EuroParlamentarii harghiteni Csaba Sogor (UDMR) si Magor Csibi (PNL) vor sa transforme municipiul Miercurea Ciuc in primul centru olimpic pentru sporturile de iarna din Romania, acesta fiind cel mai important obiectiv local al mandatului lor.

Ideea a fost facuta publica vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta de cei doi la Miercurea Ciuc, in care au fost prezentate si demersurile pe care le vor face pentru concretizarea acestei initiative. Proiectul vizeaza construirea unei piste de biatlon, a unei piste europene de slalom, a altor baze pentru sporturile de iarna, care sa includa municipiul Miercurea Ciuc si imprejurimile orasului in circuitul olimpic european.

Europarlamentarul liberal Magor Csibi a declarat ca in urmatoarele zile vor avea loc mai multe intalniri cu primarul orasului Miercurea Ciuc, Robert Raduly, cu presedintele Consiliului Judetean, Levente Bunta, dar si cu alti factori de decizie in domeniu, de la intreprinzatori particulari dispusi sa sprijine proiectul, pana la liderii cluburilor sportive din judet.

Urmatorul pas ar fi, potrivit lui Magor Csibi, discutiile cu Ministerul Mediului, pentru a analiza impactul pe care investitiile majore in zona l-ar avea asupra mediului, dar si cu premierul si cu ministrii care au putere de decizie in finantarea unui astfel de proiect.
Cei doi europarlamentari au adaugat ca discutiile se vor muta apoi la nivel european.

"Vom incerca sa aducem aici experti care sa ne ajute pentru elaborarea unui plan exact si vrem sa ducem la Bruxelles, pe banii nostri, oameni de aici care sa faca lobby pentru ca acest indraznet obiectiv sa se realizeze", a sustinut Magor Csibi.

La randul sau, Csaba Sogor a apreciat ca in acest fel se poate demonstra ca deputatii din partide diferite pot colabora pe proiecte concrete. "Speram ca si acasa, si la Bruxelles colaborarea dintre PNL si UDMR va fi un model si vom incerca sa lucram impreuna toti cei care suntem interesati de soarta acestei tari si a acestei regiuni", a spus Sogor.

Intrebati daca obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc va face obiectul unui proiect comun, cei doi au declarat ca partidele din care fac parte au pareri diferite despre acest subiect.

"Nu am incercat sa colaboram in problema autonomiei pentru ca PNL are o alta viziune decat UDMR si nu are rost sa intram in divergenta", a afirmat europarlamentarul Csaba Sogor, care a adaugat insa ca "ceea ce este bun pentru Europa este bun si pentru Romania".

La randul sau, Magor Csibi a subliniat ca nu este expert in problema autonomiei si se va limita sa comenteze doar problemele pe care le cunoaste. "Vreau sa mentionez ca vom colabora pe idei si proiecte concrete, si nu pe probleme politice, pentru ca in Parlamentul European partidele politice conteaza mai putin", a spus liberalul.