Like Tree7Likes

Subiect: atestat instructor skiPagina 17 din 18 PrimulPrimul ... 7 10 11 12 13 14 15 16 17 18 UltimulUltimul
 1. Salut, a incercat cineva recent sa se inscrie la cursul de monitori snowboard? Eu am intrat pe snowpro.ro, am trimis mail ca sa cer niste detalii la codru@snowpro.ro dar nu mi-a raspuns nimeni. Azi am sunat la nr de tel de pe site (0752 121 121 ) si ori era tel inchis ori nu raspundea nimeni.
  Am inteles ca in martie se va tine un modul, dar nu stiu detalii, nu am gasit pe site si nici nu stiu daca s-au reorganizat cumva pe alt site

 2. Avatarul lui euroski

  Formare profesionala / Clasificare monitori / Legislatie si regulamente

  Asa cum am promis administratorilor skivirus.com, revin cu cateva detalii despre ocupatia de monitor schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada, din Romania.
  1. Spunem ocupatie deoarece meseria in acest moment nu este reglementata in Romania (in acest moment nu are baza legala, doar standard ocupational, cod in COR si standard calificare).
  2. Asociatia Nationala a Scolilor de Schi din Romania nu este o asociatie noua, ea functionand din 1998, iar impreuna cu Asociatia Nationala a Monitorilor de schi din Romania formeaza ceea ce numim SCOALA ROMANA DE SCHI (concept national unitar).
  3. Scoala Romana de Schi a elaborat in urma unor indelungi analize, Sistemul metodic oficial pentru predarea tehnicii schiului, in Romania.
  4. Autoritatea competenta in Romania pentru ocupatia monitor schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada este Federatia Romana Schi-Biatlon (competenta legala MEN), CNRED - Centrul Na?ional de Recunoa?tere ?i Echivalare a Diplomelor, reprezentant legal la Comisia Europeana.
  5. Scoala Romana de schi si FRSB au elaborat, in conformitate cu reglementarile europene in materie, sistemul oficial de formare / evaluare si clasificare a monitorilor.
  6. In scurt timp va fi disponibila Hotararea de Guvern care va reglementa aceasta profesie in Romania, statutul scolilor de schi, modalitatea de formare si clasificare a monitorilor, etc.
  7. Titulatura este monitor schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada, deci nu te poti califica doar ca monitor schi sau monitor snowboard.
  8. NU EXISTA MONITOR ATESTAT INTERNATIONAL!!! (in momentul de fata nu exista vreo prevedere legala in acest sens). ISIA este o asociatie internationala care exprima clar pozitia recunoasterii mutuale a calificarilor.
  9. In Europa, exista proiectul MOU, care prevede recunoasterea calificarii profesionale, in statele membre, inclusiv Romania. Acesta este singurul program recunoscut oficial de Comisia Europeana si autoritatile competente (Austria, Italia, Franta, Germania, Spania, etc.).
  10. Toate documentele enuntate mai sus sunt publice si sunt disponibile pe Scoala Romana de Schi si Home

  Cu stima,
  Petru Grigoras

 3. Avatarul lui rares
  Multumim domnule Grigoras pentru informatii.

  Nu am inteles din documentele pe care le-am citit urmatoarele :
  - ca sa ajungi monitor schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada trebuie sa poti cobori o partie si pe schiuri si pe placa, sau mai sus este vorba doar de titulatura?
  - monitorii care au deja legitimatii si au absolvit un curs trebuie sa il echivaleze, sau sa il refaca?

  Ne-ar ajuta daca ne-ati raspunde la cele de mai sus si felicitari pentru initiativa.  CARVE THE ICE :lighten:

  e-mail : rares.stanescu@skivirus.com

 4. Am dori sa stim deasemenea si ce conditii exista pentru a promova de la gradul IV catre gradele superioare. Din pacate nicaieri in documentatia dvs. nu exista aceste detalii dar se stipuleaza ca pentru a putea face un business in domeniul acesta trebuie sa avem gradul I. Mi se pare mie sau exista o oarecare lipsa de transparenta legat de acest aspect? Care este motivul pentru care nu exista aceasta documentatie nicaieri???

