Grand Couloir în Courchevel (Franța)
Dacă ești un schior bun de pârtie și vrei să încerci și emoțiile sau senzațiile date de schiatul în afara pârtiilor, încearcă să te dai pe pârtia neagră “Grand Couloir” din Courchevel. Mulți dintre cei care au coborât-o sunt de părere că nu ar trebui să fie clasificată ca pârtie, dar din anumite motive administrația stațiunii a declarat-o pârtie.
sursa foto: www.courchnet.com
Pornește de la altitudinea de 2.700 de metri, cu o diferență de nivel de 350 de metri pentru o lungime de aproape un kilometru și expunere nord-estică și iese în pârtia roșie “Saulire”. Înclinația maximă este de 85%. Intrarea se face după ce parcurgi o muchie îngustă cu pante impresionante de ambele părți, unde nu este indicat să te dezechilibrezi.
Poate fi accesată atât din Courchevel urcând cu cabina Saulire, cât și din Meribel urcând cu gondola Saulire Express 2.
sursa foto: www.courchnet.com
Dacă ți s-a părut o experiență interesantă, mai urcă o dată și coboară spre Meribel de această dată pe pârtia Couloir Tournier. Inaugurată în sezonul 2012/2013, această pârtie neagră a fost realizată prin modificarea ușoară (eliminarea câtorva bolovani și montarea unui gard pentru păstrarea zăpezii) a terenului dintr-un loc cunoscut iubitorilor de schi off-piste sub numele de Culoarul Meribel. Coborârea este fix sub traseul gondolei Saulire Express 2, așa că încearcă să te dai frumos dacă vrei să impresionezi pe cei din gondolele care urcă.
Dacă vrei să pleci cu o amintire frumoasă, te înscrii la intrarea în Couloir Tournier și vei fi filmat de camerele amplasate pe marginea pârtiei. Jos vei primi pe smartphone sau pe pagina de Facebook filmarea ta. Nu uita să ne trimiți și nouă un link sau să postezi clipul și în galeria de pe Skivirus!
Face de Bellevarde în Val d'Isere (Franța)
O pârtie creată pentru a găzdui proba de coborâre a Olimpiadei din 1992 (Albertville) este clasificată ca pârtie neagră. Ulterior a fost locul de desfășurare a probelor cu ocazia Campionatelor Mondiale din 2009 și este folosită și pentru etapele de Cupă Mondială, în general în luna decembrie. Una din cele mai abrupte pârtii din Cupa Mondială, nu se numără printre cele mai iubite de concurenți.
Pentru schiorii obișnuiți este și foarte lungă - aproape 3 km, cu o diferență de nivel de aproape o mie de metri. Înclinația maximă este de 71%.
În condiții de zăpadă înghețată se poate transforma într-o încercare dificilă în care îți trebuie canturi ascuțite brici și picioare sănătoase! Să nu fii surprins să o găsești plină de moguli. Odată lansat în coborârea pârtiei, nu mai ai altă cale de ieșire decât să termini ceea ce ai început! Dacă vrei sa nu îți fie chiar atât de greu, încearcă să ții cât mai stânga.
Accesul se face fie cu Funivalul din La Daille, fie cu gondola La Olympique din Val d’Isere.
Le Tunnel în Alpe d'Huez (Franța)
Elementul-cheie care transformă această pârtie lungă de aproape 3 km și cu o diferență de nivel de circa 800 de metri dintr-o pârtie neagră într-una cu adevărat periculoasă este expunerea ei la soare în cursul după-amiezii - însemnând că a doua zi este bocnă toată dimineața.
După un tunel lung de 200 de metri, intrarea este destul de abruptă și plină de movile de mari dimensiuni - o căzătură pe zăpada înghețată poate însemna un sfert de pârtie de alunecare în stil “maioneză” până când te oprești într-o movilă așezată “convenabil” în calea ta.
În sezoanele recente au făcut cu ratracul un drum care intersectează pârtia pentru a oferi o cale de ieșire celor care vor să evite bucata de înclinație maximă.
Accesul se face din Alpe d’Huez 1860 cu gondola Troncon partea întâi și apoi partea a doua, urmate de cabina Pic Blanc până la vârful Pic Blanc la altitudinea de 3.330 m. Priveliștea este deosebită - cu Mont Blanc și La Meije în toată splendoarea.
Interesant de semnalat că de la vârful Pic Blanc pornesc mai multe pârtii negre foarte frumoase, cu vedere spectaculoasă, care pot fi începutul unor coborâri cu diferențe de nivel de până la 2.000 de metri (de exemplu începeți de la o altitudine de 3.330 de metri de la Pic Blanc cu pârtia Le Tunnel (neagră), urmată de Les Rousses (roșie), apoi Chalets (albastră) și Vaujaniate (albastră) până în satul Vaujany, la o altitudine de 1.250 de metri).
