Subiect: Schiuri Partie 1. Avatarul lui popika

  Schiuri Partie

  Schiuri 100% pentru partie
  Generalitati
  Sunt schiuri facute special pentru a fi folosite pe zapada batuta, bine coafata, crust, zapada inghetata si rareori zapada proaspat cazuta. Iesirile in off-piste sunt recomandate numai schiorilor avansati, care se pot descurca cu orice fel de schi pe orice fel de zapada (da, exista!) pentru ca constructia schiurior este undeva la limita dintre stilurile de schi si astfel trebuie ca skiorul sa aiba abilitati foarte bune pentru a controla sschiurile in zapada afanata (powder).

  In general sunt rigide (pe toata lungimea schiului), ceea ce inseamna ca au un control foarte bun in conditii de zapada tare sau gheata. Tranzitia de pe un cant pe celalalt se face foarte repede, mai ales in cazul schiurilor de slalom.
  Genul asta de schiuri e destul de pretentios si e potrivit pentru schiorii buni sau foarte buni, care stiu sa stea cum trebuie si sa le controleze. Altfel, schiurile te schiaza pe tine, nu tu pe ele. Au tendita sa “caute” partia, adica sa se afunde in zapada afanata. Neajunsul se poate depasi crescand viteza, dar asta e valabil numai pentru schiurile cu radius mai mare.
  Nu trebuie amestecate, totusi, cu schiurile de competitie. Ce se vede la TV nu prea are legatura cu schiurile pe care le vedeti in magazin, decat ca design/culori si ca profil. Constructia e alta, materialele folosite sunt cu totul altele, iar schiurile veritabile de competitie nu se comercializeaza prin magazine, mai ales ca fiecare schior profesionist are propriile preferinte si “setari”.
  In functie de lungime si radius s-ar distinge urmatoarele sub-categorii:
  Slalom special.
  Schiuri cu radius mic (maxim 15m), lungimea de cele mai multe ori nu depaseste 170cm. Profilul clasic este 120-65-100 (este doar un exemplu). Ideale pentru viraje scurte si viteza medie. In linie dreapta devin nesigure pe masura ce creste viteza, au tendinta sa “agate” din cauza radiusului foarte mic. Intra in viraj foarte usor si ies cu o explozie de energie rezultata din indreptarea schiului.
  Slalom urias.
  Radiusul e intre 15m si 20m, lungimea intre 170cm si 190cm. Profil clasic: 110-70-95. Ideale pentru viteza mare si viraje largi. Daca credeti ca cele de slalom sunt rigidite, ar trebui sa vedeti un schi de GS. Asta e genul de schi nerecomandat incepatorilor.
  Cross.
  Asta e o grupa relativ noua. Radius intre slalom si urias (in jur de 15m), rigide sau foarte rigide, lungimea in jur de 170cm. S-a dezvoltat in ultimii 5 ani. Initial se foloseau schiuri de urias, unii dintre schiori le prefera in continuare. E o combinatie intre schiul de slalom special si cel de urias. Profl clasic: 113-72-98.
  Carve.
  Asta e o categorie foarte asemanatoare cu cea de schi-cross. Diferenta e ca schiurile din categoria asta sunt mai putin rigide si, deci, mai ingaduitoare cu schiorii. Totusi, profilul poate varia de la cel de slalom la cel de schicross. Pentru un schior avansat care nu vrea sa munceasca foarte mult poate fi schiul ideal.
  Ultima modificare făcută de popika; 20.12.2007 la 19:05.

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 2. Avatarul lui rares
  foarte mijto articolul cu toate ca nu prea sunt de acord cu dimensiunile pe care le-ai dat in articol, pentru special si cross

 3. Avatarul lui popika
  Ma bucur....si legat de dimeniuni am zis pe undeva ca sunt doar de exemplu, si daca nu esti multumit esti binevenit sa imi spui recomandarea ta si eu voi face modificarile...

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 4. Avatarul lui blorin
  Pentru noi, ceilalti, incepatorii, cifrele astea sunt mai rau ca tabelul lui Mendeleev pentru un elev 'modern'.

  Eu...Hâc! Eu... cu cine votez???
  Slalom special... sau urias??, cross sau carve?

