• Cum sa combini schi si shopping?

  Poate te gândești că ne-am făcut mai soft, că nu mai suntem cu adevărat skivirusaţi. Ei bine, suntem, dar nu puține sunt situațiile în care nu suntem înțeleși. Cred că vi s-a întâmplat și vouă să auziți: "Hai să nu mergem anul ăsta la schi. Hai să facem altceva!". Noi sperăm să nu fi pierdut vreo vacanță la schi în felul acesta. Totuși pentru orice eventualitate puteți propune una din variantele de mai jos.

  Împreună cu tour-operatorul SnowTrex am căutat oraşele în care îmbinarea dintre cultură, artă, shopping și schi este posibilă.  Un exemplu în Germania: München nu mai are nevoie de nicio prezentare. Principalul avantaj pe timp de iarnă al capitalei Bavariei este cu siguranţă situarea centrală între munţii Bavarei şi Tirol, lista domeniilor schiabile unde se ajunge fără probleme de aici este lungă: începe la domenii schiabile germane mai mici, cum ar fi Spitzingsee (la 60 km depărtare) sau Steinplatte (90 km) şi se termină cu extinsele regiuni de schi din Austria, ca de exemplu Wilder Kaiser (100 km), SkiJuwel Alpbachtal/Wildschönau (120 km) sau Zillertal (circa 150 km).

  O altă variantă ar fi oraşul austriac Innsbruck, care oferă nu doar un număr ridicat de domenii schiabile în apropiere, ci şi posibilităţi potrivite de transport, indiferent din şi în ce direcţie se merge. În ceea ce priveşte drumul către domeniile schiabile, în "Olympiaworld Innsbruck" şi cele nouă domenii schiabile pe care le include, legăturile sunt stabilite cu skibus gratuit. Sportivii ajung comod la domeniile schiabile Axamer Lizum (la 18 km depărtare), Muttereralm (10 km), Kühtai (40 km), Rangger Köpfl (18 km), Glungezer (15 km), Schlick 2000 (20 km) şi Gheţar Stubai (30 km). Chiar în Innsbruck, pe lângă panorama montană superbă există multe alte atracţii turistice, cum ar fi "Goldenes Dachl" - "acoperişul de aur" în stil gotic târziu, cu 2.657 de plăci de cupru aurite, Hofburg sau renumita "Bergisel-Schanze", gazda competiţiilor olimpice de sărituri cu schiurile din 1964 şi 1976.

  Dacă vă hotărâți să rămâneți câteva zile în Innsbruck, ar trebui să vă luati un ghid (întrebați la infodesk) care să vă facă turul orașului. Veți afla chestii pe care nu le găsiți în cărți.


  Innsbruck

  Salzburg în schimb este cunoscut în primul rând datorită faimosului său fiu Wolfgang Amadeus Mozart. Casa în care s-a născut şi domiciliul compozitorului sunt vizitate cu drag de oaspeţii oraşului. Fortul Hohensalzburg, Domul, Castelul Hellabrunn sunt alte destinaţii posibile pentru excursii culturale, în timp ce pentru activităţile sportive de sezon vă aşteaptă nu doar domeniile schiabile ale regiunii Salzburger Sportwelt, cum ar fi Flachau/Wagrain (la 80 km depărtare) şi Filzmoos (80 km), precum şi restul domeniilor asociaţiei de schi din care face parte Sportwelt, mai exact Ski amadé, cu 860 km de pârtii. Valea Gastein (110 km), Großarltal (85 km) şi Regiunea Hochkönig (circa 70 km) nu sunt nici ele departe.

  Pentru cei care se hotărăsc să petreacă vacanţa de iarnă în Bolzano, se deschid posibilităţile aproape nelimitate ale Dolomiţilor. Oraşul este considerat ca poarta acestui lanţ montan şi a celor mai renumite dintre domeniile schiabile italiene: începând de la Rittner Horn (la 15 km depărtare) până la Cortina d’Ampezzo (100 km), Alta Badia (65 km), Alpe di Siusi (27 km) şi Passo di Costalunga (30 km). La Muzeul Arheologic din Bolzano i se poate face o vizită şi lui Ötzi, "Omul Gheţurilor", în timp ce centrul istoric al oraşului şi magazinele vă aşteaptă la plimbări plăcute şi cumpărături.

  Destinaţia numărul 1 pentru fanii Alpilor Francezi este Grenoble, un oraş al cărui orizont demarcat de munţii Belledonne va face inima oricărui schior - şi nu doar - să bată mai tare. Merită făcut un drum cu telecabina la Bastille, pentru o privelişte spectaculoasă. În acelaşi timp, cele mai bune pârtii franceze sunt practic la câţiva paşi: pârtiile pentru coborârile olimpice de la Chamrousse de exemplu, la doar 32 km depărtare, Super Devolůy (90 km), Vaujany (55 km) şi Alpe d’Huez (65 km) – chiar şi domeniul schiabil superlativ Les 2 Alpes este la doar 68 km distanţă.


  Chamrousse

  De pe listă nu pot lipsi destinaţii în Elveţia. De la Zürich, cu Lacul Zürich, Grădina Zoologică şi străduţele înguste din Niederdorf se ajunge repede la domenii schiabile mai mici, ca de exemplu Braunwald (90 km), Flumserberg (90 km) şi Stoos (35 km). Dar nici câteva mai mari nu sunt prea departe: Flims-Laax (140 km), Grindelwald (135 km) sau Meiringen (100 km). Tot în Elveţia, pentru cei care se declară mulţumiţi şi cu un oraş cu dimensiuni ceva mai reduse, o destinaţie potrivită este Chur. Atracţii turistice sunt şi aici din belşug, de la oraşul vechi la castel şi la Muzeul Naturii Bündner, dar şi munţii sunt aproape. La Arosa-Lenzerheide se ajunge după doar 20-30 km, Flims-Laax este la 25 km, Davos Klosters la 25 km şi St. Moritz la 86 km.

  Acum că am stabilit care sunt zonele interesante, mai rămâne să plănuiți concediul.
  radu solo and Fox like this.


  Comentarii 3
  1. Avatarul lui bobu
   Ar trebui schimbata capitala Elvetiei
   bobu
  1. Avatarul lui alexoffroad
   thx Bobu
   alexoffroad
  1. Avatarul lui Fox
   Bine ar fi sa bagati in lista si Livigno, si Samnaun, amandoua sunt zone taxfree. Livigno chiar e frumusel de plimbare la shopping-areala si are partii bagate pe doi versanti opusi. Samnaun-ul poate fi accesat si din Ischgl pe skie, si din zona Serfaus-Fiss-Ladis, chiar si din Solden. Drumul vi-l scoteti din diferenta de pret a combustibilului, daca ajungeti cu rezervorul mai gol si bagati acolo plinul... Ca skiat chiar ai unde sa te dai ca e zona skiabila comuna Samnaun-Ischgl. Spor la dat si shopping!
   Fox  SEO by vBSEO