Printre atâtea coduri galbene şi alerte de „Începe!”, „A început!”, pentru cei care stau în Miercurea Ciuc, şi nu numai, iarna vine cu o surpriză: o nouă pârtie, la doar o aruncătură de băţ de oraş. Proiectul promite a fi unul ambiţios şi cum altfel, când a fost pus pe picioare de oameni pasionaţi de schi? L-am rugat pe Laszlo Burjan, unul din cei trei administratori ai pârtiei, să ne stârnească curiozitatea.
Skivirus: Unde se află mai exact pârtia?
Laszlo Burjan: Pârtia se află în oraşul Miercurea Ciuc, la 3,5 km de centrul oraşului şi este aşezată în Munţii Şumuleu, mai exact pe Şumuleu Mic, care face parte din Munţii Ciucului, din Carpaţii Orientali.
Skivirus: Cum v-a venit ideea, care a fost motivaţia din spatele hotărârii de a demara un proiect de asemenea anvergură?
Laszlo Burjan: Noi, majoritatea schiorilor din Miercurea Ciuc, aici am învăţat să schiem, aici am devenit "virusaţi" de acest sport minunat, mai mult chiar, aici ne-am antrenat până la vârsta de nouă-zece ani. Din păcate, au fost probleme cu proprietarii terenului, iar pârtia s-a desfiinţat acum vreo zece sau doisprezece ani. De doi-trei ani tot căutam ce investiţii aş putea să fac după facultate şi într-o zi mi-a venit ideea să reabilităm pârtia de pe Şumuleu. Am reuşit să obţinem un contract de chirie pe termen lung de la Composesoratul Şumuleu, proprietarul terenului, şi am hotărât să facem pârtia.
Aşa că motivaţia era dată de faptul că e un loc drag pentru noi (aici am început să schiem şi noi, și părinţii, şi bunicii noștri), de faptul că e un lucru minunat să ai un asemenea "job" şi de faptul că e o oportunitate atrăgătoare din punct de vedere financiar.
Skivirus: Este un proiect cu finanţare proprie, aţi primit sprijinul primăriei sau al altor instituţii ale statului sau private? Care au fost principalele obstacole pe care a trebuit să le depăşiţi?
Laszlo Burjan: Da, este un proiect cu finanţare 100% proprie, suntem trei proprietari tineri, iubitori ai sporturilor pe zăpadă. Sprijin am primit de la foarte multe persoane, majoritatea oamenilor cu care a trebuit să lucrăm în timpul construcţiei, fiecare ne-a ajutat cu ce a putut.
Obstacole... În primul rând, să putem finanţa proiectul. După asta, obstacole în fiecare zi. Nici eu, nici colegii mei n-am mai participat la un asemenea proiect. Nu am ridicat un astfel de teleschi şi nu am făcut zăpadă artificială. Tot ce am făcut, am făcut cu destul de multe bătăi de cap, fiindcă oameni cu experienţă în acest domeniu sunt foarte puţini, dar mai sunt şi excepţii...
Skivirus: Care vor fi datele tehnice ale proiectului?
Laszlo Burjan: Lungimea pârtiei este de 400 de metri şi nu este o pârtie deloc uşoară. Are o înclinaţie medie în jur de 30%, iar înclinaţia maximă este de 48%, ceea ce o face o pârtie excepţională pentru antrenamente de slalom sau pentru antrenamentele schiorilor medii şi avansaţi. Pârtia se află la o altitudine de 850 de metri, avem un teleschi Leitner, cu viteza de 2,5 m/s.
Vrem neapărat să facem şi un park. Deja am început colaborarea cu rideri renumiţi din oraş şi am stabilit targetul: vrem să facem primul park din România care să funcţioneze tot sezonul şi să fie făcut în aşa fel, încât să fie şi sigur, dar să poată fi şi un loc perfect pentru a exersa trickuri sau pentru a organiza evenimente de freestyle/slopestyle.
Skivirus: Pârtia va fi dotată cu instalaţii pentru producerea zăpezii artificiale?
Laszlo Burjan: Da, deja au sosit tunurile, iar ratracul e pe drum. Am făcut un lac de acumulare de aproape 3.000 de metri cubi, pe care o să îl racordăm la pârâul Şumuleu.
Skivirus: Va exista şi un sistem de nocturnă?
Laszlo Burjan: Da, ne bazăm foarte mult pe nocturnă. Pârtia fiind aproape de oraş, sperăm că în serile de iarnă va fi un loc perfect de relaxare după munca de zi cu zi a orăşenilor şi nu numai.
Skivirus: Va fi o experienţă completă la schi, v-aţi gândit şi la activităţile de pe marginea pârtiei, bar apres-ski, restaurant? Veţi avea şi un centru pentru închiriere de echipament?
Laszlo Burjan: Avem construit deja un bar apres-ski la baza pârtiei. Anul acesta nu o să avem centru de închirieri sau restaurant, trebuie să lăsăm câte ceva şi pentru viitor.
Skivirus: Prin ce se va diferenţia acest proiect de oferta domeniilor schiabile din apropiere?
Laszlo Burjan: Diferenţa cea mai mare este că, din cea mai îndepărtată parte a oraşului, se poate ajunge la noi în doar cinci minute.
Skivirus: Cât de departe v-aţi gândit în viitor cu proiectul?
Laszlo Burjan: Planuri şi visuri avem destul de multe şi mari în acest domeniu. Dar acum ne concentrăm strict pe punerea în funcţiune a pârtiei cât mai rapid.
Skivirus: Ne descurcăm dacă nu ştim limba lui Atilla?
Laszlo Burjan: Sunt sigur că o să vă descurcaţi. E important ca oricine ajunge la noi, din orice parte a ţării, să se simtă bine şi să se simtă ca acasă. Legat de această temă, vă recomand un articol din Academia Caţavencu: Mureşul şi Peninsula lui.
Skivirus: Ştiu câţiva skivirusaţi curioşi pe temă. Dacă, teoretic vorbind, un skivirusat vrea să îşi încerce noile piei de focă sau vrea să se antreneze puţin, l-aţi lăsa să urce cu schiurile de tură?
Laszlo Burjan: Da, cum să nu?! Deşi eu personal nu văd nicio provocare să urci şi să cobori pe pârtie dacă eşti interesat de foci şi de schi de tură. Pentru aşa ceva, avem locuri mult mai adecvate, dar n-aş spune niciun cuvânt dacă aş observa că unii practică aşa ceva la noi.
Skivirus: În noul context plin de ninsori, când credeţi că inauguraţi sezonul de schi?
Laszlo Burjan: Sperăm că weekendul acesta.
17.12.2012 21:55
21.12.2012 22:56
Mesaj vBulletin