• Review: Liberty Morphic 181

  Liberty Morphic
  Lungime: 181
  Dimensiuni: 126-94-119 mm
  Radius: 19m
  Greutate: 1,850 kg
  Legaturi: Look PX12 demo montate la CAB 4

  Schior
  Inaltime: 180 cm
  Greutate: 72 kg
  Nivel: 8 din 10
  Conditie fizica: buna
  Zone preferate: off-piste

  Conditii de test
  In principal aceleasi conditii in care am testat si Helix-ul.
  Zapada: tocata si proaspata ( 35-50 cm )
  Temperatura: -10 C
  Zone: Partie si in afara partiilor

  Liberty Morphic se recomanda a fi un schi agil si rigid pentru cei care cauta un all-mountain versatil si usor. Este un full twin-tip, fara rocker si cu un camber clasic.

  Dupa prima tura pe partia am simtit ca ceva nu functioneaza pentru mine. Era ori pozitia progresiva a legaturilor(CAB 4, adica montate spre centru schiului) sau tehnica defectuoasa? Din fericire legaturile demo mi-au permis sa le dau mai in spate(+2 fata de marcajul traditional) si totul s-a schimbat in bine. Am inceput impreuna cu Rares sa testam Liberty Morphic si Helix incercand sa le gasim Calcaiul lui Ahile.

  Continuand ziua cu dreptul, pe partii, am fost placut surprins de agilitatea lor care probabil se datoreaza lemnului de bambus, si de angajamentul pe care il au in viraj, bine... au ceva camber pozitiv si ne asteptam. Reboundul la iesirea din viraj nu este „Woww”, dar e ceva normal la schiurile full twin-tip. Nu am intalnit moguli adevarati in zilele acelea, dar s-au descurcat cu brio pe acele mormane de zapada care apareau pe la jumatatea zilei. Raspunsul la viteza l-as compara cu cel de la Helix. Atat timp cat nu depaseam "viteza mare", schiurile le simteam stabile, daca eram mai indrazneti cu viteza incepeau sa vibreze.

  Nu stralucesc la fel ca Helix in zapada tocata, se datoreaza in parte si rocker-ului care la Liberty Morphic lipseste. Nu inseamna ca nu se vor descurca, ba chiar va fi placut, dar cand zapada este mai dificila(inghetata), nu vor fi la fel de stabile precum Helix. In orice caz, transeaza zapada tocata mai bine decat v-ati astepta pentru un schi atat de usor.

  Indepartandu-ne de partii, am gasit si zapada necalcata, 30-40cm asternuti cu o zi in urma. Am inteles in sfarsit de ce Liberty Morphic este un model atat de apreciat. Sigur, nu are rocker si nu va avea portanta pe care o au schiurile ce beneficiaza de aceasta tehnologie, dar sunt full twin-tip si au o lopata moale de 126mm. Am inceput cu viraje largi intr-o caldare, obisnuit fiind cu Liberty Genome pe care le incercasem cu o zi inainte, ca sa imi dau seama apoi cat de distractive sunt in viraje scurte si medii printre copaci. Nu sunt facute pentru a fi alergate si viraje GS, nu le-am simtit cum trebuie cand am incercat asta.

  Ca sa rezum... Liberty Morphic sunt remarcabile in powder pentru profilul pe care il au, iar agilitatea si camberul clasic le fac un „do it all” care sa iti intretina si dispozitia de a schia pe partie. Punctul lor forte se regaseste in spatiile inguste, printre copaci.
  SEO by vBSEO