• Black Diamond Halo JetForce

  Aşa cum obişnuieşte, Black Diamond duce siguranţa schiorului aventurier un pas mai departe. La Outdoor Retailer Winter Market, eveniment organizat la Salt Lake City între 22 şi 25 ianuarie, Black Diamond şi-a prezentat colecţia 2014, din care sare imediat în atenţie un sistem inovator de protecţie în caz de avalanşă, aşteptat încă din 2013, când au apărut primele zvonuri în ceea ce îl priveşte.


  Tehnologia JetForce presupune umflarea airbagului cu un ventilator electric ce atinge 60.000 rpm, şi nu cu obişnuitele recipiente cu gaz sub presiune.

  Plusurile acestui sistem sunt evidente: în timp ce recipientele cu gaz sub presiune pot fi folosite o singură dată, apoi trebuind reumplute, sistemul cu ventilator poate fi refolosit teoretic la nesfârşit. Mai mult, la recipientele sub presiune apar anumite interdicţii la zborul cu avionul. Iar faptul că sistemul cu ventilator nu necesită pasul de reumplere scade considerabil preţul de exploatare totală a produsului. Bateria cu litiu a sistemului trebuie încărcată abia după patru folosiri, încărcarea făcându-se la priză normală.


  Singurul minus găsit de cârcotaşi acestui sistem recunoscut ca inovator ar fi faptul că Black Diamond a păstrat forma plană a pernei de aer, neadoptând forma de scoică a airbagului introdusă de Mammut la sistemele sale de protecţie cu ABS, care protejează mai mult capul şi gâtul de impactul cu diferite obiecte.


  Sistemul de armare şi lansare nu lasă loc de greşeli, chiar şi în cele mai stresante situaţii. Armarea se face prin apăsarea unui buton, confirmată prin pornirea de test destul de zgomotoasă a ventilatorului, iar declanşarea se face prin acţionarea mânerului. Airbagul sistemului are 200 de litri, cu 33% mai mult decât cele mai multe sisteme similare, umflarea completă făcându-se în câteva secunde. Fluxul de aer este menţinut la maximum pentru primul minut de la declanşare şi reluat regulat, astfel că orice spărtură sau tăietură de până la 18 cm a airbagului nu îi va afecta funcţionarea. După trei minute de la declanşare, airbagul se dezumflă automat. În cazul în care victima este îngropată, astfel se creează o importantă rezervă de aer. Dacă victima nu este îngropată, airbagul se poate împacheta mai uşor.  „De fiecare dată când intri într-o zonă cu risc de avalanşă, uneltele pe care le ai la tine înclină balanţa în favoarea ta. Niciuna nu poate înlocui chibzuinţa, dar sistemul JetForce, alături de o bună informare şi experienţă, poate oferi o marjă de siguranţă extrem de importantă”, spune Nathan Kuder, director de vânzări pentru rucsacurile Black Diamond.

  Sistemul JetForce va fi disponibil pe piaţă din noiembrie 2014 la un preţ aproximativ de 1.100 de dolari.

  Versiunile disponibile vor fi de 11, 28 şi 40 de litri, cu o greutate de 3,3 kilograme pentru varianta mijlocie, Halo 28. PIEPS şi POC vor oferi şi ei rucsacuri echipate cu sistemul JetForce.

  Surse: blackdiamond.com, outsideonline.com, wildsnow.com, earnyourturns.com


  Comentarii 3
  1. Avatarul lui alexoffroad
   Este o inovatie importanta si poate sa schimbe radical piata rucsacilor cu airbag! Deocamdata se mai lucreaza la reducerea greutatii (materialul din care e facuta perna, greutatea bateriei) fara a periclita functionalitatea. faptul ca poate fi luat in avion fara sa il demontezi este un mare avantaj si creste gradul de confort al utilizatorului.
   alexoffroad
  1. Avatarul lui dragacatalin
   Acum.. cine se increde intr-un aparat electric aflat la prima generatie?
   dragacatalin
  1. Avatarul lui Mateo
   Cine cunoaste muntele nu se baga aiurea, cand e risc mare de avalansa. Deci nu te bazezi pe echipament, ci pe tine insuti. Echipamentul doar te poate ajuta intr-o anumita situatie si, daca ai bani, mai bine il ai decat sa nu il ai
   Mateo  SEO by vBSEO