Like Tree22Likes

Subiect: Alegere flex clapariPagina 1 din 7 1 2 3 4 5 6 7 UltimulUltimul
 1. Avatarul lui Coltan

  Alegere flex clapari

  Tot incerc sa ma decid sa aleg un clapar care sa mi se potriveasca si daca din discutiile de pe site am inteles ce inseamna last , nu inteleg deloc ce inseamna flex. Am priceput ca este vorba de cat de duri (probabil rigizi) sunt claparii , insa pentru mine care sunt incepator si nu am avut decat o pereche de clapari acest lucru nu il pot pricepe. Ce inseamna flex de 60-70 si care este diferenta cu flex de 120? Sigur ca si mie mi-ar place sa am mobilitate maxima , poate la fel ca in adidasi intr-un clapar dar poate cineva sa-mi explice unde poate duce aceasta ?

 2. Avatarul lui mariuscj
  la o simpla cautare pe google am gasit asta:
  Flex
  Some boots are designed to flex more than others. Generally, a stiffer boot is preferred for stronger skiers because it helps them transfer energy to their skis more efficiently. Softer flexing boots are preferred by people learning how to ski because the boots are more forgiving.
  Ultima modificare făcută de mariuscj; 27.10.2009 la 11:30.

 3. Avatarul lui arcarius
  FLEXUL este denumirea generica aleasa de producatorii de clapari pt. a defini (daca se poate spune asa) gradul de rigiditate al claparului.
  Altfel spus: cat de dur/rigid sa nu este un clapar (carcasa lui de plastic) in momentul in care este incaltat si incheiat.
  Cu cat rigiditatea creste, transferul energiei rezultate din miscarea piciorului se transmite mai bine prin clapar spre schiu. Altfel spus, reactia schiului va fi mai prompta/rapida/eficienta la ce mai mica miscare a piciorului. Dezavantajul este ca rigiditatea fiind mare, un schior mai putin experimentat va ajunge mai usor sa aiba picioarele obosite (pt. ca o permanenta apasare/impingere in ceva tare oboseste mai usor decat contrariul). De aceea un flex mare (incepand cu 90-100) este recomandat celor care deja au ceva obisnuinta de a schia.
  Invers, un clapar mai putin rigid/mai moale va fi mai confortabil dar in acelasi timp atunci cand cel care-l poarta va misca piciorul, o parte din energia rezultata in urma acelei miscari se va pierde in exterior deoarece materialul moale preia o anumita parte a acelei energii. Comfortul oferit face ca aceasta gama de clapari sa fie recomandata incepatorilor care neavand obisnuita vor obosi mai usor (in special picioarele, extrem de importante la schi), de unde si necesitatea unui clapar care sa "impinga" oboseala picioarelor cat mai departe de momentul inceperii schiatului.
  Claparii de competitii de ex. au flex de 150-160 (sunt adevarate armuri cu care daca ai vrea sa pasesti aproape ca te-ar "rupe" de durere) tocmai pt. ca si cea mai usoara miscare a piciorului sa se transmita integral schiului. De obicei schiorii de top incalta claparii astia la stand inaintea pornirii.
  Pt. tine ca incepator (dar trebuie sa raportezi claparul si la "masa" ta = inaltime si greutate) un clapar de 70-80 ar fi util vreo 2 sezoane (asta in cazul unei inaltimi si greutati medii).
  Daca am vorbi de un individ de 192 cm si 100 kg iti poti imagina cu usurinta ca la o asemenea masa un flex de 80 nu ar fi suficient pt. ca mai trebuie sa intelegi si faptul ca un clapar prea moale pt. un anumit individ duce la riscul de a-l flecta pre mult; il dai pur si simplu peste cap, caz in care nimic din energia miscarii piciorului nu se va mai transmite spre clapar, ba chiar dimpotriva.
  Sper ca ai inteles.
  O ultima precizare; flexul nu este o marime normata international in sensul ca nu are o unitate de masura (fiecare producator are propriul mod de a evalua gradul de rigiditate al claparului); asta inseamna in termeni practici ca un flex de 80 Atomic nu este identic si la fel cu un flex 80 Lange (desi in realitate diferente f. mari nu exista, practic sunt insesizabile deoarece materialele din care se toarna carcasele sunt similare ca si proprietati; de cele mai multe ori chiar identice).
  Ultima modificare făcută de arcarius; 27.10.2009 la 12:02.
  atomic1 likes this.

