• Solden - ski si apres-ski de senzatie

  Acum ceva timp, cam mult, am fost la schi. Am avut parte de câteva zile "uau" de schi. Zone largi cu powder neatins, zăpadă tare pe pârtie, numai bună de tăiat nişte viraje carve şi o vreme de zile mari, toate astea în Solden.  Pentru cei care nu ştiu, Solden este una dintre cele mai cunoscute staţiuni din Europa, numărând nu mai puţin de 150 de kilometri de pârtie, deserviţi de 33 de instalaţii de urcare cu o capacitate de 68.000 de persoane pe oră. Pe scurt, nu prinzi coadă aproape niciodată. Că tot am vorbit de pârtii, aproape jumătate sunt uşoare, o treime sunt medii şi restul, dificile. Aproape 70% din suprafaţa schiabilă beneficiază de posibilitatea producerii zăpezii artificiale. Cea mai mare altitudine a domeniului schiabil este la 3.340 de metri.  Pe lângă partea de schi, care este la cel mai înalt nivel, Solden oferă şi posibilităţi de apres-ski pe măsură. Solden, la fel ca şi alte staţiuni, are câteva perioade în care fierbe. Pe lângă sărbătorile tradiţionale mai există evenimentele de mare amploare pe care le organizează an de an. Consider că cele mai interesante sunt Solden FIS World Cup, Electric Mountain şi Hanibal.

  Solden FIS World Cup este o competiţie de schi alpin care deschide în fiecare an Cupa Mondială. Etapa de dubut adună cei mai buni sportivi ai lumii în acel moment şi peste 60.000 de fani îi urmăresc cum se bat la sutimi de secundă. Probele de schi alpin au loc în luna octombrie.

  Electric Mountain este un festival de muzică electronică ce s-a bucurat de un succes enorm. Început acum câţiva ani, aduce în fiecare sezon mai mulţi DJ renumiţi care mixează la Giggijoch Funzone. Anul trecut David Guetta şi DJ Antoine au ridicat Soldenul în picioare.  Hannibal este evenimentul care pune în scenă, într-un stil contemporan, trecerea Alpilor de către locuitorii oraşului Cartagina. "Scena" se află pe gheţar, la peste 3.000 de metri, iar un număr de 500 de actori animă peisajul natural. Cuvintele sunt de prisos.  Ajuns acolo, sunt câteva lucruri pe care nu vrei să le ratezi. Trebuie să ajungi la toate punctele BIG 3. Într-o zi cu vreme bună, priveliştea este impresionantă, iar dacă tot eşti acolo, ai putea să parcurci BIG 3 Rally. Soldenul este singura staţiune din Austria care are trei vârfuri peste 3.000 de metri.

  Pentru cei pasionaţi de schi în afara pârtiilor există nenumărate variante, în special în partea superioară a muntelui. De la Giggijoch, staţia superioară, poti încerca Schwartzseekogl, sau pe valea Wasserkar. Oricum, verifică înainte că ai tot echipamentul necesar pentru offpiste şi vorbeşte cu ghizii din zonă, s-ar putea să îţi ofere informaţii importante.

  Almwirtschaft Gampe Thaya este o cabană unde neapărat trebuie să ajungi să mănânci. Pe lângă construcţia care este veche de câteva sute de ani, spectaculoasă este şi mâncarea. Absolut delicioasă! Aici am găsit cel mai bun apfelstrudel pe care l-am mâncat.

  Dacă nu eşti prea obosit după ce ai parcurs BIG 3 Rally, merită să închei ziua de schi la un bar apres-ski, iar recomandarea noastră ar fi Gampe Alm, acolo se adună lumea!

  Pentru o zi de schi lungă trebuie să fie şi o noapte lungă. Soldenul este plin de restaurante, baruri şi puburi. Ajuns acolo, am simţit nevoia să văd cât mai multe şi am ajuns să beau câte o băutură într-un bar, după care să mă mut în altul. Cel mai mult mi-au plăcut Fire and Ice, Mogul Bar and Music şi Snow Rock Cafe.

  Ca o concluzie, Solden este o staţiune superbă, unde ai parte de pârtii foarte bine îngrijite, nenumărate variante de schi offpiste şi apres-ski. Staţiunea este plină de energie şi o să fie clar pe placul celor care caută aventura. Cei care doresc o staţiune mai liniştită se pot orienta către Obergurgl-Hochgurgl, la doar nouă kilometri mai sus pe vale.
  alexoffroad and bobu like this.


  Comentarii 2
  1. Avatarul lui clicu
   Rares, fain că ai avut o experienţă frumoasă la Solden. Am avut şi eu o vacanţă per ansamblu reuşită acolo, schi superb pe cei doi gheţari, coborâri de la 3000 la 1400 repetate iar şi iar... ÎNSĂ! Experienţa a fost umbrită de câteva probleme mari ale staţiunii. Prima... popularitatea, tradusă prin enorm de multă lume în perioadele de sezon full, gen vacanţele copiilor. Aici ne-am încadrat noi, din păcate. Total nerecomandat, sunt perioade din zi în care e ca şi cum ai schia pe trotuar.Altă problemă... ski pass-ul de 240 de euro pe şase zile e valabil doar în Solden, eventual cu o zi în Ober-Hochgurgl pentru 10 euro în plus. Nu mi se pare ok să nu te lase să schiezi cu adevărat şi altundeva pe vale de banii ăştia. 146 de km sună suficient, însă când compari cu alte domenii din Austria, e cam slăbuţă oferta.Asta mă aduce la domeniul de schi... care a crescut cam alandala. Ca să ajungi pe gheţar îţi ia în condiţii ideale o oră din momentul în care te-ai urcat pe prima instalaţie. Ca să ajungi de pe gheţar în Solden ai de traversat o şosea asfaltată şi pârtii şcoală. Versantul Gaislachkogel spre Solden este supraaglomerat cu pârtii care se intersectează ca spaghetele în farfurie, risc de accidente la intersecţii. Şi ultimul dezavantaj... altitudinea! Cele mai multe instalaţii sunt peste 2000m, şi când e vreme nasoală nu prea ai unde să te refugiezi, în afară de câteva pârtioare foarte aglomerate. Ski pass-ul nu te lasă să mergi altundeva...Una peste alta, cred că Soldenul este victima propriului succes în plin sezon, instalaţiile fac faţă însă pârtiile nu.
   clicu
  1. Avatarul lui rares
   Clicu, eu am fost in doua perioade mai linistite, decembrie si aprilie iar partiile erau chiar libere. Aglomerate in perioadele de vacanta sunt toate partiile si statiunile cunoscute. Din cate am inteles de la cei de la biroul de turism, de mai mult timp se incearca caderea la o intelegere cu cei din Ober si Hochgurgl pentru un abonament comun, mai avantajos decat cel pe care l-ai mentionat tu dar inca nu s-au inteles. Asta ar trebui sa rezolve intr-un fel problema.
   rares  SEO by vBSEO