Like Tree11Likes

Subiect: cum reglez legaturile la schiuriPagina 9 din 10 PrimulPrimul ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 UltimulUltimul
 1. Avatarul lui 4matic
  Citat Postat în original de Ntsh Vezi post
  Merci pt poza si linkuri. La legatura din spate aveti vreo idee cum se da capacul acela jos? Merci
  Pentru a avea acces la surubul de reglare, partea din spate a legaturilor se ridica similar pozitiei cu claparul fixat in legatura.
  Ultima modificare făcută de 4matic; 12.12.2013 la 10:54.

 2. Bună seara,

  Vă rog frumos să mă sfătuiți cu unele lucruri referitoare la fixarea clăparilor în legături. Skiurile mele sunt Atomic Vantage X75 CTI de 163 cm, cu legături XT12, iar clăparii mei sunt Atomic Waymaker 110, mărimea 27 - 27,5, pe clăpari scrie 317 mm.
  Din ce am citit, unii spun că semnul din mijlocul clăparului trebuie să se alinieze cu semnul din mijlocul legăturii (poza 1-2), iar în situația asta călcâiul clăparului intră la numărul 333 și vărful clăparului la nr. 321 (poza 3).
  1.JPG
  2.JPG
  3.JPG
  Unii spun că partea din spate a legăturii clăparilor trebuie să fie fixată la acel nr. 317 mm, cum este scris pe clăpari, dar în cazul acesta clăparul se va deplasa cu mijlocul său în fața mijlocului legăturilor (poza 4-5) iar vârful clăparului va fi la nr. 337 (poza 6).
  4.JPG
  5.JPG
  6.JPG
  7.JPG.
  Vă rog frumos să-mi spuneți :
  1. Care este poziția corectă pentru clăpari, prima sau a doua ??
  2. Am înțeles că numerele de pe partea din spate a legăturilor sunt cele scrise pe clăpar, în cazul meu este 317 mm, dar nu înțeleg ce reprezintă numerele de pe partea din față a legăturilor ?? Trebuie să corespundă și acestea cu ceva ??
  3. Este corectă distanța dintre călcâi și vârful clăparilor ?? Trebuie să-i strâng mai tare ?? ..............dacă scot clăparul din legături și mut fața sau spatele cu 1 număr (o gradație), clăparul intră destul de forțat și parcă-mi pare că-l strânge cam tare. Mai mult de 1 număr dacă apropii oricare dintre extremități nu mai pot introduce clăparul în legături. Cum să procedez, le las la distanța asta sau le strâng mai tare, cu o unitate de măsură ?? Mi-e frică că dacă strâng mai tare să nu-mi forțeze, să nu-mi deformeze bordura călcâiului sau vârfului clăparului.
  4. Șurubul din fața legăturii, de lângă gradația DIN (nu cel de reglare DIN), cât să-l strâng sau să-l destrâng, că parcă nu mărește și nu micșorează distanța de sub talpă. Eu l-am destrâns la o răsucire completă de șurubelniță și încă jumătate. Am făcut bine ??
  DIN-ul meu este 7.

  Vă mulțumesc frumos.

 3. Avatarul lui popika
  Salutare,
  Din câte pot să văd pe telefonul mobil, stând pe sezlong pe plajă (deh...trebuie să fac ceva până trec lunile de vară și vine omătul), legatura ta pare că este o legătură Rental, adică legătura suportă reglare pe o plajă mult mai mare de lungimi astfel încât să intre mai multe mărimi de clăpari, comparativ cu o legătură normală care are reglare pe legatura spate +/- 1.5cm maxim (deprinde de model).
  Informația referitor la alinierea semnului de pe clăpar cu cel de pe schiu este foarte corectă. În completarea acelei informații, trebuie să îți mai spun că acel semn de pe schiu indică poziția neutră pe schiu, adică alinierea centrului de greutate al schiorului încălțat cu claparii cu centrul schiului (atenție! Centrul schiului nu este chiar mijlocul schiului). Schiurile de freeride mai au câteva semne pe ele, tot că recomandare: spre vârful schiului ptr o poziție mai agresivă sau cu schiul mai echilibrat ptr freestyleri sau mai spre spate ptr o poziție mai comodă cu control mai bun si mai mult varf si mai puțină coadă.
  În concluzie, trebuie poți regla legatura astfel încât semnele sunt aliniate și ai poziția neutră sau mai pe față să ai poziție mai agresivă sau mai pe spate ptr mai mult controlul.
  Savvy?