 5. Avatarul lui euroski
  Citat Postat în original de rares Vezi post
  Multumim domnule Grigoras pentru informatii.

  Nu am inteles din documentele pe care le-am citit urmatoarele :
  - ca sa ajungi monitor schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada trebuie sa poti cobori o partie si pe schiuri si pe placa, sau mai sus este vorba doar de titulatura?
  - monitorii care au deja legitimatii si au absolvit un curs trebuie sa il echivaleze, sau sa il refaca?

  Ne-ar ajuta daca ne-ati raspunde la cele de mai sus si felicitari pentru initiativa.  In cadrul cursului de formare se va face dubla specializare: schi si snowboard. Va exista un modul special pentru snowboard.
  Cei care au o hartie in mana vor face obiectul unui proces de echivalare. Aceste norme si criteriile aferente nu sunt momentan publice...din motive pe care sunt sigur ca le intelegeti.

  ---------- Post added at 15:29 ---------- Previous post was at 15:10 ----------

  Nu exista lipsa de transparenta in aceasta privinta. Noi muncim voluntar de 10 ani pentru a reglementa aceasta profesie si am raspuns intotdeauna oricaror intrebari.
  Criteriile de admitere la cursul de formare precum si cele de dobandire a unei categorii superioare sunt publice. Cititi cu atentie cele 6 documente din sectiunea monitori a FRSB. Intalnirea noastra cu experti de la Comisia Europeana a adus imbunatatiri sistemului care exista anterior. Orice ridicare in categorie va fi posibila in urma unui examen si a unor criterii bine stabilite.
  Nicaieri in acesta lume nu poti practica ca si monitor, individual, decat daca ai cea mai inalta calificare in domeniu. In Romania este vorba de cat. I-a, categorie cu care practic se finalizeaza formarea profesionala specifica comuna la nivel european. Cu alte cuvinte un monitor cat. I din Romania va fi echivalentul monitorului din Italia, Austria sau Franta. Sistemul european de echivalare a competentelor profesionale este foarte bine pus la punct si va da posibilitatea mobilitatii fortei de munca in Europa, lucru care pana acum nu a fost posibil. O alta problema a fost calificarea in Romania si modul in care s-a desfasurat cursul de formare. Stiti foarte bine exemplul cetatenilor italieni care au dobandit un card in Romania si au fost condamnati in Italia pentru ca nu activau legal. Proiectul MOU defineste foarte exact acesti termeni si personal sunt multumit de faptul ca, in sfarsit, Romania nu se mai face de ras si va avea un sistem eficient de formare si specializare a monitorilor de schi. Doar cei cu cat. I-a, care promoveaza Eurotestul, un examen de care se tem pe buna dreptate cei care nu stiu sa stea pe schiuri, vor avea drept de lucru in spatiul Uniunii Europene.
  In ceea ce priveste scolile de schi, acestea vor putea fi conduse doar de monitori cat. I-a, lucru absolut normal avand in vedere ca atributiile unei scoli de schi implica multe lucruri.
  Ultima modificare făcută de euroski; 30.05.2013 la 14:33.

 6. Avatarul lui rares
  Inca o data felicitari pentru initiativa. Speram sa apara cat mai repede documentele oficiale ca sa ne pregatim pentru sezonul ce urmeaza.

  Cand am putea afla mai multe despre felul in care se desfasoara cursul pentru cat 4? Pe materialele existente se poate intelege ca cursantul trebuie sa fie prezent la 400 de ore de teorie si practica. In trecut pentru prima categorie cursul dura maxim 1 saptamana iar acum se apropie de 3 luni. Cum se va face predarea? In Austria pentru prima categorie este nevoie de un curs de maxim 2 saptamani, in functie de regiune. De ce s-a ales aceasta varianta pentru Romania?

