• Madonna di Campiglio, Italia

    Dacă v-am prezentat topul apres-skiurilor din Europa, ne-am gândit să vă prezentăm şi câteva staţiuni care ar trebui să se regăsească măcar o dată în pelerinajul unui schior dedicat, ca staţiuni care găzduiesc în mod constant etape de Cupă Mondială. Madonna di Campiglio e prima dintre ele.
    Un sătuc de doar o mie de locuitori se transformă iarna în una din cele mai celebre staţiuni de schi ale Italiei, Madonna di Campiglio. ADAC Skiguide a declarat pentru anul 2012 Madonna di Campiglio ca staţiune de top. Şi nu e de mirare. Probabil mulţi l-aţi văzut în 18 decembrie pe Marcel Hirsher câştigând proba de slalom pe nocturnă din cadrul Cupei Mondiale, desfăşurată în Madonna di Campiglio, pe Canalone Miramonti.

    Cupa Mondială a sosit la Madonna di Campiglio prin viziunea lui Rolly Marchi, o legendă în lumea comentariilor sportive, cu o carieră începută în 1936. Din 1967 şi până astăzi, aproape în fiecare an, staţiunea a găzduit etape de Cupă Mondială cu probe de coborâre, slalom uriaş şi slalom, continuând apoi cu slalom pe nocturnă şi freestyle. Francezul Guy Perillat a câştigat primul la Madonna di Campiglio, Italia reuşind să câştige titlul pe teren propriu abia la ediţia următoare, în 1970. Ingermar Stenmark a câştigat prima victorie din carieră pe zăpada de la Madonna di Campiglio, în 1974. Alte nume mari care au concurat aici sunt Karl Schranz, Gustav Thöni, Piero Gros, Phil Mahre, Marc Girardelli, Pirmin Zurbriggen, Paul Accola, Alberto Tomba, Lasse Kjus, Luc Alphand, Hermann Maier, Stephan Eberharter, Bode Miller, Benjamin Raich sau Aksel Lund Svindal.

    În nord-estul Italiei, în Val Rendena, valea râului Sarca, între Dolomiti di Brenta şi gheţarii Adamello şi Presanella, staţiunea se bucură de un peisaj de vis, care nu face decât să întregească experienţa perfectă la schi.

    Situată la o altitudine de 1.500 de metri, Madonna di Campiglio îşi răspândeşte pârtiile pe toate crestele din jur, cea mai înaltă pârtie şi instalaţia sa atingând 2.600 de metri.
    Domeniul schiabil oferă 150 de kilometri de pârtii de toate categoriile, deserviţi de 63 de instalaţii moderne pe cablu, cu o capacitate de transport de 31.000 de persoane pe oră. Toate poftele sunt satisfăcute aici, aceasta fiind şi deviza staţiunii Madonna di Campiglio, care, pe lângă zăpada asigurată tot timpul sezonului, este şi în restul anului foarte căutată pentru activităţi legate de munte, făcând parte din cele 50.000 de hectare ale Parcului Naţional Adamello-Brenta, patrimoniu mondial UNESCO, cu 450 de kilometri de trasee montane.

    Pe lângă clasicele pârtii, domeniul Madonna di Campiglio oferă snowparkuri, pentru începători sau avansaţi, rute pentru schi-fond, trasee pentru schi de tură, patinoare în aer liber sau acoperite, plimbări cu sănii trase de câini (şi lecţii pentru asta!), escaladă pe cascade îngheţate, posibilităţi de zbor cu parapanta, asistat sau nu, bazine de înot. Orice iubitor de zăpada găseşte aici grădina raiului. Inclusiv iubitorii de freeride.