  Sent from my SM-G920F using Tapatalk
  DDA and 4matic like this.

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 4. Ok, am înțeles, mulțumesc frumos.
  Dar legat de ce am scris la 3 și 4 ce să fac ??

 5. Avatarul lui Dragonfire
  Un extras din instructiunile pentru legaturi XTO12 Atomic, cred ca seamana cu XT12...

  Capture.PNG
  Guilty for loving snow..

 6. Mulțumesc frumos, dar sunt diferențe între ele.

 7. Avatarul lui Dragonfire
  Ai incercat astfel incat spatele sa fie la 317 si in fata la 321 ? Marcajul din fata 321 poate insemna "pana la 321mm", deci 317 se incadreaza (intre 313 si 321).

  La suruburile mari din fata legaturii respectiv spatele lagaturii se regleaza momentul de deschidere, sau DIN-ul. Marimea DIN-ului este data de : greutate schior, inaltime schior, lungime talpa clapar, stil de schiat.

  DIN Calculator - Ski Bindings - Ski Equipment - Mechanics of Skiing

  http://www.dincalculator.com/#/
  Guilty for loving snow..

 8. Avatarul lui popika
  Dragonul nostru care scuipă foc zice ceva bine acolo. Te poți inspira din instructiunile date de el, iar informațiile le mai adaptezi situației date.

  Cât despre punctul 3 și 4....Punctul 3 începe cu o ceață "Este corectă distanța dintre călcâi și vârful clăparilor ?? Trebuie să-i strâng mai tare ??"
  Dacă iau întrebarea ca atare, ți-aș raspunde că da, distanța dintre varf și călcâi este corectă și este indicată în mm pe călcâiul claparului sau pe talpă. Și aș mai răspunde Da, strânge-i mai tare dacă se mai pot strânge pe picior. Dacă toată descrierea de la punctul 3 se referă la legătură, îți pot spune doar că, din cate știu, legăturile Rental au fie o punte comună între legatura față și spate și o singură scară de lungimi ptr reglare astfel încât dintr-o singură mișcare stabilești lungimea claparului și se reglează atât față cât și spatele iar centrul claparului rămâne pe semnul recomandat de pe schiu, fie au o scară de lungimi ptr legatura față si una pentru legatura spate iar lungimea claparului se stabilește prin modificarea poziției legăturii față ptr lungimea XY mm și modificarea legăturii spate tot ptr lungimea XY mm și astfel se păstrează mijlocul claparului pr semnul schiului recomandat de producător. Din poze deduc că este vorba de a doua situație descrisă mai sus.
  Mai este o chestiune de care trebuie să ții seama: forward pressure setting. Pe scurt, o legătură setată corect ca lungime si DIN 7 ptr un clăpar cu talpă de 316mm, va funcționa si va da release claparului exact atunci când trebuie, ceea ce se traduce correct forward pressure. În situația nefericită când clăparul intră "un pic forțat" sau stă "înghesuit" asta înseamnă că lungimea acceptată de legătură este mai mică decât lungimea clăparului și deși DINul este tot 7, legătura nu va funcționa în totalitate corect adica te vei trezi că sare inexplicabil si atunci când nu ar trebui, ceea ce înseamnă wrong forward pressure. Aici trebuie să te mai documentezi un pic pe net pentru modelul tău. Spre exemplu la gama STH de la Salomon, forward pressure settings este indicat de șurubul cu care reglezi poziția legăturii din spate: dacă legatura este închisă și șurubul este aliniat "La față" cu corpul legăturii, atunci forward pressurr este ok. Dacă este în exteriorul corpului legăturii după ce ea se închide, atunci nu este oki.
  Ptr punctul 4, mă mai informez un pic până te lămurești tu cu punctul 3