Harakiri în Mayrhofen (Austria)
Hmmm… Să vă întreb așa: vă surâde să vă dați pe o trambulină de sărituri cu schiurile? Dacă nu vi se pare o idee bună, nu căutați pârtia Harakiri din Mayrhofen - este la fel de înclinată. Cu o înclinare medie de 78% este cea mai abruptă pârtie din stațiunile din Austria. Ca să o bată cu ratracul trebuie sa îl ancoreze cu cabluri de niște puncte special montate în munte - deci este prea înclinată și pentru a fi urcată de ratrac.
sursa foto: www.fr.wikipedia.org
Site-ul oficial al stațiunii sugerează să încerci întâi pârtia nr. 17 “Devil’s Run” și dacă te descurci acolo, ai putea să te gândești și la Harakiri.
sursa foto: www.fr.wikipedia.org
Dacă te nimerești să o cobori între orele 13:00 și 15:00, încearcă să menții o poziție grupată, pentru că un fotograf al stațiunii se va afla acolo și va face poze pentru toți cei care se încumetă să coboare această pârtie.
Kandahar în Garmisch-Partenkirchen (Germania)
Această pârtie neagră a văzut cursele de la Campionatele Mondiale de Schi din 1978 și din 2011, iar din 1970 încoace, Garmisch nu a lipsit în niciun sezon din calendarul Cupei Mondiale.
Cei care urmăresc atent cursele sunt familiarizați cu denumirile diferitelor secțiuni ale pârtiei și mai ales cu celebra “Cădere Liberă” (Free Fall), care are o înclinare de 92%. Desigur că și pe celelalte secțiuni găsești pante înclinate care să îți solicite picioarele și tehnica.
sursa foto: www.gap2011.com
Diferența de nivel este de 940 de metri și lungimea de circa 3,2 kilometri. Există două variante ale pârtiei, care se intersectează, așa că dacă vrei o doză dublă de adrenalină poți să dai două ture și apoi să ne spui care dintre cele două variante te-a impresionat mai mult. Ca să îți fie ușor să o găsești, îți spunem că este pârtia cu numărul 5.
Manni Pranger World Championship în BergerAlm (Austria)
În Tirol, pe valea Wipp, la o aruncătură de băț de pasul Brenner, se află zona de schi BergerAlm. Cu o diferență de nivel de 520 de metri pentru o lungime de 1 km și o înclinație maximă de 102% (46 grade), pârtia 1b din Steinach am Brenner/Bergeralm este una din primele candidate la titlul de cea mai abruptă pârtie din Austria.
sursa foto: www.bergeralm.com
Die Streif în Kitzbuhel (Austria)
Unul din punctele fixe în calendarul Cupei Mondiale de Schi este Hahnekamm - 24-26 ianuarie. Sub această denumire sunt reunite cursele care au loc în Kitzbuhel, una din curse fiind proba de coborâre. Candidată la titlul de cea mai spectaculoasă coborâre din Cupa Mondială, această cursă se ține pe pârtia Streif.
sursa foto: www.kitzbuehel.com
Începând din 2010 terenul a fost modificat astfel încât pe tot parcursul sezonului să fie accesibilă schiorilor cu un nivel cel puțin mediu al tehnicii. Porțiunile mai dificile Mausefalle, Steilhang și Hausbergkante sunt însă mai mereu înghețate și nu ar strica să le ocolești urmând pârtia roşie 21 dacă nu ești sigur că ai cânturile ascuțite brici și tehnica la cel mai înalt nivel. Oricum, nu te duce acolo să faci prima coborâre a zilei. Poate nici a doua…
Lungă de peste 3 kilometri și cu o diferență de nivel de 860 de metri, are o înclinație maximă de 85% la Mausefalle.
Am coborât pe această pârtie a doua zi după cursele din ianuarie 2009 și pot să vă spun că e o experiență diferită pe zăpada înghețată pentru curse.
Aștept să ne povestiți cum vi s-au părut pârtiile din acest top. Sunt sigur că există și alte locuri care v-au pus nervii, canturile și tehnica la încercare și sper să împărtăşiţi cu noi aici pe forum poveștile din locurile care v-au creat goluri în stomac!
25.12.2013 07:03
25.12.2013 10:07
25.12.2013 10:49
25.12.2013 10:57
25.12.2013 11:20
25.12.2013 14:08
25.12.2013 15:17
25.12.2013 18:46
25.12.2013 20:23
26.12.2013 22:34
27.12.2013 11:58
Mesaj vBulletin