  Se stie organizatia care va organiza cursul si un pret estimativ pentru el?
  CARVE THE ICE :lighten:

  e-mail : rares.stanescu@skivirus.com

 7. spuneti ca "Orice ridicare in categorie va fi posibila in urma unui examen si a unor criterii bine stabilite" dar de ce in momentul de fata nu este posibila decat prin plata unor sume de bani exorbitante si pe niste criterii cel putin indoielnice deoarece forurile care organizeaza examenele pentru aceste grade o fac in mod arbitrar si netransparent? deasemenea, v-as ruga sa ne dati si noua link-urile pentru documentele respective deoarece documentele pe care am putut eu sa le gasesc sunt intr-o combinatie ciudata de franceza si romana si prezinta niste informatii superficiale cu referire la examenele ce trebuiesc sustinute, nefacand referire la forurile abilitate sa sustina cursurile de formare si examenele aferente. drept pentru care... intrebarea mea (retorica?) ramane in continuare... care este motivul pentru care incercati sa reglementati atat de bine aceasta meserie in sensul de a ne impiedica sa profesam daca nu suntem afiliati unei scoli de schi insa nu incercati sa creati un sistem transparent de formare si examinare a potentialilor candidati pentru meseria de instructor si chiar formator? sistem care in tarile din vest exista si functioneaza...

 8. Avatarul lui euroski
  In primul rand va trebui sa uitam ceea ce s-a facut pana acum. In nici o tara cursul de formare pentru meseria de monitor nu dureaza 4-5 zile. Dealtfel, corform legislatiei in vigoare, pe care unii ar trebui sa o cunoasca, min. de ore pentru calificare este 360!!!
  Aceasta meserie nu este asa de simpla precum cred unii, ea implica responsabilitati si competente profesionale.
  In ceea ce priveste formarea pentru categoria IV-a, este indispensabil un stagiu anterior cursului de formare, de minim 50 ore intr-o scoala de schi recunoscuta oficial. Acest aspect va facilita prezentarea la testul eliminatoriu si va confirma abilitatile practice si metodice ale viitorului cursant / monitor.
  Din cele 400 de ore, 265 vor fi petrecute pe zapada, pentru a putea aduce in discutie toate aspectele meseriei si a genera competentele techico-metodice necesare. Cursul de formare se va desfasura pe module. Intreaga documentatie va fi publica in momentul in care Hotararea de Guvern in materie va fi publicata in Monitorul Oficial si aceste aspecte vor devenii oficiale si deci obligatorii.
  In Austria nu exista 2 categorii, ci 3: monitor aspirant (stagiar), monitor regional si national. Monitorul national are competentele pe care le va avea monitorul cat. I-a, in Romania. Durata cursului de formare in Austria este de 114 zile plus 15 saptamani de stagiu in scoala de schi (conditie pentru examenul final). Numarul total de ore este 523. Doar monitorii nationali din Austria au voie sa practice individual. In Italia si Franta cursul dureaza minim 2 ani. Sunt sigur ca intelegeti ca aceasta meserie implica responsabilitati si competente tehnice, metodice, pedagogice sau de siguranta. Nu mai putem trece cu vederea aceste aspecte.
  Formatorii autorizati pentru curs de formare profesionala vor fi identificati in urma specificatiilor legale din HG. Va mai dura putin pana Romania va asigura bunul mers al acestui aspect.
  Important este ca exista persoane care din pasiune pentru schi si alte sporturi de alunecare pe zapada, se preocupa, lucreaza in comun, sau asculta si parerea altora.
  Zapada multa va doresc!

