• Silvretta-Montafon

  `Mă străduiesc de ceva timp să umplu pixelii și sper că nu e prea târziu. Până la urmă, sezonul de schi turistic e la început. Pentru mine rândurile de mai jos sunt un semn de reintrare în normalitatea mea, o certitudine că am timp, în sfarșit, și pentru suflețelul meu. Și pentru suflețelele voastre îmi place să cred. :-)


  Am trecut de câteva ori prin tunelul Arlberg și am dat târcoale extremității estice când am schiat în Serfaus, Ischgl sau St.Anton. Terenul din capatul vestic, regiunea Voralberg era în schimb o necunoscută foarte incitantă.

  Valea Montafon rămăsese o mare provocare pentru mine datorită proximității de Ischgl, datorită sonorității speciale și nu în ultimul rand datorită jocului “Siberia”.
  În speranta unui loc desprins din basme am alcătuit o trupă pregătită pentru ce-i mai bun la începutul anului 2013.

  Valea Montafon are mai multe stațiuni apropiate una de cealaltă: Golm-Vandans, Silvretta Montafon (Schruns și Gaschrun), Gargellen și Silvretta Bielerhohe. Schruns e gazda unei etape de cupă mondială la snowboard. Tot aici e și cel mai lung tunel de schi din Austria, cu o lunigme undeva peste 400 de metri.  Pe timpul verii drumul se continuă până în Galtur. Iarna se poate merge off-piste cu ghid, transport cu un autobuz special până în Galtur și retur pe schiuri în Montafon.
  Am ales domeniul motorizat de Silvretta Montafon, 155 km de pârtie situate pe masivele Hochjoch și Valisera. Între 700 și 2.366 metri se întinde o rețea de pârtii și rute de schii pentru toate gusturile.  Opțiunea Montafon a venit și în speranța că vom scapa de aglomerația stațiunilor vedetă ale Austriei. Din pacate am schimbat doar componenta etnică a turiștilor. Popoarele est-europene au lipsit cu desăvârșire, în schimb s-au revărsat toți nemții, olandezii și elvețienii din vestul și nordul tunelului Arlberg. Enervant de disciplinați și ordonați,umpleau parcările de la primele ore ale dimineții. Portbagajele și hayoanele se deschideau și închideau sincron, autocarele soseau în flux continuu : socializare matinală.  Pe pârtie nu se resimțea aglomerația din parcări.
  Când am ajuns nu era zăpadă prea multă, se cobora în sat pe o singură linie.
  Puțină neatenție și ieseai off piste :-)  Zilele cu zăpadă i-au cam încurcat pe artizanii părtiilor, parcă mai rudimentar amenajate comparativ cu stațiunile emblem, dar poate că nu am prins cea mai bună perioadă. Vremea schimbătoare a fost un handicap. Instalațiile sunt și ele mai bătrâioare. Nu-mi amintesc să fi stat la vreo coadă, sunt corect adaptate fluxului turistic.

  Sunt câteva pârtii senzaționale în zonă, mie mi-a rămas înfiptă-n cap Neagra 44,  pe care nu cred că erau mai mult de 10 persoane simultan. Foarte frumoasă zona Grasjoch, cu priveliști de excepție spre Piz Buin.  Destul de grea revenirea din zona Versettla, Nova Stoba, ocolitoarea albastră are un pasaj negru imposibil de ocolit și cu zăpadă foarte uzată, dar urcarea spre Nova Stoba îți asigură o coborâre de excepție spre Gaschrun și un popas de senzație la Rehsee Stobli, o cabană foarte caldă și ospitalieră .  Sonnen Bahn îți oferă acces pe câteva pârtii așezate la 270 de grade pe vârful Valisera.

  La început de an, o mare parte din unitățile de cazare au o ofertă foarte convenabilă, susținută organizat prin care plătești 5 zile și stai 7, ceea ce e valabil și pentru skipassuri.
  Pe pârtie, prețurile sunt comune, poate ușor mai ridicate în restaurantele cu meniu a la carte și servire la masa, dar și porțiile erau enorme.

  În Schruns sunt câteva restaurante de familie, tradiționale, de calitate.
  Prima dată când am mâncat în AT rinichi.  Există și o pizzerie condusă de doi frați italieni cu meniu super complet la prețuri onorabile. Avem și un club de noapte în Schruns. Altfel, același program rigid de masă că în toată Austria, până la șapte seara dai cu tunul, nu te primește nimeni în restaurant.
  O surpriză foarte plăcutaă sunt oamenii din zonă. Gazdă noastră, dl Cristoff a ținut în mod express a meargă o zi cu noi la schi în calitate de ghid. ”Vreau să dedic o zi de schi prietenilor mei din Romania!!!”
  Așa am ajuns în Gargellen, o zonă superbă de schi, ferită de invazia turistilor cu 2-3 căbănute din povești.  Danke schoen, Criss!
  În aceeași notă de ospitalitate încadrez și exclamațiile oneste și binevoitoare din partea personalului din cabane: ”Din Romania?”, cadouri pentru copii,etc. Pentru moment suntem rara avis, în zonă.
  La stația de plecare spre Grosjoch și Valisera, inima domeniului schiabil, se desfășoară și cea mai mare parte din socializarea aprčs schi.  Mulțumesc prietenilor pentru încrederea acordată, fără acceptul lor, nu cred că m-aș fi dus singurel până-n capătul Austriei. Și încerc să vă provoc și la o tură de vară, Montafon pare o mare promisiune pentru trekking și bicicleala. În ofertă de cazare e inclusă o zi gratis pe bicicletă cu ghid!!!

  Mai sunt ceva poze și aici https://plus.google.com/photos/11234...353?banner=pwa

  P.S.Uffff! Gata! Acum mi-e muuult mai bine, simțeam o mare apăsare vis a vis de cea mai mare comunitate de schiori (și plăcări) din RO
  arcarius, radu solo, Fox and 2 others like this.
  Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: Montafon.silvretta-montafon deschis de bobu Afișează post original


  Comentarii 3
  1. Avatarul lui alexoffroad
   Bravo bobu!
   alexoffroad
  1. Avatarul lui Fox
   Ce pofta invidioasa mi-ai facut! La cat mai multe destinatii reusite iti doresc!!!
   Fox
  1. Avatarul lui jack_cj
   Vom calca pe urmele voastre anul viitor in ianuarie
   jack_cj  SEO by vBSEO