  In Austria am purtat SL10 de la Atomic, date de instructor ca fiind de carve. Pe specificatii apare ca fiind de slalom. Dar m-am descurcat de minune cu ele, chiar daca eram la prima intalnire cu schiurile.
  Pe toate site-urile producatorilor detaliile sunt, de multe ori, destul de dificil de inteles. Toate par a fi ideale pentru orice client, doar sa fie skivirusat.

  Am intrebat un profesor de ski, de la universitate, si spune altceva... cica orice ski iti place e bun la inceput. Daca e mai rigid cu un radius mai mare, te obisnuiesti asa (si daca esti dispus sa faci un efort suplimentar pentru a progresa). Daca incepi cu un ski mai putin rigid, cu radius mic, vei accepta varianta asta.
  Deci, oricum alegi, daca ai ambitie, reusesti sa inveti.

 5. Avatarul lui john_dude
  ...popika...titlu...on piste nu all mountain...

 6. Avatarul lui popika
  Citat Postat în original de john_dude Vezi post
  ...popika...titlu...on piste nu all mountain...
  E o probema veche care din pacate nu am cum sa o remediez, deoarece chiar daca faca modificarile corespunzatoare si salvez, tot nu se modifica. Am discutat si cu Rrs si a constata si el ca nu se fac modificarile.....Trebuie sa mai ridic inca o data articolul.....si nu am facut-o din lipsa de timp!

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 7. Avatarul lui Ghio
  @blorin :Tine numai si numai de alegerea ta !
  Daca esti un skior agresiv iti place viteza si curbele largi, atunci recomandabil ar fi un ski de GS ( ski cu radiusul 18 -21 m )
  Iti plac curbele scurte luate la o viteza medie ... ski de SL ( radius 11 -15 m )
  Atentie insa ! ... la o viteza mare skiul de SL va incepe sa trepideze, si va fi mai greu de stapanit.
  O alta varianta ar mai fi skiul de skicross ( radius 15 -18 m) care este o a alternativa intre GS si SL. Aceste skiuri le vei gasi sub denumirea de skicross ( atomic, blizzard ) sau race-carver (volkl ).
  Tipurile de skiuri enumerate mai sus sunt skiuri on piste, adresate avansatilor, expertilor, iar in cazul unor greseli ... sunt neiertatoare.
  O varianta mai usoara sunt carverele clasice, skiuri care se adreseaza unui segment mai mare de piata ( skiorii medii ) si care sunt mai docile.
  Pentru on piste si off piste sun skiurile allmountain care sunt bune peste tot dar neexcelind in nici un domeniu.
  Recomandarea mea este sa o iei treptat ... adica carvere si dupa aceea SL, RC si GS.

  Cheers !

 8. Avatarul lui blorin
  Multam de lamuriri!
  Intre timp, de cand am postat, am intrat in posesia unor schiuri, alese din Sport Experts, Blizzarduri CMX XP9, definite ca fiind Allroud Carver - Cross Mountain, cu radius de 14,5, caracterizate ca optime pentru incepatori care vor sa progreseze, viteza medie.
  Le-am "dat" pe partii romanesti, pe la Straja, Muntele Mic, Semenic, Arieseni, si sunt OK. Sezonul asta vanez ceva sesiuni de test prin primavara, prin statiuni, sa pot face comparatii.

 9. Avatarul lui popika
  Sa le stapanesti sanatos si sa le calaresti in vale!

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 10. Avatarul lui blorin
  Hehe, abia astept iesirea traditionala de 7 zile la Rauris!!!
  AMR 14 zile!

 11. Avatarul lui tavu0
  Buna ziua

  As dori si eu sfaturi
  . Vreau sa imi achizitionez o pereche de schiuri, am vazut pe site-ul skivirus mai multe modele. Nu stiu daca sunt de vanzare si cam care ar fi pretul. Sunt un schior mediu spre avansat, imi place viteza dar si virajele scurte, imi plac schiurile usoare si usor manevrabile, si bineinteles calitatea lor. Mi-au placut Fischer Progressor si Rossignol Zenit dar nu tin neaparat sa am unul din acestea. As dori un sfat avizat si de unde as putea achizitiona schiurile. Schiez pe partii amenajate.SEO by vBSEO