea actiunilor de salvare. In plus, avem si oameni foarte bine pregatiti si sunt de parere ca jandarmii montani, impreuna cu salvamontistii, fac treaba buna”, a declarat sublocotenent Nicolae Raducu, purtatorul de cuvant al IJJ Hunedoara.

De asemenea, jandarmii hunedoreni si-au facut si un plan de bataie pentru sezonul rece. “Pe timpul sezonului de iarna, jandarmii montani isi vor concentra activitatile in zonele in care se afla spatiile de cazare din statiunile montane, la partiile de schi, precum si in zonele in care se desfasoara diverse spectacole si concursuri. Jandarmii trebuie sa fie pregatiti 24 de ore din 24, de foarte multe ori in conditii meteorologice extreme. De la ger, vant ori ceata la ploi torentiale sau furtuni dezlantuite. Mai mult, jandarmii au de furca cu hotii de lemn si de brazi. “In preajma sarbatorilor, ne confruntam cu transporturi ilegale de brazi taiati”, a declarat sublocotenentul Nicolae Raducu.

sursa : gvj.ro