 4. Avatarul lui Coltan
  @arcarius , acum sunt pe deplin elucidat ! Eu am cam 1,75 si can 88 kg si cred ca ma duc ca si nivel incepator spre mediu . Ce flex crezi ca mi-ar merge?

 5. Avatarul lui arcarius
  Cred ca nu te-ar deranja un flex de 90 si ai sa ai avantajul folosirii lui 3-4 sezoane.
  Dupa care cu cea mai mare probabilitate vei dori un 100-110.

 6. Avatarul lui mariuscj
  Arcarius, tipul de ski influenteaza alegerea claparului? Adica, de exemplu eu, am acum ski-uri all-mountain si clapari cu flex de 80 la un nivel de schiat mediu-avansat. Acum o sa trec pe skiuri race(slalom urias), ar fi cazul sa trec si cu claparii pe un flex mai mare?

 7. Avatarul lui arcarius
  @Mariuscj, shiurile race cer in principiu reactie super rapida si prompta. Cred ca un flex superior ti-ar avantaja comportamentul schiului. 100-110 nu ar fi rau chiar si pt. all-mountain-uri.
  Desi daca ma intrebi pe mine sub 120 la un schiu race nu prea m-as gandi.

 8. Avatarul lui mariuscj
  cum ziceai, flexul mare e pentru cei avansati
  mai am putin pana sa ajung acolo
  mersi frumos

 9. Avatarul lui dragacatalin
  in speranta ca ma va lamuri cineva...
  vreau sa stiu cum influenteaza cochilia claparului urmatoarele materiale: polyether si polyurethane.
  When Chuck Norris skis trees get out of his way.

 10. Avatarul lui mariuscj
  Polyurethane-ul este un elastomer de densitate scazuta. Polyether-ul este un compus chimic. Ambele au la baza ether-ul. Cam atat stiu.

 11. Avatarul lui dragacatalin
  mmmmda... ideea e ca fiecare material are un "feel" diferit cand esti in clapari.
  When Chuck Norris skis trees get out of his way.

 12. Avatarul lui mariuscj
  ma tem sa nu fie secret de fabricatie toate astea. stii cum e, materialele respective fiind compusi chimici pot fi modelati in foarte multe moduri. Polyesther-ul il poti folosi sub multe densitati in diverse industrii.

 13. Avatarul lui dragacatalin
  nu este un secret si orice botfitter bun iti poate spune cam care ar fi diferenta.
  When Chuck Norris skis trees get out of his way.

 14. Multumesc pentru articol, a fost foarte util ! (pentru un incepator)

 15. Avatarul lui bograd
  Din punct de vedere practic, pentru mine, trecerea de la clapari flex 70 la 120, s-a tradus prin micsorarea dramatica a efortului pe muschiul pulpelor. Daca inainte, in virajele in viteza (drifting sau carving), trebuia sa incordez bine picioarele pentru a avea stabilitate maxima, acum efortul este transmis in principal in clapari. Si dupa o zi de schi se simte.

  N-am suferit foarte mult la capitoul confort, cel putin nu din cauza rigiditatii. Poate din cauza lastului de 100 m-am resimtit un pic. Oricum, diferentă de la cer la pamant.

  Schizel la nivel 7, 183cm inaltime, 110kg. Claparii sunt Atomic Hawx 120. Sper sa te ajute informatiile.
  Ultima modificare făcută de bograd; 29.01.2013 la 19:57.

Pagina 1 din 7 1 2 3 4 5 6 7 UltimulUltimul

Subiecte similare

 1. vandut - ROSSIGNOL B-SQUAD 2009, flex: 110, size:29 mondo 400 RON

  De m@rius în forumul De Vanzare
  12:08  
  • Raspunsuri: 6
  Ultimul Mesaj
  12:08 29.03.2014
 2. alegere skiuri, clapari

  De gabi în forumul Discutii echipament schi
  18:15  
  • Raspunsuri: 27
  Ultimul Mesaj
  18:15 12.10.2010
 3. Alegere model clapari

  De octavian1234 în forumul Discutii echipament schi
  22:18  
  • Raspunsuri: 87
  Ultimul Mesaj
  22:18 16.11.2009
 4. alegere clapari

  De airimia în forumul Discutii echipament schi
  20:42  
  • Raspunsuri: 1
  Ultimul Mesaj
  20:42 01.12.2008
 5. Flex index

  De Mircea în forumul Discutii echipament schi
  22:28  
  • Raspunsuri: 5
  Ultimul Mesaj
  22:28 17.01.2008


SEO by vBSEO