• Eldin CHESPI - tanara speranta in freeride

  Începem prin a spune că merită să rezervăm măcar câteva minute din timpul nostru online ca să ne uităm un pic la tinerele speranțe. Ne place schiul în afara pârtiilor și încurajăm toţi temerarii să adopte această practică atât timp cât nu bravează și fac acest lucru cu plăcere, dar și cu dorința de a ajunge acasă sănătoși, ca să mai poată schia și în ziua ce va urma. Unul din cei care au făcut freeride sau off-piste în România, reprezentându-și țara, este Ion Trandafir. Și-a dedicat viața sportului și a făcut acest lucru ca la carte, adică antrenamente peste antrenamente, exerciții fizice atât de solicitante, încât pe unii i-ar epuiza complet la sfârșitul zilei. După un palmares impresionant și de neegalat în România, „The Saint” (aşa cum mai este poreclit) își canalizează timpul, atenția și eforturile către tinerele speranțe ce pot avea o șansă la readucerea României pe scena internațională a schiului. Tânăra speranță pe care Ion încearcă să o șlefuiască într-un sportiv competitiv, care poate face performanță la nivel internațional, este Eldin CHESPI.
  Poate ați mai auzit de el sau poate nu, însă acum trebuie să îi dăm ocazia lui Ion să ne ofere câteva informații din culise și totodată, câteva păreri avizate.

  Este o discuție întreagă despre vârsta la care un schior aflat la început de carieră ar trebui să iasă serios în afara pârtiilor (off-piste). Am alunecat ceva pe schiuri la viața mea și am ajuns să am o părere justificată pe deplin sau nu, dar asta rămâne de văzut. Este clar că, pentru a ieși în off-piste, în primul rând trebuie să fii puternic, agil și sigur pe pârtie, lucru care deseori este omis de cei care stau cu ochii lipiți de calculator sau de TV și visează să ajungă precum idolii lor din Freeride World Tour doar îmbrăcându-se și echipându-se la fel. Părerea mea este că, după patru sau cinci ani pe pârtie, cu o tehnică construită solid și corect, cu zeci și sute de ore de pregătire fizică, te poți apuca liniștit de freeride.

  Mai jos este o mică poveste a unui băiat din (atenţie!) Constanța, cu care am avut plăcerea să schiez câteva săptămâni anual în ultimii patru ani. Eldin, că despre el este vorba, se numără printre copiii care au un simț înnăscut al alunecării pe zăpadă și asta vine cumva ca o ironie a faptului că s-a născut la mare și nu sub vreun pisc plin de zăpadă. Am ajuns să schiem împreună când avea nouă ani și am început prin a lucra la tehnica lui, deoarece nu primise instructajul cel mai bun înainte. Părinții au perseverat în a face tot posibilul ca el și fratele lui, Erben, să stea cât mai mult pe zăpadă și au urmat câteva zeci de zile, adunate în decursul acestor ani, în care am lucrat la tehnica de pârtie, ca într-un final să ieșim în afara acesteia.

  Pregătirea fizică, stilul și tehnica îl recomandă, pentru vârsta lui, la măcar câteva încercări în competițiile "freeride juniors" începând de anul viitor. Acum, la 14 ani, ar fi o vârstă perfectă pentru a veni în contact cu elita, dar o decizie în acest sens este dificil de luat având în vedere că este foarte bun și la şcoală, şi trebuie să consume mult timp cu studiul suplimentar. Este printre cei mai supli tineri schiori care nu au făcut schi de competiție la un club sportiv, dar are foarte mare potenţial neexplorat în ceea ce priveşte tehnica și freeride-ul. Cert este că, dacă nu va avea suficiente zile de schi în picioare, nu va putea încerca să ajungă la un nivel mai înalt. Ideal ar fi să ajungă într-un loc unde școala este mai aproape de munte și ar putea schia în majoritatea weekendurilor în condiții care îi permit să evolueze într-un ritm bun, ca ulterior să poată face performanță. Elveţia sau Austria? Precis sunt destui copii buni și cu potențial, dar trebuie descoperiți și susținuți.

  Acum Eldin se află la o răscruce în ceea ce privește alegerea unui drum în viață: schior de freeride cu șansa unei ascensiuni serioase în următorii patru sau cinci ani sau doar un copil studios cu un bogat bagaj tehnic în schi. Cert este că școala și sportul merg mână în mână atât timp cât nu se pierde mult timp tranzitând dintr-o parte în alta și sunt convins de ceea ce spun. Important este că se află în poziția din care poate alege, alături de părinții lui.

  Personal îi doresc multă baftă și sper din toată inima să ajungă acolo unde își dorește cu adevărat și să simtă emoţia starturilor din Freeride World Tour

  Ion Trandafir

  ..:: Global storming is my playground. Come and play! ::..


  Alături de Ion, și noi îi dorim să facă alegerea cea mai bună și îi dorim mult succes. Sperăm să îl regăsim în clasamentul freeride juniors sau chiar și în clasamentul Freeride World Tour.


  Comentarii 4
  1. Avatarul lui mariusica
   Sunt mandru ca exista potential mare si un pusti din Constanta ( orasul in care m-am nascut si am locuit) are sanse mari sa ajunga acolo sus. Suntem alaturi de el
   mariusica
  1. Avatarul lui wolferl
   imi plac si cred ca sunt foarte benefice proiectele lui Ion, fie ca vorbim de sustinerea unor tineri cum este cazul de fata, fie ca vorbim de proiectele de dezvoltare a miscarii freeride in Romania samd. Ma bucur sa vad ca le faceti cunoscute. Un BIG LIKE.
   wolferl
  1. Avatarul lui PhanE
   eldin chespi - freerider outdoorromania - YouTube
   PhanE
  1. Avatarul lui maichii
   Ar trebui incurajate astfel de descoperiri. Fan al ski-ului, al muntelui, mai ales al zapezii, cred ca ar trebui ca educatia de la noi ar trebui sa depaseasca locul rece de pe bancile scolii. Ar trebui facute excursii, tabere, concursuri ca fiecare copil sa isi gaseasca un sport al lui, nu neaparat ski/ hiking, ci este valabil in toate domeniile. Dar mai ales in domeniul "zapada"/"munte", orice tanara speranta a vietii se va regasi prin libertatea ce o aduce relieful si "alunecarea pe zapada". Am avea de unde, si am avea ce incuraja la competitiile internationale de ski, la olimpiadele de iarna, unde se vede ca lipsim. Nu va conta judetul, familia, prietenii, cartierul, culoarea, limba. Doar faptul ca scrie "romanian" la cetatenie. Ar fi ... ceva
   maichii  SEO by vBSEO