• Despre Imperfect Lines - Interviu cu Ion Trandafir

  Săptămâna trecuta a început cu o surpriză. Pe Facebook găseam un edit cu Ion Trandafir şi Mihai Staicu, Ion schiind într-un picior în pulvărul de pe pârtiile din Poiana. Mă întrebam ce-o să fie asta şi mi-am amintit de o mapă de prezentare primită în urmă cu ceva vreme. Răsfoiam, răsfoiam, lucrurile nu erau clare, astfel am decis să îl întreb direct pe Ion Trandafir ce este Imperfect Lines şi ce planuri are.

  Skivirus: Ce este Imperfect Lines?
  Ion Trandafir: Imperfect Lines va fi un home edit, nu are pretenţie de film. Se axează pe realizarea unor secvenţe de schi off piste şi slopes chomped snow de calitate tehnică superioară. Locaţiile sunt atât din ţară, cât şi de afară. În ţară încercăm să dăm, în staţiuni precum Poiana sau Sinaia, linii puţin cunoscute. Vom schia şi în staţiuni mai puţin frecventate, dar cu potenţial de off piste şi/sau backcountry: Straja, Voineasa, Rânca, Muntele Mic. De asemenea, big mountain veritabil vom schia în Bucegi, Ţarcu şi Parâng.
  Ideea a apărut pentru că suntem sătui până în gât de isteria creată de powder şi cer senin. O să dăm linii în pulver, windpacked, crustă, gheaţă, scoici, groomed, chomped. Linii imperfecte, nu neapărat de vis, din care lumea trebuie să remarce că, dacă eşti schior adevărat, trebuie să ştii să schiezi în orice condiţii şi pe orice profil.
  Vom fi trei schiori protagonişti: eu, Mihai Staicu şi Sorin Părău. În fiecare locaţie din ţară pe care o dăm, vom încerca să avem pe lângă noi şi un guest rider. Bubulu va fi guest rider pe liniile pe care le vom parcurge pe faţa estică a Bucegilor.

  SV: Spune-ne mai multe despre formatul proiectului, la ce să ne aşteptăm?
  IT: Nu vă aşteptaţi la superedituri gen TGR, ci la un edit cu mult schi de calitate.
  Pe lângă cele descrise, avem în plan nişte linii de palmares (pe care le vom da numai dacă ne vor permite condiţiile), plus nişte treceri inedite ale Bucegilor de la est la vest şi invers (schi de aventură).
  Vor fi în jur de opt update-uri de-a lungul sezonului, un teaser la începutul lui aprilie şi filmul.
  Totul va fi gratis, online.

  SV: Ce locaţii veţi bifa?
  IT: Le-am enumerat mai sus. Kirchberg şi Gressoney vor fi cele în care vom schia afară, iar în ţară depinde mult de feedbackul pe care îl primim de la cei care reprezinta locul. Le-am propus să ne dea skipass şi cazare două zile pentru a putea să filmăm. Bugetul este mic şi adunat cu efort, deci avem nevoie şi de cooperarea administratorilor domeniilor schiabile de la noi. În afară de cei de la Muntele Mic, nu avem niciun alt raspuns.

  SV: Producţie proprie sau în colaborare cu o echipă de filmare?
  IT: Producţie proprie. Doar pentru editul final vom colabora cu Stereolights sau Bivuac Media. Cu ambii am lucrat şi sunt super în regulă.

  SV: Liniile tale sunt drepte, întrerupte, şi încep adesea unde se termină fabulaţiile unora. Ce înseamnă pentru Ion Trandafir o trasă imperfectă?
  IT: Pentru mine toate trasele în care am dat maxim sunt perfecte. Imperfecte sunt pentru cei care visează numai tone de omăt şi fatties de 125 mm în talie. Orice mocofan ştie să dea powder. Sau să dea drop în powder. Lumea ar trebui să înţeleagă că, întâi, trebuie să înveţe să se dea pe schiuri şi să nu mai fie prizonierii marketingului. Repet, un schior bun schiază orice fel de zăpadă şi asta e lesne de văzut.