  Sent from my SM-G920F using Tapatalk

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 9. Vă mulțumesc foarte mult pentru amabilitate, îmi cer scuze dacă par sâcâitor.
  Sunt sigur că nelămuririle pe care eu le am o să le mai aibă și alții și poate vor găsi aici răspunsul.

  Pentru ca semnele din mijloc să potrivească, clăparul trebuie să fie fixat în vârf la 321 mm. Ceea ce înseamnă că este pentru lungimi de până la 321 mm (eu am 317 mm) iar în spate pe o paletă cuprinsă între minim 317 mm (sub 317 mm clăparul nu mai intră în legături) - 325 mm - 333 mm - 341 mm și cel mult 349 mm. Peste 349 mm piedica din spate a legăturii nu mai agață deloc clăparul.
  Deci, în cazul meu (clăpar de 317 mm), cred că pozițiile corecte pentru fixarea clăparilor în acest tip de legături sunt: față la 321 mm (sub 321 mm este 313 mm - incorect), iar în spate clar la 317 mm cum scrie pe clăpar.
  Clapari 2 006.JPG
  Clapari 2 007.JPG

  Clapari 2 010.JPG

  La punctul 3, încercam să-mi dau seama dacă cumva trebuie să fie o distanță între extremitățile legăturii și lungimea clăparului. Acum am înțeles logica semnificațiilor numerelor din fața și spatele legăturilor. De asemenea, doream să știu dacă nu cumva clăparul stă prea strâns între extremități ca nu cumva să-i strângă prea tare și să distrugă bordura din vârf și spate. Dar acum sunt sigur că am găsit logica și potrivirea pentru care legăturile au fost concepute. Nu ?? Voi ce spuneți ??
  Aici am mai fost derutat de faptul că, de la magazinul de la care am comandat online schiurile soției și ale fetiței mele, m-au sunat să mă întrebe ce dimensiuni sunt trecute pe clăparii lor și le-au trimis gata reglate, însă nu respectau logica de mai sus erau între alte valori, dar apropiate față de dimensiunile clăparilor și nu erau chiar la mijloc.

  La punctul 4 încă mai am acea nelămurire. Șurubul la care fac referire este acesta:
  Clapari 2 012.JPG
  Iar la cât de strâns este mă refer la distanța dintre talpă și legătura care apasă în sus sau jos clăparul.
  Clapari 2 014.JPG
  Clapari 2 015.JPG
  Hârtia din imagine nu iese de sub clăpar decât dacă se rupe, indiferent cât strâng sau destrâng șurubul.
  Poate ăla nu are rolul care cred eu și legăturile sunt ca și Lithium 10 ale soției mele care nu au nevoie de acest reglaj, dar acolo acel șurub lipsește.

  Vă rog să mă corectați dacă greșesc undeva.
  .............. DIN pentru mine, este clar 7, nu am nelămuriri asupra acestui aspect.
  Imagini atașate Imagini atașate
  Ultima modificare făcută de Mariusică; 15.09.2017 la 20:49.

 10. Avatarul lui popika
  Ciudățenia aia cu reglarea legăturii Rental pt o lungime dată, am mai întâlnit-o și eu cândva (adică reglajul din față indică alți mm decât cea din spate deși intră clăparul cu lungimea indicată de regimul legăturii din spate). În concluzie, pornește reglarea legăturii de la lungimea indicată pe clăpar și apoi modifici spatele sau fața (după caz) în așa fel încât să se suprapună semnul de pe clapar cu cel de pe schiu și ignoră faptul că una din legături este la X+2mm fata de legătură de cealaltă și de lungimea X mm de pe clăpar.