  ---------- Post added at 16:46 ---------- Previous post was at 16:33 ----------

  Stimabile domn,
  Mi-am permis sa aduc in discutie aceasta problema astazi pe forum, din respect pentru administratorii skivirus.com si a pasionatiilor de schi / snowboard care sunt prezenti aici.
  Eu nu limitez pe nimeni si sunt deschis oricaror discutii pe aceasta tema. La fel am fost in repetate randuri cand au fost invitate la discutii diferite persoane si ...
  In alta ordine de idei, pana nu apare Hotararea de Guvern care reglementeaza aceasta situatie, nu va pot da alte informatii, deoarece nu au caracter oficial. Tot atunci vor fi facute public informatiile legate de formatori, comisia nationala de examinare, detalii ale cursurilor de formare, examene de ridicare in categorie, teste nationale, etc. Va rog ca pentru orice alte lamuriri sa contactati organizatia profesionala care v-a inmanat atestatul de monitor. Asociatia pe care o reprezint nu a organizat in ultimii 3 ani examene de ridicare in categorie sau formare profesionala...din acest motiv.
  Documentatia este in limba franceza (cu traducere in romana a titlurilor profesionale, etc.) deoarece este limba oficiala a grupului de lucru pentru profesia monitor schi, din cadrul comisiei europene.

 9. Multumim, domnule Grigoras pentru clarificari. Intelegem motivele pentru care vreti sa va detasati de ceea ce s-a intamplat pana acum in acest domeniu insa sunt multe intrebari care nu isi gasesc raspuns si mie unul imi este frica de faptul ca nici nu isi vor gasi prea curand. Sa speram ca noile reglementari vor incuraja (si nu vice versa) cat mai multi schiori sa se apuce de aceasta meserie pentru ca este mare nevoie la noi in tara de oameni calificati in acest domeniu. Deocamdata, din punctul meu de vedere se incearca o reglementare care, daca va continua in acelasi spirit ca si pana acum, va inchide orice portita tinerilor ce isi doresc sa porneasca o afacere in acest domeniu sau isi doresc sa devina formatori si sa faca o cariera in aceasta profesie.

 10. Stimate Domnule Grigoras,
  Am citit proiectul de Hotarare de Guvern ce priveste exercitarea profesiei de monitor de schi. Am ramas blocata cand am vazut ca nu apare in aceasta hotarare AMPSR-ul. Noi, adica multe sute de monitori de schi, formati, atestati si legitimati de aceasta asociatie afiliata la ISIA am disparut asa pur si simplu? Exista corespondenta intre categoriile obtinute de la AMPSR si cele 4 categorii care apar in Hotararea de Guvern? Recunoaste Federatia aceste categorii? Nu este clar deloc ce se intampla si daca tot se modifica regulile in ceea ce ne priveste nu inteleg de ce nu suntem consultati sau macar informati. Spuneti sa cerem lamuriri de la asociatia profesionala care ne-a inmanat atestatul. Daca ati citit acest topic de la inceput ve-ti vedea ca nu prea functioneaza comunicarea cu aceasta asociatie. Poate ne raspundeti Dv. la aceste intrebari. Va multumesc.

 11. Avatarul lui euroski
  Buna ziua,
  Din pacate nu sunt in masura sa va comunic informatii despre activitatea AMPSR. Aceasta asociatie nu are competente in a atesta si legitima monitori de schi, asa cum se prevede in standardul ocupational. Din punct de vedere al cursului de formare profesionala, toti formatorii vor fi obligati sa asigure cadrul general de formare corespunzator normelor europene, referitor la numar de ore, tabla de materii, metodologie de examinare, etc. Personal, nu cunosc modul in care s-a organizat cursul de formare AMPSR si modalitatea prin care s-au obtinut categoriile de clasificare. In ceea ce priveste recunoasterea si echivalarea, acest proces se va derula in urmatoarea perioada, in baza unor examene cu Comisia Nationala de Evaluare a Monitorilor. In ultimii 10 ani Scoala Romana de Schi (Asociatia Nationala a Monitorilor si Asociatia Nationala a Scolilor de Schi) a incercat sa colaboreze cu AMPSR, dar acest lucru nu a fost posibil. Credem intr-un sistem bine pus la punct, motiv pentru care se fac demersuri ample de legiferare a profesiei / regunoastere internationala / formare si perfectionare / monitorizare si popularizare. Mai multe detalii pe Scoala Romana de Schi

