• Cum sa testam schiuri - sa ne facem temele

  Cu un sezon nou în faţă, probabil ca mulţi dintre voi se întreabă dacă ar trebui să îşi schimbe schiurile sau nu şi, dacă da, cu ce model. Este o întrebare care ne pune pe toti în încurcătură, mai ales dacă avem în vedere lărgirea recentă a paletei de oferte şi specializarea tot mai accentuată a schiurilor.

  Înainte de a înşfăca portofelul şi de a vă năpusti pe uşă cu gândul că nu veţi reveni decât însoţiţi de o pereche minunată de schiuri, trageţi-vă puţin sufletul, număraţi… până la zece şi aşezaţi-vă la computer. Găsiţi multe ghiduri de echipamente şi recomandări, iar SkiSelectorul Skivirus este la doar un click distanţă.

  Vedeţi ce noutăţi au lansat mărcile voastre favorite şi verificaţi care dintre acestea au primit recenzii favorabile. Cu puţină cercetare, veţi putea face o alegere în cunoştinţă de cauză şi veţi putea să mai eliminaţi din lista iniţială unele variante, ajungând în final la o listă scurtă de modele.

  Recomandarea cea mai bună este să încercaţi schiurile pe care le doriţi, fie cu ocazia testelor pe zăpadă organizate de importatori / dealeri / magazine, fie să le închiriaţi pentru o zi sau mai multe. Pentru ca aceste teste să fie relevante şi ca să obţineţi cât mai mult din aceste demers, vă sfătuim să vă pregătiţi, cel putin la nivel teoretic.

  Unde schiaţi?

  Prima întrebare pe care ar fi bine să v-o adresaţi este cea referitoare la locul şi terenul unde vă place să schiaţi. Vă place să vă daţi în powder? Printre copacii de pe marginea pârtiei? Sunteţi maniaci ai pantelor cât mai abrupte? Sau visul vostru sunt pârtiile laaaargi şi bine întreţinute?

  Este vreun fel de teren pe care aţi dori să îl schiaţi cu mai multă încredere şi cu mai multă pricepere?

  Dacă aţi răspuns la aceste întrebări sau poate la unele şi mai amănunţite, dar pe aceeaşi temă, atunci ar trebui să puteţi să scurtaţi şi mai mult lista de schiuri dintre care să alegeţi – măcar să identificaţi categoria şi nişa din care ar trebui să facă parte.

  Vreţi să progresati, să vă îimbunătăţiţi tehnica de schi?


  Dacă vreţi să progresaţi sau să vă lărgiţi orizonturile de schi, ar fi bine să cereţi să încercaţi ceva diferit faţă de schiurile pe care le folosiţi în mod uzual. Oamenii de la centrele de închirieri sau cei care sunt prezenţi la standuri cu ocazia testelor pe zăpadă pot să vă facă o recomandare dacă le spuneţi pe ce schiaţi acum şi ce aţi vrea să faceţi în viitor.

  Tehnologia merge înainte!

  Nu neglijaţi progresul tehnologic, pentru că în fiecare sezon sunt lansate noi tehnologii. Să amintim doar câteva dintre acestea, apărute mai recent pe rafturi: rockerul , double-deck, amphibio, dual sidecut, etc…

  Interesaţi-vă despre efectele pe care le are fiecare dintre tehnologiile nou apărute şi alegeţi pe care doriti să o testaţi. Sigur veţi avea zile când va fi greu să vă ştergeţi zâmbetul de satisfacţie de pe chip!

  Cunoaşte-te pe tine însuţi!

  Această veche zicală poate să vă facă viaţa mai uşoară sau nu, dar în mod cert vă face să fiţi mai apreciaţi de oamenii care lucrează la centrele de închirieri sau la standurile de la demo-days! Ajută să ştiţi lungimea tălpii claparului (BSL = boot sole length) şi nu vă bazaţi că o veti găsi scrisă pe clăpar, uneori se poate deteriora chiar zona aceea, şi cifrele vor deveni ilizibile – aşa că vă sfătuim să o citiţi şi să o reţineţi cât încă este lizibilă.

  Un tehnician bun vă va întreba la cât vă reglaţi legăturile în mod normal şi abia apoi vă va întreba despre greutate şi nivelul tehnicii de schi. În concluzie, este bine să ştiţi cam la ce nivel de duritate sunt reglate să declanşeze legăturile schiurilor pe care le folosiţi în mod obişnuit.

  Go big(ger) or go home!

  Chiar dacă aţi început să schiaţi pe schiuri înguste cât o curea, care vă depaşeau înălţimea corpului, nu trebuie să vă feriţi de schiurile noi şi (mai) late.

  În anii recenţi, schiurile au început să devină mai late, fără a vorbi doar de modelele exclusive pentru powder. Noi geometrii şi tehnologii fac ca aceste modele recente de schiuri să fie mai stabile, dar în acelaşi timp manevrabile, în orice condiţii de zăpadă.

  Nu vă temeţi să testaţi schiuri cu o talie care măsoară în jurul a 100 mm, puteţi să aveţi o surpriză foarte plăcută şi să porniţi într-o direcţie pe care nu aţi fi anticipat-o. Riscul este să nu vă mai încapă în suportul de schiuri de pe maşină.

  Ne cunoaştem de undeva?!

