• Tehnologia MIPS pentru casti

    Cu toţii ne dorim să avem schiuri mai performante, clăpari mai buni şi de multe ori petrecem mult timp pentru alegerea acestor elemente ale echipamentului de schi, în timp ce pentru alegerea căştii ne mulţumim să o probăm şi să luăm o hotărâre bazată doar pe dimensiune şi potrivire cu forma capului. Tehnologia progresează şi trebuie să fim mai atenţi cu alegerea pe care o facem pentru protecţia noastră. Ca să putem să ne dăm mai mult trebuie să fim în primul rând sănătoşi, nu-i aşa?

    Firma suedeză MIPS AB a fost preocupată de ideea reducerii energiei rotaţionale transmise capului în timpul loviturilor oblice încă din anul 1996. Împreună cu Institutul Regal pentru Tehnologie din Suedia, fondatorii MIPS au publicat de-a lungul timpului mai multe lucrări ştiinţifice care să le justifice poziţia şi solicitarea dezvoltării acestor produse.
    A trecut destul de mult timp până la apariţia pe piaţă a primelor căşti care înglobează această tehnologie. Până acum, din câte ştim noi, doar mărcile POC, Scott, TSG şi Red au lansat modele de căşti de schi / snowboard dotate cu tehnologia MIPS.

    În prezent există două tipuri de căşti între care putem alege:
    - cele produse cu tehnologia clasică
    - cele mai moderne, echipate cu MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Acestea din urmă oferă o protecţie mai bună şi pot fi identificate la raft după micul logo galben al MIPS.

    Căştile convenţionale sunt testate prin cădere verticală pe o suprafaţă rigidă. MIPS a studiat aceste tipologii de impact timp de 15 ani împreună cu neurochirurgi, dar din alt punct de vedere – al realităţii. Pentru că în lumea reală, căzăturile sunt rareori fix vertical, de cele mai multe ori, când cădem, capetele noastre se lovesc de sol sub un unghi şi astfel ia naştere o mişcare de rotaţie a creierului, care poate duce la leziuni.

    Căştile echipate cu tehnologia MIPS absorb cea mai mare parte a acestei energii rotaţionale, oferind o protecţie clar mai bună. Iar în cazul în care chiar reuşiţi să cădeţi vertical în cap, nu trebuie să vă faceţi griji, o cască echipată cu MIPS vă va proteja la fel de bine ca o cască obişnuită. Testele efectuate de producători au demostrat că este posibilă reducerea cu 40% a forţelor transmise către creier în cazul unei căzături urmate de o lovitură sub un unghi de 45 de grade.

    Secretul din spatele acestei noi tehnologii este inspirat chiar de creierul uman. Creierul este înconjurat de un strat de lichid cerebrospinal în care se poate mişca, desigur, limitat. Sistemul MIPS imită sistemul de protecţie al creierului, introducând în construcţia căştii un strat neaderent, între structura exterioară rigidă şi căptuşeală, pentru a absorbi cât mai mult din energia creată de o lovitură oblică asupra capului. Această combinaţie între propriul sistem de protecţie al creierului şi tehnologia MIPS asigură o protecţie maximă, după standardele de până acum.

    Cercetările făcute de suedezi au arătat o reducere a leziunilor în aproximativ 50% din teste.

    La sfârşitul lunii octombrie, producătorul norvegian de echipamente de protecţie Sweet Protection a devenit partenerul lui Aksel Lund Svindal pentru acest sezon al Cupei Mondiale. Acesta va purta noul model de cască, numit Rooster Corsa, certificat FIS şi echipat cu sistemul MIPS, ridicând astfel ştacheta nivelului de siguranţă din Cupa Mondială.

    Parteneriatul a debutat odată cu prima cursă din acest sezon competiţional, la Solden, pe 27 octombrie, iar Aksel a declarat că “a schia cu casca Rooster Corsa îţi dă o senzaţie de naturaleţe. Nu numai multumită greutăţii reduse şi a potrivirii perfecte pe cap, cât mai ales datorită faptului că auzi foarte bine şi simţi totul în jurul tău. Cum este posibil ca o cască atât de uşoară şi cu un volum atât de mic să îţi ofere o protecţie atât de bună? A trebuit să mă uit de două ori la rezultatele testelor ca să mă conving!”

    Casca este produsă folosind tehnologii comune cu cele folosite pentru căştile piloţilor de Formula 1.

    Noi suntem de părere că folosirea căştii vă oferă mai multă siguranţă fie că vă daţi pe schiuri sau pe snowboard, indiferent dacă vă daţi de plăcere sau în competiţii. Dacă sunteţi în căutarea unei (noi) căşti, aţi putea să luaţi în considerare şi una din căştile care înglobează tehnologia MIPS, pentru mai multă siguranţă.


    imagini preluate de pe site-ul MIPShelmet.com
    bobu, tighyxu, Fox and 1 others like this.


    Comentarii 3
    1. Avatarul lui dand
      am si io o rugaminte: schimbati diagramele alea din homepage, arata creepy!
      dand
    1. Avatarul lui didu
      Interesant articol!
      didu
    1. Avatarul lui alexoffroad
      Daca sezonul trecut Scott avea in oferta numai doua casti cu tehnologia MIPS (Chase si Rove), pentru sezonul 2013/2014 au pregatit trei casti cu aceasta tehnologie: Chase (neschimbata fata de sezonul trecut), Quiver si Symbol
      alexoffroad



    SEO by vBSEO