 12. Avatarul lui solfyr
  Domnule Grigoras,sunteti de-a dreptu nostim in ceea ce sustineti referitor la AMPSR. Pana acum un an si ceva pe site-ul scolii dumneavostra de schi la rubrica "echipa",in dreptul marii majoritati ai monitorilor care isi desfasurau activitatea alaturi de dumneavoastra erau postate si categoriile obtinute de acestia de la AMPSR. Acum vad ca au disparut..... De,probabil ca ati intrat in alta echipa....,desi,si din noua echipa careia v-ati alaturat,pana acum cateva luni a facut parte si Codru Popescu,nu cred sa ma insel,dar v-ar fi placut sa aveti si afilierea la ISIA(in conditiile in care acesta permite afilierea doar a unei asociatii din fiecare tara,si pentru Romania aceasta e luata de AMPSR..)
  "Aceasta asociatie nu are competente in a atesta si legitima monitori de schi, asa cum se prevede in standardul ocupational." - Daca e asa cum spuneti atunci cum va explicati ca monitorii atestati si legitimati de aceasta asociatie poseda si certificate eliberate de CNFPA cu antetul Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei,Cercetarii si Tineretului? Si ca o ultima intrebare,cele 10 scoli de schi din cadrul ANSSR -SCOALA ROMANA DE SCHI reprezinta tot ce are de oferit Romania in materie de monitori de schi? Ceea ce nu intelege doamna Elena care e nemultumita ca marea majoritate a monitorilor(din care poate unii au mai multi ani de activitate decat avem multi dintre noi de viata) nu sunt consultati,e faptul ca uneori interesele financiare primeaza in fata celor care chiar fac unele lucruri cu pasiune... Si acest lucru e valabil si pentru AMPSR si pentru FRSB. Propunerea mea ar fi ca reprezentantii celor doua sa nu se mai denigreze si sa-si puna bete in roate si sa faca ceva pentru acest sport minunat..........

  ---------- Post added at 01:02 ---------- Previous post was at 00:49 ----------

  De,tocmai ce spuneam cu interesul,....in Hotărârea Consiliului Director ANSSR din 18.06.2013 de pe site-ul acesteia in urma unei sedinte,la pnctul 15 se face membru onorific si membru al consiliului director al acesteia domnul Maurizio Macario cel care produce Vuarnet in Romania,de,la punctul 6 e trecut "Parteneriat Vuarnet. Se vor face echipamente oficiale de către Vuarnet pentru membri consiliului director și pentru monitorii formatori care vor pleca în Franța pentru specializare." Trebuia recompensat omul cumva............

