• Liberty Helix - un adevarat schi allmountain

  Zilele trecute am primit la teste o pereche de schiuri allmountain Liberty Helix oferite de spre testare de Liberty Skis Romania. Avand in vedere ca aveam planuita plecarea la Bansko, le-am luat si pe ele.

  Liberty Helix
  Lungime : 182
  Dimensiuni : 135-105-122 mm
  Radius : 23.5m
  Legatura PX12
  Legatura cu centru de greutate variabil

  Schior
  Inaltime: 178 cm
  Greutate: 67 kg
  Nivel : 8 din 10
  Conditie fizica : buna
  Zone preferate: partie

  Conditii de test
  Zapada: Tocata si proaspata ( 35-70 cm )
  Temperatura: -15 C
  Zone: Partie si in afara partiilor

  Impresii
  In prima zi, conditiile erau perfecte pentru un schi all mountain, zapada proaspat asternuta, partii cu movile si gheata, partii bine intretinute, deci cam toate conditiile posibile.
  Primele coborari le-am facut-o pe o partie pregatita unde se vedeau urmele lasate de ratrac. Liberty Helix intra foarte usor in viraj chiar si la viteze mici. Au o tinuta foarte buna pe toata durata virajului. Daca sunt schiate in forta se comporta ca un schi de partie cu o raza mare. Sunt stabile la viteza mare si in viraje largi. La arcuire pronuntata schiurile tind sa piarda din aderenta care este neasteptat de buna pentru un schi cu 105 mm sub clapar. Nu am fost surprins de felul in care Liberty Helix s-a comportat pe partie, obisnuit fiind cu carvere dedicate exclusiv partiilor. In schimb am fost cu adevarat impresionat de comportamentul in zapada tocata. Urmatoarele coborari ale-am facut pe partiile neamenajate unde zapada proaspat cazuta era de 40 de cm si care aveau multe urme de la cei care trecusera pe acolo inainte mea. Initial legaturile erau montate pe pozitia ForwardCap ( -3 cm, in spatele centrului de greutate al schiului - New school ) iar schiurile mi s-au parut ca se afunda in zapada mare. Nu aveam un control prea bun. Am mutat legatura pe Standard Center (-7 cm fata de centrul de greutate al schiului) diferenta a fost enorma. Schiurile au inceput sa pluteasca in zapada mare, varfurile erau tot timpul afara iar virajele erau foarte usor de initiat si controlat. Senzatia a fost pe Liberty Helix una de siguranta si confort, lucru pe care nu l-am simtit la alte schiuri din aceeasi gama. Foarte probabil ca structura din bambus si greutatea scazuta sa il faca sa se comporte asa.

  Spre sfarsitul zilei partiile s-au deteriorat si au aparut movile. S-au descurcat bine si atunci. Nu sunt foarte rigide, lucru care nu le ajuta pe partiile inghetate dar care te salveaza in "teren accidentat". Se muleaza perfect pe partie iar cozile nu agata. Legaturile le-am pastrat aproape de standard center.

  Ca si concluzie Liberty Helix este un schi allmountain care se comporta perfect in zapada tocata si partii neamenajate. Cred ca m-as fi simtit mai bine in zapada mare daca as fi avut un schi de 187 cm. Pentru schiatul pe partie si in zapada mare as monta legatura pe -5 si nu -3 cum este recomandarea celor de la Liberty. Am avut noroc de legatura reglabila care m-a lasat sa incerc mai multe pozitii.

  Recomand Liberty Helix celor care doresc un singur schi care sa se descurce in toate conditiile. Celor care au nevoie de un schi agil atat in zapada mare cat si pe partie indiferent ca este pregatita sau plina de movile. Este accesibil si manevrabil la viteze mici, deci poate fi schiat si de catre cei care au o conditie fizica medie sau cei care nu vor sa "munceasca" toata ziua.
  liviu_b, alexoffroad, bobu and 5 others like this.


  Comentarii 7
  1. Avatarul lui mariusica
   Bun review
   mariusica
  1. Avatarul lui rares
   Bun schi

   Cei de la Liberty au o chestie misto care nu prea exista in Romania. Poti inchiria si testa toate schiurile de la ei din gama. Daca sunt pe placul tau ti-l comanda si iti scad costul inchirierii din pret.

   Liberty Skis Romania - Outdoor Gear/Articole sportive - Bucuresti, Romania - Informažii | Facebook
   rares
  1. Avatarul lui Fox
   Ce zapada faina ati prins!Intradevar, parca Helix-ul e mai prietenos cu tine toata ziua si mai pe de-arandul, decat Double Helix-ul, care pare ca ii place mai mult in powder-ul, Helix-ul desi l-am dat decat un Lupului, pe partie, cred ca asta scurt pe care ai fost si tu, a stat bine in hopuri, a virat bine, dar cred ca din cauza ca era oleaca cam scurt, sau nu erau bine pozitionate legaturile, ca nu am avut timp sa le fatzai, ....imi lasa senzatia ca trebuie sa departez mai amplu picioarele decat normal, ca aveau tendinta sa se dea unul la altul, si sa ma dea in cap, dar dupa ce te obisnuiesti par ok, si cred ca cereau pow defapt Altceva ce mi-a placut la ele, au fost canturile, brici !, excelente, nu prea merge sa furi in viraj

   ---------- Post added at 19:32 ---------- Previous post was at 19:30 ----------

   Iar am scris 15 minute, si iar mi-a disparut comentul, ....of , se vede ca sunteti plecati!!!
   Fox
  1. Avatarul lui bobu
   Stie,mah si Rares!!
   bobu
  1. Avatarul lui Tarabostes
   un pret?
   Tarabostes
  1. Avatarul lui dragacatalin
   1590ron talpa daca imi amintesc corect. Dar cred ca se vand si schiurile pentru demo, daca esti interesat da-mi un pm si pot intreba.

   Stiu ca Liberty au un stoc si Helix 2013 la 1990ron talpa.
   dragacatalin
  1. Avatarul lui Fox
   Al nostru virusat.... Nu l-am prins decat pe finalul zilei....ca eu eram pe partie si el in codru!
   Fox  SEO by vBSEO