Recent, o firma din Miercurea Ciuc a montat in Sinaia (foto) si in Busteni cate un foarte modern automat de informare turistica. Panourile electronice au un afisaj generos, se declanseaza prin atingerea ecranelor si pun la dispozitia turistilor o multime de date de care acestia ar putea avea nevoie: de la activitatile culturale care sunt in desfasurare in cele doua statiuni, la mersul trenurilor si harti detaliate ale zonei, pana la informatii despre disponibilitatea unitatilor de cazare.Instalarea panourilor nu a costat niciun leu primariile din Sinaia si Busteni, functionarea automatelor fiind intretinuta din banii pe care agentii economici ii dau pentru a se face cunoscuti prin intermediul acestei interfete. Mai mult decat atat, automatele gazduiesc si cate o pagina web a celor doua primarii, astfel incat, pe aceasta cale, administratiile locale isi pot face publice si propriile actiuni.

Pana acum, astfel de panouri, numite „tourist-informator”, au mai fost montate in cinci localitati din tara: Miercurea Ciuc, Brasov, Poiana Brasov, Bran-Moeciu si Predeal, in viitorul apropiat urmand sa fie montat un terminal asemanator si in Bucuresti. Gratie acestei retele, de la automatul montat in fata primariei din Sinaia, de pilda, un turist poate afla cate locuri de cazare ar fi disponibile in Poiana Brasov sau ce spectacole artistice pot fi vazute in ziua respectiva in Miercurea Ciuc s.a.m.d.

Informatiile oferite sunt actualizate continuu, fiind disponibile in patru limbi: romana, engleza, maghiara si germana. Date identice celor pe care turistii le pot afla de la aceste panouri pot fi obtinute si prin accesarea adresei Tourist Informator, pagina web pe care sunt disponibile si imagini surprinse in timp real din localitatile in care firma harghiteana a montat terminale.

Mai trebuie spus ca un turist care cauta cazare poate apela unitatea turistica la care ar dori sa se instaleze de la telefonul cu care orice „tourist-informator” este prevazut, convorbirea fiind gratuita si durand maximum trei minute.

In Sinaia, panoul informativ este amplasat in dreptul deja existentului Centru de Informare si Promovare Turistica, iar in Busteni la cativa metri departare de sediul Primariei, in fata locului unde, peste cativa ani, va fi construit un Centru de Informare si Promovare Turistica de sine statator.

sursa: ziarulprahova.ro