Principala pasiune a unei tinere de 27 de ani, care a ajuns monitor de schi în Parâng, este zăpada din Valea Jiului. La această vârstă, are deja 25 de ani de schi în munți.
Codruța Bârlida s-a născut la munte, iar prima ei dragoste a rămas schiul. A deslușit tainele acestui sport la poalele Munților Parâng, la vârsta de doi ani, iar pasiunea ei a determinat-o să facă ANEFS-ul, secția schi montan. „Am început să schiez de acum 25 de ani. La început, tata, care este salvamontist, mă ducea pe umeri și mă punea pe schiuri“, a povestit Codruța. Tânăra spune că iarna este anotimpul său preferat și așa a ajuns să aștepte prima zăpadă ca să se întoarcă în țară, la cabana unde stă cu tatăl său, și el un împătimit al munților.Codruța este o tânără de statură medie, finuță, subțirică și plină de viață, iar la prima vedere nu ai spune că este un profesionist al schiului. Pe pârtie și-a câștigat însă și respectul celor mai vechi salvamontiști și nu degeaba este singura femeie monitor de schi, mulți ani fiind chiar singurul instructor din Parâng.
În toți anii de când a devenit monitor de schi, Codruța a învățat sute de tineri, copii și femei să schieze și a avut parte de fel de fel de întâmplări, unele hazlii, dar și altele mai puțin plăcute. Lecția începe cu învățatul „căzăturilor“, foarte distractiv pentru cei mici, și cum să îți menții echilibrul. Codruța spune că, în cazul în care cursanții sunt copii, părinților le interzice să fie alături de ei, pentru a-i lăsa pe cei mici să se descurce singuri. „În funcție de motricitatea celui care învață să schieze, după două-trei ore știe să facă plugul (tehnică de oprire prin apropierea vârfurilor schiurilor și depărtarea cozilor, în formă de litera V) și cristianele (virajele)“, a spus tânăra.
Bărbații nu prea vin să-i ceară sfaturi deoarece sunt prea orgolioși să se lase antrenați de o femeie, „doar îmi împrăștie copiii pe pârtie când trec“. Totuși, din amintirile hazlii, Codruța spune că, uneori, „tăticii revin cu telefoane și e-mail-uri“. „Se mai întâmplă ca după ce învăț copilul să schieze tăticul să mă mai caute. De asemenea, unii micuți îmi aduc ciocolată, este distractiv“, a spus Codruța.
O oră de schi în compania frumoasei tinere costă 35 de lei; puțin, recunoaște și Codruța, dar „munca este frumoasă și distractivă“. Pe timpul verii, tânăra locuiește în Germania, unde lucrează ca ospătar-barman.
Parângul este supraaglomerat
Stațiunea Parâng este din ce în ce mai îndrăgită de iubitorii sportului alb. În această perioadă, toate cele 1.200 de locuri de cazare la cabane, vile și la particulari sunt ocupate. Din cauza aglomerației, turiștii și-au lăsat mașinile parcate și la un kilometru de baza telescaunului, iar ca să urci la munte cu el stai la coadă zeci de minute. Unul dintre administratorii telescaunului, Romulus Burdan, a spus că stațiunea va fi la capacitate maximă până la mijlocul lunii ianuarie. „Avem turiști din Noua Zeelandă, Maroc, Franța, Italia și de la noi din toată țara. Datorită cererii foarte mari de locuri de cazare, unii cabanieri au fost nevoiți să aducă saltele și paturi în camere“, a spus Burdan.

sursa: gds.ro