    Staţiunea Madonna di Campiglio face parte dintr-un domeniu schiabil extins, Madonna di Campiglio-Val Rendena-Val di Sole, alături de staţiunile vecine Pinzolo şi Folgarida-Marilleva. Gondola de opt locuri Pinzolo-Campiglio Express face legătura în doar 16 minute, iar un avantaj este faptul că domeniul foloseşte un singur skipass.
    Domeniul schiabil e format din 98 de pârtii, 44 albastre, 38 roşii şi 16 negre, şi oferă şi cinci parcuri de snowboard, parkul Ursus Snow Park fiind în top 5 al celor mai renumite parkuri de snowboard din Alpi, primind nota 4,5 din 5 de la Snow-Parks.com. Printre pârtiile faimoase este pârtia DoloMitica, cea mai lungă, cu 5.750 de metri lungime, cu cea mai mare diferenţă de nivel, 1.248 de metri, şi cu cel mai mare coeficient de înclinare, 70%. Există inclusiv instalaţii de nocturnă, iar 95% dintre pârtii sunt asigurate de instalaţii de producere a zăpezii artificiale, deci staţiunea îşi ia mari angajamente pentru a garanta o vacanţă perfectă.

    Chiar şi după atât de mulţi turişti şi evenimente, Madonna di Campiglio nu şi-a uzat aerul cald şi primitor care i-a atras cândva aici chiar şi pe împăratul Franz Joseph şi pe prinţesa Sissi şi îşi încântă şi acum vizitatorii cu restaurante cu mâncăruri alese, magazine deosebite, petreceri de tot felul şi cam tot ce ţi-ai putea dori după o zi la schi.

    O prezentare foarte atrăgătoare a domeniului de la inaugurarea gondolei Pinzolo-Campiglio Express, din 2011.

    john_dude, iuliae, irinamn and 1 others like this.


    Comentarii 4
    1. Avatarul lui john_dude
      Om ajunge in viata asta si pe acolo, daca va fi destul de lunga...
      john_dude
    1. Avatarul lui lupo
      Citat Postat în original de john_dude Vezi post
      Om ajunge in viata asta si pe acolo, daca va fi destul de lunga...
      Am fost eu in 2009 in decembrie. La Madonna si la Paganella si Andalo - acolo se antrena echipa SUA. Erau numai banner-e imense peste tot cu Bode Miller. Partii kilometrice impecabile, fara coada la gondola (am urcat si singur !!!), o placere sa schiezi in Italia. La Madonna sunt cam 150 de km de partii si peste 20 de mijloace de transport, iar boarder-ii aveau piste numai pentru ei si tot felul de parcuri cu half pipe, etc. Nu aveau voie pe aceleasi partii cu schiorii. Se intersectau doar in zonele de apres-ski. Bine, mai erau dar nu deranjau pe nimeni. E o alta lume in Italia. Foarte multi profesionisti atat in schi dar si in snowboard, foarte multe scoli pt copii, lume civilizata, foarte putini romani, un paradis alb cu urme de ratrac si la 3 dupa-amiaza. Incepatorii erau scosi de jandarmerie de pe partiile de dificultate si indrumati catre cele usoare. Recomand daca aveti bani sa incercati Madonna sau Paganella si Andalo(ultimile 2 sunt una langa alta). Vorba ta, macar 1 data in viata. Pe mine m-a costat toata distractia 2000 de euro + benzina dus-intors.
      Dezavantaje: distanta mare din Romania; nu prea vorbesc engleza; preturi foarte mari in special la Madonna atat la skipass cat si la cazare sau masa in statiune. De asemenea, preturi mari la echipament de schi. Predomina bineinteles Colmar - cam 500 de euro numai o geaca.
      lupo
    1. Avatarul lui john_dude
      Mda, iata a venit randul Italiei si ptr. mine. Am auzit numai de bine, dar Lupo, spune-mi cum e cu jandarmeria/patrulele si schiatul in afara partiei?
      john_dude
    1. Avatarul lui alexoffroad
      si iacata ca sezonul trecut in martie am ajuns cu mic cu mare in zona cu ocazia excursiei skivirusate si nu ne-a parut rau deloc! Am avut de toate: partii pe toate gusturile, ninsoare si zapada noua pentru pasionatii de schi in afara partiilor, schi de tura, a fost frumos de tot!
      alexoffroad



    SEO by vBSEO