Sibienii care vor sa schieze, dar si turistii care trec prin orasul de pe malul Cibinului nu mai trebuie sa bata drumul de 35 de kilometri pana la Paltinis sau cel de peste 60 pana la Balea-Lac. Dupa ce mai multi investitori privati au anuntat ca vor deschide partii de schi in localitati de langa Sibiu, inca de anul trecut, pana la urma una dintre initiative a fost concretizata.

Teleschi, nocturna, tunuri de zapada
Astfel, pe drumul care leaga Sibiul de Sadu, in satul Tocile, sibianul Dan Buta a inaugurat oficial, la finele saptamanii trecute, cea mai noua partie de schi din sudul Ardealului. Partia de schi, cu o lungime de peste 200 de metri, care este dotata cu instalatie de nocturna si teleschi functioneaza pe versantul unui deal, aflat chiar sub munti.
Astazi va mai fi pus in functiune un teleschi de 400 de metri si va fi inaugurata si a doua partie. Pentru a fi sigur ca nu are surprize cu zapada naturala, investitorul sibian a cumparat tunuri de zapada artificiala, care este zilnic batatorita cu o masina speciala. De remarcat ca instalatia de iluminat nocturn este alimentata cu energie electrica de la un generator propriu de curent.
„De patru ani tot caut terenuri pe langa Sibiu, pentru a face aceasta partie, si cei de la Tocile au fost cei mai receptivi, ca sa zic asa, si am concesionat terenul. Am investit aici pana acum aproximativ 150.000 de euro si inca nu e totul finalizat. Nu ma gandesc cand o sa amortizez investitia pentru ca avem planuri pe timp indelungat” a spus Dan Buta. Acesta a declarat ca pe viitor va construi o pensiune, iar iarna viitoare partia mare va fi prelungita, astfel incat sa ajunga de la 400 de metri la 800 si apoi la 1.200 de metri.


Partie de agrement
Chiar daca nu a beneficiat deloc de reclama pe plan local, partia de la Tocile a avut parte inca de weekendul trecut de vizita a aproape 1.000 de sibieni.
„Nu i-am facut reclama, pentru ca nu vrem sa fie aglomeratie. Mai bine prefer sa fie lume mai putina care sa schieze mai mult”, a marturisit Dan Buta.
Cei mai multi dintre cei care au ales sa schieze deja la Tocile sunt copii, dar nici adultii nu au stat departe de partie. „Avem scoli de schi pentru copii care deja au venit si au inchiriat pirtia. Nu este o partie de viteza, ci una de agrement” a explicat patronul acesteia.


Preturi accesibile
Cei care vor sa mearga sa schieze la Tocile trebuie sa stie ca, pentru 20 de urcari cu teleschiul, pretul este de zece lei in cazul adultilor si sapte lei in cazul copiilor. In capatul partiei exista un minibar in care bauturile calde costa doi lei, un suc la 0,5 l costa patru lei, iar un sandvicih intre 2,5 si cinci lei.
Langa partie se pot inchiria si ATV-uri pe un poligon special, pretul fiind de doi lei pentru o tura. Cei care doresc sa se cazeze in apropierea partiei pot sa o faca la zecile de case de vacanta din Tocile, porecum si la pensiunile de aici. Preturile variaza intre 250 si 600 de lei pe noapte pentru inchirierea unei vile de vacanta si intre 50 si 100 de lei pe noapte pentru o camera la pensiuni.

sursa: evz.ro