  La punctul 4 încă nu m-am informat, dar din aduceri aminte pot spune că acel șurub din lateralul legăturii nu face altceva decât să regleze pe înălțime platforma pe care se sprijină vârful clăparului. În general, legăturile vin cu șabloane ptr montare și au și acea "hârtie" de care spui tu. În situația dată, poate nu este hârtia potrivită din cauza grosimii. Și clar, reglajul trebuie făcut prin slăbirea șurubului astfel încât platforma coboară și oferă mai mult spațiu pentru vârf. Ideea acestui reglaj este ca presiunea dintre talpa și platformă să fie minimă (ATENȚIE! Nu 0!) astfel încât în cazul unei declanșării, vârful să poată ieși în lateral fără probleme sau opreliști din legatura. Treaba cam așa stă...teoretic....nu știu de ce la tine face figuri și se rupe. Ai slăbit șurubul la maxim? Poate platforma este înțepenită și nu se deplasează în sus sau în jos...Chiar, ai verificat dacă șurubul acționează platforma?

  Sent from my SM-G920F using Tapatalk

  DON'T RIDE FASTER THAN YOUR GUARDIAN ANGEL CAN FLY!

 11. L-am destrâns de s-a ridicat bine de tot, dar nimic, nici o diferență. Poate o să-și dea drumul când va fi lucrat. Sau poate principiul de funcționare este altfel. L-oi vedea pe pârtie. Problemă mare nu are ce să fie.
  Șurubul este de-asupra legăturii, nu în lateral.

  O ultimă întrebare mai am dacă-mi permiți. Dacă schiurile sunt noi, mai trebuie să le dau la ceruit ???

 12. Felicitări, d-lor !! Bine că merge servărul !! Am să vin cu precizări pt. cei interesați care este șmecheria cu strânsul clăparilor în legături la călcâi, dar secretul șurubului din vârf încă nu l-am descoperit.
  Scuze, mai mult acum nu am timp.

 13. Recapitulez puțin. Clăparii mei au 317 mm, ca semnul din mijlocul clăparilor să pice pe semnul din mijlocul legăturilor, vârful legăturilor trebuie pus la legăturile mele la 321 mm iar călcâiul la 317 mm (cât scrie pe clăpari). Zic eu, nu ??
  1.JPG

  Ei, cât de strânse sunt legăturile în spate se vede la indicatorul OK. „Ștuțul” trebuie să se încadreze în porțiunea „OK”.

  2.JPG
  3.JPG

  O fi în regulă așa ??
  Dacă mut legăturile călcâiului la 325 mm,

  4.JPG

  ........ atunci ștuțul se deplasează spre cealaltă margine (nestrânse/destrânse).

  5.JPG
  6.JPG

  Nu știu ce să fac, cum să le las, cum este mai corect ???
  La legăturile Lithium 10 ale fiicei și soției mele spatele arată cam așa:

  7.JPG
  8.JPG

  .....parcă totuși mai corect pentru că ștuțul este chiar pe mijloc.

  Deci ce să fac ?? Le las în paleta 321 - 317 ??
  Ultima modificare făcută de Mariusică; 03.10.2017 la 09:39.

 14. Avatarul lui Dragonfire
  Raspunsul este da. In anumite cazuri nu trebuie sa devenim perfectionisti. Se incadreaza in plaja de "OK" ? Mai departe vezi cum reglezi DIN-ul. Eu m-am dat un sezon cu legaturile reglate pentru 30kg...dupa ce am cazut "intamplator" de 2 ori, m-am desteptat sa verific cum sta treaba..
  Mariusică likes this.
  Guilty for loving snow..

 15. Mulțumesc frumos.
  Dacă schiurile sunt noi, acuma mai trebuie să le dau la ceruit sau numai după ce trece iarna asta ??

Pagina 9 din 10 PrimulPrimul ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 UltimulUltimul


SEO by vBSEO