 13. Avatarul lui euroski
  Stimate coleg, cred ca ma confunzi. Scoala de schi pe care o reprezint nu a avut niciodata legaturi cu AMPSR si nici un monitor de schi nu a fost scolit / atestat / reatestat, etc. de aceasta asociatie. Categoriile monitorilor nostri sunt date de comisia FRSB. Probabil te-ai uitat la alta echipa.
  Noi din 2004 suntem membru ANSSR si nu, nu am schimbat echipa. Dl. Popescu a fost membru al Consiliului Director cateva luni, dar la propunerea Consiliului de Administratie a fost demis din functie, dat fiind faptul ca actiunile domniei sale au fost contradictorii cu scopul si obiectul de activitate ANSSR.
  In ceea ce priveste ISIA, colaborarile cu aceasta organizatie au fost generate de ANSSR. Nu suntem interesati de ISIA, deoarecere standardele profesionale nu sunt respectate (lucru pe care l-au observat si cei din Austria, Franta, Italia, etc.). ISIA este doar o organizatie si atat. Au incercat sa stabileasca si sa respecte un standard profesional, dar acest lucru nu s-a intamplat. ISIA nu recunoaste si nu atesta monitori!!! Acest lucru se face de catre statele membre prin autoritatile competente.
  Lucrurile sunt mult mai complicate si serioase decat credeti. Suntem un grup mare de lucru la Scoala Romana de Schi, format din specialisti care se ocupa constant de aceste probleme.
  Repet, AMPSR are drept legal prin autorizatia CNFPA de a organiza curs de formare, drept pe care il are orice organizatie care respecta conditiile de autorizare pentru aceasta profesie. Atestarile, respectiv eliberarea oricaror forme de legitimatii revine autoritatilor competente. In Europa, s-a transmis prin grupul de lucru al Comisiei Europene, modelul de card care va fi eliberat in Romania. Orice alt fel de card este nul. Odata cu aparitia HG in Monitorul Oficial, Scoala Romana de Schi va transmite tuturor organizatiilor competente, inclusiv SUA, Canada, Japonia, etc. modelul oficial de card si cerintele aferente pentru recunoasterea calificarii.
  Pagina de pe site, referitoare la scoli de schi, este in constructie. In momentul de fata sunt 45 de scoli membre ANSSR si multe altele care nu au calitatea de membru, deci nu apar aici. Aderarea la ANSSR este facultativa.
  Sunt de acord cu tot ce inseamna colaborare si munca in echipa. Doar ca unii sunt interesati de alte aspecte...nu raspund si nu ofera solutii, date concrete, etc. In baza noastra de date exista monitori care activeaza din anii 60, noi ii reprezentam pe toti. Monitorii cu legitimatii AMPSR sunt reprezentati de aceasta asociatie, pe care am invitat-o de nenumarate ori la discutii. Raspunsurile au fost transante. Nu este vina mea...
  Va rog ca in numele colegilor dvs. sa formulati un memoriu catre Scoala Romana de Schi. Suntem deschisi la orice gen de colaborare / discutii / analize, in concordanta cu scopul si obiectivele asociatiei: scoli de schi / monitori schi, snowboard.
  Dl. Macario o fost propus temporar, avand in vedere demersurile facute de acesta pentru schiul alpin din Romania. Asocierea dvs. este penibila.
  Daca mai pot sa va fiu de folos cu ceva...nu ezitati. O fac gratuit si voluntar.

  P.S. Ar fi o idee buna sa se faca un grup FB al monitorilor de schi din Romania, ca fiecare sa poate sa-si expuna parerile.