  Multe mărci noi sunt aduse pe piaţă de micii producători – fără să fie cu ceva mai prejos decât modelele de la mărcile consacrate. Nu evitaţi un model doar pentru că nu aţi auzit de producătorul respectiv.

  Păstraţi-vă concentrarea!


  Chiar dacă este o zi minunată pentru schi, chiar dacă pârtia este pregătită ca în cele mai exigente manuale sau chiar dacă a nins fantastic de mult peste noapte, încercaţi să rămâneţi concentraţi asupra schiurilor pe parcursul zilei, nu vă lăsaţi purtaţi numai de goana după plăcere!

  Daţi drumul la viteză şi urmăriţi cum se comportă schiul la viteză mare – este stabil? Vibrează? Vă solicită ca să îl ţineţi pe traiectorie?

  Acum că aţi declanşat o serie de viraje, urmăriţi cât de uşor declanşează virajul, încercaţi să variaţi viteza la care faceţi virajele şi, de asemenea, încercaţi serii de viraje cu raze diferite. Scopul este să identificaţi acel “sweet spot” al schiului – viteza şi raza de virare la care se simte cel mai bine şi este cel mai uşor de schiat.

  Ţine cantul? Cât de rapid face tranziţia de pe un cant pe celălalt?

  În tot acest timp, nu trebuie să uitaţi cum se comportă schiurile pe care le folosiţi în mod obişnuit, ca să aveţi un punct de pornire în comparaţie.

  Ideal ar fi să încercaţi mai multe modele de schiuri în aceleaşi condiţii de zăpadă şi pe acelaşi teren, ca să faceţi o comparaţie cât mai corectă.

  Acum ar trebui să aveţi o părere formată, să ştiţi care este perechea de schiuri cu care vă întelegeţi cel mai bine şi care vă poate duce acolo unde doriţi!

  Spor la testat şi apoi la cumpărat! Şi nu uitaţi să vă distraţi!
  buzasparta, rokko, wolferl and 6 others like this.


  Comentarii 2
  1. Avatarul lui bungee
   E foarte frumos ceea ce scrieti, teoretic asa ar trebui sa alegem o pereche de schi. Dar in realitate lucrurile stau total diferit (sau poate eu am ghinion). La noi in tara daca vrei sa inchiriezi schiurile te intreaba ce numar porti la pantofi si cu asta basta, doar o singura data mi s-a intamplat ca mi-au reglat duritatea legaturilor, totdeauna eu le-am reglat, de obicei erau setate la maxim.In strainatate, cand am fost la centrul de inchiriere, erau de treaba, insa nici ei nu aveau foarte multe modele, mi s-a parut ca fiecare magazin lucra cu 2-3 marci si modele erau pentru partie, schiuri freeride sau freestyle nu prea am vazut.O singura data am prins un test in Cortina, au organizat cei de la Dynastar si Rossignol, insa probabil erau insuficiente schiuri, am zis ca nu vreau schi de viteza, daca se poate sa fie un twintip mai lat de 90mm sub talpa si lungimea in jur de 165-170. Am vrut sa vad cum e sa schiezi in afara partiei cu schiuri dedicate pt asta. Am primit un Dynastar Omeglass, evident cu lungime de 170 Deci teoretic inainte sa iti iei schiuri ar trebui sa le testezi, dar practic decizia se ia dupa testele citite pe net si dupa recomandarile colegilor.
   bungee
  1. Avatarul lui alexoffroad
   @bungee: se organizeaza si la noi teste si demo cu schiuri. De ex in excursiile pe care le-am organizat in sezonul trecut am avut cu noi pentru demo un numar de modele de la K2 si de la Liberty. Si nu la inchiriat, ci la demo.

   De asemenea, schiurile de la Liberty au fost la demo si prin Poiana, si pe la Sinaia, si poate si prin alte parti.

   Spre sfarsitul sezonului a fost la Sinaia o zi cu demo pentru Nordica si pentru Armada.

   Acum doua sezoane importatorul K2 a adus la Balea in intr-un eveniment in aprilie modelele care urmau sa fie lansate in sezonul urmator, si le-am putut testa toti cei care eram acolo.

   Din cate stiu, va mai fi un astfel de eveniment si in acest sezon

   Probabil ca mai sunt marci care sa fi organizat zile de demo, dar nu imi amintesc acum.

   Despre centrele de inchirieri de afara, nu stiu unde ai fost tu, dar de fiecare data am fost uimit sa vad ce diversitate de marci si modele au. Daca la un centru au 2-3 marci, atunci la celalalt centru au alte 2-3, si tot asa. Cel putin in Austria si in Franta asa am vazut. E adevarat ca asta e valabil pentru centrele mari de inchirieri. oricum, am gasit pana si schiuri cu legaturi de tura si cu foci de inchiriat - cand am avut nevoie.

   Chiar si la Bansko exista centre de inchirieri care au si schiuri orientate mai spre offpiste.

   Iti spun toate acestea nu ca sa te contrazic, ci ca sa te anunt ca poti face si la noi demo, numai sa stai mai atent pe site-uri si sa urmaresti cand se anunta evenimente de acest gen!

   Uite aici face referire la schiurile demo Liberty, deci chiar au fost la demo, iti certific pentru ca am fost si noi cu ele in unele zile
   alexoffroad  SEO by vBSEO