"Degetul mare al schiorului" (skier's thumb) descrie o afectiune a ligamentelor care leaga oasele degetului impreuna. Aceasta denumire descrie mai multe afectiuni ale ligamentelor degetului. Rupturile de ligamente intra tot in aceasta categorie, deseori fiind tratate prin operatii.Aproape 10 % din accidentele intra in categoria despre care vorbim. Acestea apar atunci cand :

        schiorul cade cu palma deschisa pe bat, mai exact cu degetul mare intr-o partea batului si cu celelalte patru in cealalta parte. Atunci apare o tensiune foarte mare in ligamentele degetului mare, tensiune care le poate luxa sau chiar rupe.        schiorul cade cu palma deschisa pe zapada inghetata si din cauza vitezei exista sanse ca degetul mare sa fie accidentat. Oricum accidentarea este mult mai usoara decat in primul caz.Simptomele pentru acesta afectiune sunt urmatoarele si pot aparea dupa minute sau ore de la accident :


        Durere la baza degetului mare, undeva in zona dintre degetul mare si aratator ( primul spatiu inter-metacarpian ).


        Inflamarea degetului.


        Incapacitate sau disconfort la apropierea degetului mare de aratator (cel ma important).


        Senzatie de disconfort la atingerea degetului mare pe partea dinspre aratator.


        Schimbarea culorii pielii degetului mare. Violet sau negru ar trebui sa dea de gandit.


        Durere puternica a degetului care creste odata cu orice miscare.


        Durere in incheitura mainii care poate de asemenea sa fie din cauza degetului mare.

In cazul in care una sau mai multe dintre aceste simptome exista si la dumneavoastra ar fi bine sa consultati un medic ortoped. De asemenea cei de la salvamont ar putea sa acorde un prim ajutor.

Daca exista vreo problema si nu puteti ajunge la doctor trebuie sa opriti durerea aplicand gheata in dreptul degetului, dar nu direct pe deget, de cel putin 4 ori pe zi cate 35 de minute.Incercati sa evitati orice miscare a degetului imbobilizand-ul cu un bandaj sau ceva de genul. Folositi un antiinflamator ( ibuprofen ) sau un calmant ( diclofenac ) asta numai in cazul in care tolerati aceste medicamente.

Nu uitati ca trebuie sa ajungeti la un doctor sa va consulte.

Cum ati putea sa prefeniti aceste accidente ? Ar trebui sa va educati ca atunci cand cadeti sa lasati batul din mana. La o cazatura in care mana nu va fi pe bat sansele de accidentare sunt mai mici. Ar trebui sa folositi bete cu manerul profilat pentru ca ofera o priza mai buna si astfel nu va mai fi nevoie de bretelele de la bete.

sursa : emedicinehealth.com