Pericolul pe care îl reprezintă în acest moment pîrtia de schi nou înfiintată în Piatra Neamt si numeroasele accidente care au avut loc aici în ultimele două săptămîni, unele chiar foarte grave, au alertat institutiile cu atributiuni de salvare, autoritătile locale si societatea ce are în administrare respectivul loc de agrement. Astfel, Ambulanta, Salvamontul, Primăria si „Perla Invest“ s-au întîlnit ieri si discutat amănunte legate de încheierea unui protocol si a unui set de măsuri pentru ca sănătatea si viata celor care merg pe pîrtie ca să se distreze si să facă miscare să nu mai fie periclitate. Numai că asta presupune puncte de interventie, autosanitare, personal medical calificat, salvamontisti care să fie prezenti pe pîrtie la orice oră din zi si din noapte si să intervină la nevoie. Pe de altă parte, desi pîrtia nu este dată în folosintă, reprezintă un punct de atractie pentru copiii si tinerii localnici si din judetele limitrofe, de aceea se impune prezenta unor persoane care să atragă atentia asupra riscurilor majore pe care le prezintă pîrtia în caz de utilizare a saniei, sacilor de polietilenă, pentru a coborî din vîrf la vale.
Cel mai grav accident de pe pîrtia de schi din Piatra Neamt s-a petrecut înainte de Crăciun, cînd patru tinere din Pascani, venite să petreacă Sărbătorile de Iarnă la Piatra Neamt, au ajuns la spital în stare gravă, după ce s-au accidentat.
Dîndu-si drumul la vale pe saci, pierzîndu-si echilibrul si nemaiputînd să păstreze directia, la un moment dat tinerele s-au opintit în niste denivelări care le-au proiectat prin aer la cîtiva metri, după care au aterizat într-un gard de sîrmă care împrejmuieste o proprietate particulară. Izbitura a fost atît de violentă, încît, ametite, socate si grav traumatizate fizic, fetele nu s-au mai putut ridica. Panicati de scenele de groază la care au asistat, cîtiva martori au solicitat Serviciul Judetean de Ambulantă Neamt. Trei autosanitare ale Salvării si SMURD s-au deplasat la locul cu pricina, numai că, din cauza terenului accidentat, masinile s-au oprit la baza pîrtiei. Cadrele medicale s-au deplasat cu tărgile la locul accidentului, reusind cu greu să le preia pe accidentate. Trei dintre victime erau cît de cît constiente, putîndu-se coopera cu ele, iar una era în comă. Transportate la Spitalul Judetean de Urgentă Neamt, investigatiile medicale au arătat că fetele au suferit traumatisme si contuzii grave la cap, coloană si bazin. Cel mai grav accidentată a fost Delia Prisecaru, în vîrstă de 20 de ani, care a suferit o fractură craniană si un edem cerebral, intrînd în comă. Tînăra este si acum în spital în stare de inconstientă, a suferit o interventie chirurgicală din cauza unor leziuni renale si abdominale. Edemul cerebral s-a extins si este foarte grav, iar medicii Spitalului de Urgentă Iasi cred că nu are sanse de supravietuire.

Protocol pentru securitatea amatorilor de zăpadă

Societatea „Perla Invest“ va contribui la protocolul ce se va semna miercuri cu planuri si schite. Potrivit directorului Dan Cîmpeanu, protocolul este imperios necesar, nu doar pentru reglementarea interventiilor în caz de urgentă, ci si pentru omologarea pîrtiei de schi. „Protocolul va fi făcut de cei de la Ambulantă si Salvamont. Sînt proceduri stipulate de lege si ei stiu exact ce trebuie făcut. Noi i-am contactat în acest sens pentru că sîntem obligati de Hotărîrea de Guvern nr. 77 să avem aceste aspecte puse la punct pentru omologarea pîrtiei de schi. Practic, nu se semnează nici un contract comercial între ei si Perla Invest, ci doar un protocol. Noi le punem la dispozitie planse cu pîrtia, iar ei vor stabili unde trebuie să îsi amenajeze puncte de interventie, unde trebuie să ajungă în caz de necesitate si asa mai departe“, a declarat directorul Cîmpeanu. Tot acesta a arătat că luna aceasta va fi reglementată si situatia securitătii pe pîrtia de schi. În ciuda evenimentului nefericit cu tînăra de la Pascani accidentată pe pîrtia încă nedată în folosintă, în ciuda panourilor de avertizare amplasate si a pazei din zonă, oamenii continuă să considere pîrtia derdelus si să se dea la vale cu sănii, saci de polietilenă si alte improvizatii. Dan Cîmpeanu spune că a luat legătura cu Primăria Piatra Neamt pentru a remedia o dată pentru totdeauna acest aspect. „Primăria Piatra Neamt a primit o adresă din partea societătii Perla Invest prin care ni se solicită sprijinul în această problemă. Pe ordinea de zi a sedintei ordinare din această lună a Consiliului Local va fi propus un proiect prin care se vor prevedea sanctiuni împotriva celor care nu respectă avertismentele si folosesc pîrtia de schi desi nu este dată în exploatare. În prezent, în zonă există panouri de avertizare, dar sînt ignorate de cetăteni. Politistii comunitari patrulează în zonă, dar în acest moment nu există un cadru legal care să le permită interventia si sanctionarea celor care nu respectă avertismentele. După ce va fi stabilit acest cadru în sedinta consiliului, situatia se va schimba“, a precizat Nicoleta Husaru, purtător de cuvînt al primăriei pietrene.

sursa : monitorulneamt.ro