 14. Avatarul lui solfyr
  Domnule Grigoras,se poate ca la primul punct sa aveti dreptate,sa spunem ca ma inseala memoria.Imi cer scuze daca e asa. Referitor la ISIA atat timp cat legitimatiile eliberate de AMPSR sunt recunoscute in Italia,Canada,..... chiar nu prea conteaza daca nu le recunoaste asociatia din care faceti parte.Vad ca in ultimul raspuns ati recunoscut totusi ca AMPSR are dreptul legal sa organizeze acele cursuri,iar atestatele obtinute in urma cursurilor sunt eliberate de CNFPA nu de AMPSR deci nu cred ca nu au nici o valoare si nu sunt valabile,sau poate conform asociatiei in numele careia vorbiti un cetrificat de absolvire cu siglele CNFPA,Ministerului Educatiei ..., Ministerului Muncii... nu are nici o valoare.Totusi zic sa nu ne credem mai importanti decat suntem.
  "Pagina de pe site, referitoare la scoli de schi, este in constructie. In momentul de fata sunt 45 de scoli membre ANSSR si multe altele care nu au calitatea de membru, deci nu apar aici." Cu toata stima,nu cred ca dureaza foarte mult sa actualizezi un site cu o serie de date,dar cand nu ai cu ce sa actualizezi ,poate pentru moment,e mai usor sa spui ca e in constructie..... Cele care nu aveau calitatea de membru nici nu aveau cum sa apara acolo,deci ce ati scris la finalul citatului nu vad ce rost are.
  Daca aprecierea mea referitoare la domnul Macario e "penibila" si tot sunteti asa de deschis,de ce nu binevoiti sa exemplificati prin ce a contribuit domnia sa la dezvoltarea schiului alpin din Romania..... Cred ca mai de bun augur ar fi fost sa aveti in consiliul director niste oameni care au facut intradevar ceva pentru acest sport minunat.
  Sa ne intelegem ,nu am nimic impotriva asociatiei pe care o reprezentati,nu am nici nimic pentru sau impotriva AMPSR, dar eu zic ca totusi ar fi momentul sa facem ceva pentru acest sport si sa nu ne mai consideram unii mai importanti decat altii("Orice alt fel de card este nul"). Totusi si posesorii acestor carduri au facut niste cursuri,au fost atestati de niste autoritati ale statului roman,poate unii dintre ei schiaza mai bine decat multi dintre noi......
  Mai sus cand doamna Craita v-a intrebat de echivalare si de recunoasterea atestarii i-ati raspuns: "In ceea ce priveste recunoasterea si echivalarea, acest proces se va derula in urmatoarea perioada, in baza unor examene cu Comisia Nationala de Evaluare a Monitorilor."Pai ce ar fi daca peste cativa ani si aceasta comisie care va apare se va desfiinta,schimba in altceva,iar inca o echivalare ........ Poate peste cativa ani apare o noua structura si nu mai recunoaste nici atestatele eliberate in urmatorii ani. Ma gandesc de ce sa nu dam si bacalaureatul din nou,noi cei care l-am dat inainte de 89,ca doar legea educatiei s-a schimbat intre timp(la dv nu e cazul,cred ca sunteti cu cativa ani mai mic decat mine ;-), cam 3 - 4 ).......

 15. Avatarul lui euroski
  Ok...cred ca acesta va fi ultimul post pe aceasta tema.
  1. Legitimatiile eliberate de AMPSR nu sunt recunoscute in Uniunea Europeana. Cine v-a spus dvs. ca Italia le recunoaste? In Canada, SUA, etc. se vor face corespondente oficiale in curand. Documentul cu modelele de legitimatii recunoscute in Europa (inclusiv 2013-2014 prin actualizarea MoU): http://cnred.edu.ro/pdf/MoU-and-annexes-signed-EN.pdf

  2. Atata timp cat o organizatie are autorizare valabila CNFPA poate organiza cursuri de formare (cum le organizeaza este alta discutie). Pentru monitor schi / snowboard atestarea se face de autoritatea competenta (in Romania - FRSB prin Ordin MEN). Acest lucru este specificat in standardul ocupational in vigoare, la cerinte legislative specifice.

  3. Site-ul si pagina scoli schi este in constructie deoarece sunt schimbari majore in organizarea scolilor de schi. Noile informatii vor fi altfel structurate si prezentate. Scolile de schi au nevoie de timp pentru a se reorganiza.

  4. Orice alte informatii referitoare la monitori de schi, legislatie, regulamente, echivalari, etc. vor fi publice prin intermediul celor care se ocupa de acest lucru.

  O zi buna!

Pagina 17 din 18 PrimulPrimul ... 7 10 11 12 13 14 15 16 17 18 UltimulUltimul

Subiecte similare

 1. cum pot deveni instructor cu acte ??

  De danuuutz în forumul Discutii
  22:14  
  • Raspunsuri: 2
  Ultimul Mesaj
  22:14 24.02.2011
 2. instructor de ski

  De cristi în forumul Tehnica Schi
  11:25  
  • Raspunsuri: 12
  Ultimul Mesaj
  11:25 05.02.2010


SEO by vBSEO