  SV:
  Eşti unul dintre oamenii care au contribuit şi contribuie în continuare foarte mult la dezvoltarea freeskiului în România. Competiţiile şi clinicile de freeride sunt dovada. Unde îşi are locul în acest puzzle Imperfect Lines? Care sunt obiectivele acestui film?
  IT: Da. Competiţiile am decis să le sistăm, din păcate, rapid. Însă argumentele sunt solide. Nu avem niciun fel de acoperire din punct de vedere legal, ca organizatori, în cazul unei avalanşe sau al unui accident mortal. Am întors-o pe toate feţele împreună cu avocaţii şi nu am găsit o soluţie.
  Campurile pe care le organizez sunt doar cu titlul, fiindcă însoţesc nişte prieteni şi le propun locaţii bune pentru freeride. Schiez cot la cot cu ei. Ne observăm între noi şi ne mai corectăm. Mai tragem pe cameră şi ne uităm la sfârşitul zilei. Nu sunt cu titlul de ghid sau instructor. Îi ajut doar să le lege cu uşurinţă şi să nu orbecăie pierzând timpul. Le dau un sfat, dar răspunderea o are fiecare individ vizavi de comportamentul şi evoluţia în afara pârtiei, cu toate riscurile consecutive.
  Până acum, totul a mers foarte bine, pentru că încerc să fiu extrem de precaut şi calculat. Când am cel mai mic dubiu asupra unei linii, încerc să le propun alt exit sau îi opresc.
  Să răspund la întrebare, Imperfect Lines se află în postura formatorului unei percepţii “aşezate” asupra ceea ce trebuie să însemne schiul şi legătura acestuia cu muntele.

  SV: Care consideri că este rolul filmelor de schi, spre deosebire de competiţii, în formarea acestei discipline în România?
  IT: Competiţiile ar fi ok, din păcate sunt foarte puţini cei care se dau, iar nivelul nu sparge plafonul. Rolul filmelor este de a arăta locaţii sau linii noi şi cum pot fi date aceste linii.
  Se adresează celor care nu vor sau nu pot încă să se dea în concursuri.

  SV: Sunt tot mai multe proiecţii în cinematografe cu filme de "acţiune", aproape că putem nota un trend. Nu pari tipul care să iasă în faţă şi să fluture steagul, dar comunitatea pare pregătită să umple un cinematograf pentru a vă asculta povestea.
  IT: Cum spuneam şi anterior, vrem să arătam că se pot da multe linii în ţară, linii care sunt relativ la îndemână, dar nu sunt cunoscute. Ce dăm schi de aventură în Bucegi sunt tripuri de 48 de ore pe care le vom prezenta sub formă de “propuneri”.
  Când am făcut Global Freezing, au venit 130 de oameni la premiera de la Cinema Multiplex din Braşov. A fost foarte fain. Acum vreau să arătăm că am progresat ca evoluţie şi mentalitate, atât datorită faptului că am continuat să ne preocupăm de pregătirea noastră fizică, cât şi datorită faptului că, începând cu 2010, am trecut la Movement, nişte schiuri care m-au ajutat să cresc din punct de vedere calitativ.

  SV: Care este cea mai mare provocare întâlnită în realizarea unui film documentar despre sport "extrem"?
  IT: Insist să spun că ceea ce facem noi nu este sport extrem. Din păcate, pe toate posturile numai asta auzi. Orice leşinaţi care dau un 360 la un kicker sau unii care fac nişte fermoare prin zăpadă mare sunt sportivi de extrem. Pentru ăia care sar de la limita stratosferei sau cei care coboară vârfuri de 7000 m în care orice viraj ratat înseamnă sfârşitul ce mai înseamnă? Sau pentru cei care fac solo integral... Să fim serioşi!
  Apoi a fost problema cu finanţarea. Bani pentru aşa ceva dau câţiva prieteni foarte buni care ne înţeleg şi ne susţin. Am avut încercări să obţinem finanţări şi de la corporaţii, dar au reuşit să îşi probeze incompatibilitatea totală cu filosofia noastră.

  SV: Pe termen lung, ai în plan şi alte proiecte cinematografice?
  IT: Doar pentru iarnă plănuiesc proiecte video. Întâi să vedem ce facem cu acesta ca să iasă bine.
  Vara sunt implicat în proiecte MTB, atât organizare de competiţii, cât şi partea de discovery MTB şi merge bine.

  SV: Ion, îţi mulţumesc pentru timpul acordat. Vrei să mai adaugi ceva, ai un mesaj pentru comunitatea de freeski din România?
  IT: Eu vă mulţumesc. Urarea mea e să aleagă siguranţa. Lucrurile trebuiesc luate treptat şi bine însuşite.

  Foto: galeria personala a lui Ion Trandafir
  rares, wolferl, CatalinLMX and 7 others like this.


  Comentarii 3
  1. Avatarul lui mariusica
   Imi place cum a scris, sa schiezi orice zapada. Pulvarul ramane pentru filme americanesti, daca te dai pe la noi schiezi orice si daca ai noroc primesti si un bonus mic numit pulvarache
   mariusica
  1. Avatarul lui rares
   Suna foarte interesant proiectul! Astept cu interes propunerile pentru tripurile de 48 de ore, poate in felul acesta voi iesi si eu de pe partie
   rares
  1. Avatarul lui Mal
   Frumos spus, un dialog matur si sincer.
   Mal  SEO by vBSEO