• K2 - schiuri colectia 2013/2014

  Aşa cum vă povesteam aici, la sfârşitul sezonului trecut am avut ocazia să cunosc şi să testez o parte a colecţiei de schiuri pe care K2 o oferă în sezonul 2013/2014.

  Cu Baseline Technology (combinaţia de camber şi rocker) şi RoX (creşterea rigidităţii torsionale a vârfului schiului pentru iniţiere mai uşoară în teren variat şi pentru a face canturile să ţină mai bine) – K2 îşi propune ca orice schior sau schioare să găsească în gama lor un model care să i se potrivească.

  Cea mai mare surpriză vine pentru cei care încep să citească un catalog de schiuri de la sfârşit spre început, căutând cele mai late şi mai “monstruoase” modele pentru zilele cu cod roşu de ninsoare. Modelele Pon2oon, Hellbent şi Darkside nu se regăsesc în colecţia acestui sezon. După ce ne-am mirat şi ne-am întrebat de ce a trebuit să ne luăm “la revedere” de la Obsethed la începutul sezonului trecut, a venit momentul să ne despărţim de încă trei modele legendare ale K2. Sperăm că este doar ceva temporar şi că ele vor reveni îmbunătăţite la un moment dat în viitor. Aşa că dacă aveţi în debara aceste schiuri, nu va grăbiţi să le vindeţi.

  E posibil ca oamenii de la K2 să fi primit o prognoză meteorologică mai “secetoasă” pentru sezonul care începe şi au proiectat un schi cu talia de 120 mm să fie cel mai lat din gama lor, sperând că va fi suficient pentru powderul care va veni.

  Modelele proiectate în colaborare cu pro-riderii Sean Pettit şi Seth Morisson – Shreditor 120 Pettitor şi respectiv Annex 118 Seth - reprezintă cosmetizări grafice ale modelelor Pettitor şi Sideseth din sezonul trecut.

  Primul dintre ele (Shreditor 120) reprezintă acum cel mai “mare” fat twin tip şi este şi cel mai rigid din gamă, în timp ce al doilea model (Annex 118) nu se mai prezintă ca un full twin tip, având partea din spate mai puţin ridicată şi mai rigidă (tehnologia denumită “kick tail”).

  Avem însă un model nou-nouţ în Remedy 117, destinat schioarelor, care din punct de vedere dimensional este mai mic cu 1 mm decât Annex 118 Seth în toată geometria (vârf/talie/coadă). Remedy 102 este o evoluţie a modelului MissBehaved şi a fost de asemenea apreciat de doamnele şi domnişoarele care l-au testat.

  Nou-nouţ este şi Shreditor 112, un schi gândit sa fie exploatat la maximum în afară pârtiei şi în condiţii de zăpadă mare, eventual şi printre copaci, pentru că este foarte manevrabil. O parte din manevrabilitate vine însă cu preţul scăderii rigidităţii.

  Shreditor 102 este “reîncarnarea” modelului Kung Fujas din sezonul trecut, cel puţin dacă privim la geometria sa – însă la testele din Munţii Rodnei, tuturor ni s-a părut că rigiditatea este poate puţin prea scăzută, fiind mai orientat spre zăpadă moale.

  Toate modelele Shreditor au construcţia bidirecţională, pretându-se la trickuri oriunde te-ai da.
  Seria Annex continuă cu Annex 108 şi Annex 98, care sunt aceleaşi schiuri cu modelele de succes din trecut SideStash şi Hardside.
  În gama pentru park & pipe, modelul Press revine fără modificări după ce a fost îmbunătăţit sezonul trecut.

  Backdrop revine neschimbat în cel de-al doilea său an consecutiv în gama K2, după ce a fost ales ca modelul anului 2013 în categoria schiuri backcountry de revista americană “Outside”. Ranforsările de carbon de la extremităţile schiului îl rigidizează fără a-i adăuga greutate, menţinându-l astfel în limite decente pentru un schi de tură (1,82 kg la o lungime de 174 cm). Chiar dacă nu am avut powder la Borşa, schiorii care s-au dat pe Backdrop l-au apreciat ca fiind foarte versatil şi foarte stabil chiar şi pe zăpadă întărită sau variabilă.

  Modelul all mountain de mare succes din colecţia 2012/2013 Rictor a fost redenumit AMP 80 sau, în varianta mai rigidă, AMP 80 XTi. Numele Rictor îl regăsim acum la un model pur all mountain orientat spre pârtie, Rictor 82 XTi.

  Evoluţia principală însă este spre un model cu talie de 90 mm, care face trecerea între gama de all mountain AMP şi gama pentru backcountry: Rictor 90 XTi. Schiul vine cu găuri la vârf şi la coadă pentru fixarea pieilor de focă – detaliu care denotă clar orientarea lui de a fi entry level în gama de freeride. Personal, îl consider marele absent de la testele din primăvara trecută. Este un model pe care sunt curios să îl schiez şi care cred că îşi va găsi o mulţime de fani.

  În varianta feminină, modelul Supersticious are misiunea de a face trecerea (sau legătura) de la gama de pârtie la gama de freeride. Cu miezul specific pentru schiurile de damă BioFlex3, acesta poate fi răspunsul pentru schioarele care caută un model cu care să iasă şi în afara pârtiei, fără necesitatea de a avea două perechi de schiuri.

  Modelul CoomBack revine cu schimbări numai la nivelul graficii - în al doilea an din trilogia dedicată lui Doug Coombs. Dacă sezonul trecut făcea referire la Jackson Hole, acum grafica omagiază pionieratul lui Doug Coombs pentru crearea primului serviciu de heli-ski alături de ghizi din Alaska, în munţii Chugach - Valdez Heli Ski Guides.

  “Supersonicele” AMP Bolt si AMP Velocity sunt la locul lor in gama destinata schiorilor care apreciaza viteza pe partiile preparate.

  Iarna pare nerăbdătoare să se instaleze, după primele ninsori de săptămâna trecută, aşa că faceţi-vă inventarul la echipament şi, dacă vă surâde să schimbaţi ceva sau să achizionati o pereche de schiuri, în curând va sosi în magazinele SabSport şi noua colecţie de schiuri K2 pentru sezonul 2013/2014.

  sursa foto: K2, Christian Stadler
  SEO by vBSEO