• SOCI SI JOCURILE OLIMPICE DE IARNA DIN 2014


  Din 6 februarie 2014, oraşul rus Soci va găzdui cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă şi cea de-a XI-a ediţie a Paralimpiadei de Iarnă.

  Soci este o staţiune puţin cunoscută pe scena schiului internaţional. Situat la Marea Neagră, în Munţii Caucaz, centrul urban se află la o altitudine mai mică decât împrejurimile, munţii din fundal dându-i un aer nepământesc. Aflându-se pe coastă, Soci are un climat subtropical umed, necaracteristic unei staţiuni de schi, dar hotărârea ruşilor nu a permis acestui mic inconvenient să le descurajeze planurile de a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă. Temperaturile nu reuşesc să se menţină prea mult timp sub zero grade. Media în Soci pentru luna februarie este de zece grade Celsius ziua şi trei grade noaptea, dar scade în zona montană Krasnaia Poliana, unde se vor organiza competiţiile în aer liber. Recordul negativ de temperatură în oraş a fost înregistrat în ianuarie 1892, cu valoarea de minus 13,4 grade Celsius. Însă pentru a evita neplăceri, organizatorii vor avea pregătiţi 250.000 de metri cubi de zăpadă, în caz că nivelul de precipitaţii le va pune probleme. E totuşi surprinzător să porneşti de lângă palmierii de pe plajă şi să ajungi pe pârtiile înzăpezite de la 2.320 de metri altitudine.
  Oraşul a fost fondat în anii 1800, dar Iosif Stalin a îndrăgit zona şi a construit aici o staţiune, dezvoltarea sa continuând neîncetat până la căderea Uniunii Sovietice. Mai apoi, Vladimir Putin s-a îndrăgostit de ea, în timpul mandatelor sale făcând investiţii mari pentru dezvoltare, totuşi staţiunea neatingând standardele competiţionale internaţionale. Cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2014, aceste investiţii continuă, cu sume incredibile: 12 miliarde de dolari. New York Times apreciază că investiţia făcută pentru a pregăti Soci de Olimpiadă va depăşi orice altă investiţie făcută până în prezent pentru acest eveniment.
  Bazele sportive pregătite vor fi împărţite între centrul de coastă şi centrul montan, de la Krasnaia Poliana, fiecare cu propriul său sat olimpic.

  Centrul de coastă va fi format din:
  Arena Adler – care va găzdui probele de patinaj viteză,
  Centrul de Curling Ice Cube – care va găzdui probele de curling,
  Bolşoi Ice Dome - care va găzdui meciuri de hochei,
  Arena Şaiba - care va găzdui meciuri de hochei,
  Stadionul Olimpic Fişt – care va găzdui festivităţile şi
  Palatul de Patinaj Aisberg – care va găzdui probele de patinaj artistic şi patinaj viteză short-track.

  Centrul montan va fi format din:
  Centrul Laura - care va găzdui probele de biatlon şi schi fond,
  Centrul Alpin Rosa Kutor - care va găzdui probele de schi alpin,
  Centrul RusSki Gorki - care va găzdui probele de sărituri cu schiurile şi cele de combinată nordică,
  Centrul Sanki - care va găzdui probele de bob, sanie şi skeleton şi
  Parkul Extreme Rosa Kutor - care va găzdui probele de snowboard şi schi freestyle, după următorul program:

  Paralimpiada, care va debuta în 7 martie, la o lună după Jocurile Olimpice, îşi va limita probele la doar cinci discipline: schi alpin, biatlon, schi fond, hochei şi curling şi se va desfăşura după următorul program:

  Soci 2014 va fi cel mai compact centru olimpic din istorie – centrul montan şi cel de coastă aflându-se la doar 50 de kilometri unul de celălalt. În centrul de coastă, satul olimpic se află la doar cinci minute distanţă de bazele sportive, iar în cel montan, la maximum 15 minute. Investiţia pentru Jocurile Olimpice din 2014 prevede un metrou uşor care să lege Satul Olimpic Soci de Aeroportul Internaţional Soci, centrul oraşului Soci şi zona montană Krasnaia Poliana în doar 30 de minute.

  Rusia găzduieşte pentru prima oară Jocurile Olimpice de Iarnă şi, la fel, pentru prima oară Paralimpiada, însă a mai găzduit o Olimpiadă, Olimpiada de Vară de la Moscova, în 1980. După ce atunci, SUA a boicotat Jocurile, 50 de ţări retrăgându-se din competiţie, în 2014, Rusia va avea ocazia să îşi prezinte o nouă imagine, modernă şi revigorată.
  „Peste un an, oameni din toate colţurile lumii se vor aduna în acest loc minunat, unde munţii coboară în mare, pentru a sărbători sportul şi valorile olimpice. Lumea va fi cu ochii pe Soci şi, sunt sigur, Soci va fi pregătit. Această naţiune care iubeşte sportul a acceptat cu entuziasm provocarea de a găzdui Jocurile Olimpice, iar rezultatele sunt uşor de observat. Cei care vor veni la Soci se vor bucura de baze sportive de nivel mondial, de infrastructură modernă, de un peisaj montan spectaculos şi de calda ospitalitate tradiţională rusă” – a declarat Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional.

  În 15 ianuarie, organizatorii au prezentat torţa care va purta flacăra olimpică din Olimpia, Grecia, până la Moscova, iar apoi, timp de 123 de zile şi 65.000 km, va traversa întreaga Rusie, ajungând într-un final la Soci. 58 de naţiuni aşteaptă acum să ia startul în cea mai veche competiţie din istoria omenirii.
  popika, bobu, octavian1234 and 5 others like this.


  Comentarii 6
  1. Avatarul lui Dragonfire
   Felicitari Ralu,Draga Ralu, si sa nu uitam ca avem reprezentanti la schi alpin, la snowboard si la sarituri, ca virusati ce suntem de lemne alunecatoare..
   Dragonfire
  1. Avatarul lui bobu
   Foarte concis,frumos si curat! Ma duc sa impachetez!:-D
   bobu
  1. Avatarul lui danm
   Mult prea tehnic, lipsit de ,,floricele'' ast articol. Prea pare a statistica. Nu-i scris de catre o femeie.
   danm
  1. Avatarul lui Draga Ralu
   Dan, oare cum ar fi fost să fac articolul informativ numai floricele, păpădii şi panseluţe? )
   Dragonfire, la snowboard mă tem că nu...
   Bobu, ne faci o transmisiune live?
   Draga Ralu
  1. Avatarul lui Dragonfire
   Citat Postat în original de Draga Ralu Vezi post
   Dan, oare cum ar fi fost să fac articolul informativ numai floricele, păpădii şi panseluţe? )
   Dragonfire, la snowboard mă tem că nu...
   Bobu, ne faci o transmisiune live?

   Da, intre timp am vazut si eu ca a fost foc de paie cu boarderul..Cat despre articol, probabil mergea condimentat eventual si cu vreo niscai reteta de placinta traditionala locului, sau o lista cu obiceiuri bizare ale bastinasilor ?
   Dragonfire
  1. Avatarul lui danm
   Citat Postat în original de Draga Ralu Vezi post
   Dan, oare cum ar fi fost să fac articolul informativ numai floricele, păpădii şi panseluţe? )
   Dragonfire, la snowboard mă tem că nu...
   Bobu, ne faci o transmisiune live?
   Exista si informatii scrijelite altfel de catre o ea cu reale valente in ale scrierii, in promovarea credintei pe partii (bine, doar latura fashion) . Scrii bine.
   http://www.skivirus.com/content/527-...o-in-2012.html
   danm  SEO by vBSEO