Schiorul Alexandre Bilodeau a ajuns sa reprezinte Canada la JO de iarna, asta dupa ce a castigat 2 concursuri de Cupa Mondiala, imediat inainte de JO de la Torino. Prima victorie inregistrata de Alexandre a fost la Mount Gabriel, in ianuarie 2006 iar cealalta la Spindleruv in Cehia.Dintr-o data, la 19 ani, Bilodeau a ajuns pe marea scena a JO, fiind cel mai bun schior care reprezenta Canada la aceste probe. Din pacate norocul nu i-a suras in zilele concursurilor, cand a executat o saritura cu 3 rotatii pe o axa oblica si a ratat aterizarea, ajungand pe locul 11. Interviurile care au urmat concursului l-au putut surprinde pe tanarul schior cu lacrimi in ochi, disperat ca si-a dezamagit toti fanii.Sezonul trecut nu a fost unul stralucitor pentru Alexandre, acesta clasandu-se in general pe locul 2 sau 3, in competitiile majore. Totusi cel mai important este faptul ca a reusit sa se acomodeze cu stilul de viata a unui sportiv de performanta, a unui sportiv care participa la evenimente de nivel mondial. A depasit tot felul de probleme, de la probleme de logistica ( o companie de trafic aerian i-a pierdut tot echipamentul; a fost nevoit sa astepte 9 ore intr-un aeroport pentru conditii meteo favorabile) si pana la a participa la o proba de calificare pentru un concurs, schiind cu un clapar crapat. Avand aceasta experienta , singurul lucru care il poate opri, spune el, este regulamentul FIS, organizatie care patroneaza aceste concursuri.

Bilodeau de cand a intrat in aceste competitii s-a aflat tot timpul in primul lot de schiori, datorita faptului ca inainte de a participa la schi movile a facut schi acrobatic, sarituri acrobatice. El a fost primul schior care a efectuat o saritura cu dubla intoarcere si dubla rasucire, intr-un concurs de schi movile. In primul concurs pe care l-a castigat, cel de la Mont Gabriel a efectuat o saritura 1080 grade dezaxat ( rotatie pe o axa oblica ), de departe cea mai dificila saritura din competitie.In momentul de fata, exista mai multi schiori care au luat-o pe urmele lui Bilodeau, executand 1080. Alexandre declara ca situatia in care se afla nu ii este favorabila, deoarece din cauza reglementarilor FIS nu poate executa sarituri mult mai complicate, pentru ca nu sunt acceptate inca in aceste concursuri. In continuare, Alexandre, prevede ca in viitor, in cazul in care FIS nu isi va schimba politica, va fi foarte greu sa se decida care este castigatorul probei, in cazul in care mai multi vor executa aceeasi saritura corect. Sugestia lui este ca FIS sa accepte si sariturile duble ( duble back flip ) pentru a ridica nivelul.

"Daca e sa ma intrebi pe mine, ori accepti ori nu accepti flip-urile. Nu trebuie sa fie cu jumatate de masura. " a spus Bilodeau. "Nu spun ca nu o sa incerc o saritura 1440 grade , nu vreau sa imi impun limite, dar ramanem fara optiuni."

Chiar daca lui Bilodeau nu prea ii convin limitarile pe care le-a pus FIS, per general este bine, pentru ca el se va perfectiona la sariturile pe care le executa deja, adica pentru olimpiada de la Vancouver din 2010. Atunci va avea posibilitatea sa arate ce poate.

sursa : canada.com