• Schiuri cool din 2012

  In ultimii ani, producatorii (in majoritate) independenti ne-au incantat ochii cu schiuri ce imbraca topsheet-uri intr-un mod din ce in ce mai interesant, in timp ce companiile mari nu lasa inca o impresie prea puternica, si merg inca pe mesaje vizuale, “aparente”, care se uita. Ei bine, nu vom vorbi despre cele din urma.


  Unele modele urmaresc doar sa iti atraga atentia, in timp ce altele sunt cu adevarat expresive. Vom vorbi despre acele schiuri care ni s-au parut inovatoare in vreun fel, care imprima, sau au imprimat deja un trend, care transmit bine un mesaj, dar si despre schiurile care te scot din multime. Nu in ultimul rand am ales acele skiuri care au un mesaj, direct sau subtil, legat de esenta acestui sport.

  Pot fi schiurile si obiecte de arta, sau se rezuma totul la scopul lor practic? Companiile producatoare angajeaza artisti de renume pentru a contura partea grafica a schiurilor pe care le vand. Totusi, multe idei candva bune si-au pierdut atractivitatea sau creativitatea lor patineaza, rezultand, deci, un design obosit, fara nicio valoare emotionala. E drum lung de la scandurile banale din anii ’90.

  Am luat colectiile din 2012 si le-am impartit in 6 categorii: minimalist, pattern-uri geometrice, arta abstracta, peisaj(inspirate din natura), lumi fantastice si graffiti & comics. Am facut abstractie de partea tehnica, doar ‘eye candy’. Ce a iesit? 12 modele curajoase care merita toata atentia.

  MINIMALISM

  Se zice ca minimalismul contine in el o doza serioasa de autism. Cele doua modele selectate de noi la acest capitol sunt orice, numai autiste nu.

  #1 DPS Wailer 112RP
  (141-112-128; R18m; 168, 178, 184, 190cm)

  Minimalismul este termenul folosit în design pentru a descrie tendita prin care obiectul este redus la elementele lui de baza. In cazul schiurilor produse de cei de la DPS, shape-ul unic al acestui model este ceea ce a contat cel mai mult, si asta au si reusit sa transmita: o forma curata, simpla, nostima, galbena. Foarte curate sunt, de asemenea, insertiile grafice negre, laboratory-style, desenate la o asemenea scara si precizie, incat nu poti sa nu te gandesti la tehnologiile nano. Pentru unii „aceste schiuri sunt cele mai frumoase talpi pe care le-au vazut vreodata”.

  Wailer 112RP combina flotanta rockerului considerabil, cu un sidecut pronuntat si putin camber, rezultatul este un schi care poate face orice (de unde si RP: Resort Powder). Cu o raza de 18m si o rigiditate torsionala rezonabila, 112RP se descurca cu brio si pe zapada batuta. Forma conica intalnita in varfuri si cozi contribuie la agilitatea si manevrabilitatea acestui schi.

  #2 BOHEME King Whistler
  (137-107-126mm; R24m; 178, 188 cm)

  Less is more! Este una din devizele minimalismului. Francezii care produc langa Grenoble aceste schiuri sunt extrem de pasionati de ceea ce fac. In fabrica lor, masinile nu au inlocuit resursa umana. Acesta este unul din motivele pentru care lemnul schiurilor este lasat la vedere, neacoperit de un topsheet. Totusi, cel mai important motiv pentru care au lasat lemnul la vedere este unul mai profund, ascuns in schi: materialul, lemnul in sine, contine in el toate calitatile de care are nevoie acest model, daca stii sa lucrezi cu el; nu mai este nevoie de nimic altceva, totul este inclus in acest material. Si acesti francezi chiar stiu sa lucreze cu lemnul: detaliile sunt magnific rezolvate si arata a fi cu adevarat hand-made; singurele aparitii pe acesta suprafata perfect cizelata sunt logotipul companiei si numele modelului, marcate prin procedee care tin mai mult de manufactura decat de produsul industrial.

  Cu 113 mm in varf, 107mm sub talpa si 126 mm in spate, cozi de randunica si un radius rezonabil pentru profilul dat, King Whistler vrea sa fie arsenalul ideal pentru zilele cu powder indesat, unde sa tragi acele linii drepte sau viraje GS la viteze “Mach 2”. Si am mentionat ca sunt rigidizate cu kevlar si fasii de carbon?

  PATTERN GEOMETRIC

  Matematica este frecvent descrisa ca stiinta pattern-urilor. Tinta este sa infatisezi lumea, sau chiar ideile, intr-un mod mai simplu si mai prietenos. Fiecare din cele doua schiuri alese in aceasta categorie lucreaza cu cate un element foarte precis, element care face parte din imaginea marcii.

  #3 BLACK DIAMOND Zealot (135-110-123mm; R26m; 182, 192cm)

  La o privire mai atenta, The Zealot, face prin fragmentarea geometrica repetitiva a topsheet-ului intr-o multitudine de campuri de culoare albastra, pasul catre dematerializare. Asemeni diamantului care multiplica fatelele realitatii pana la anihilarea ei, schiul nu mai este un obiect unic, asa cum ne-au obisnuit designerii de schiuri, ci unul disimulat intr-un pattern geometric extrem de rafinat.

  Inca un schi de big-mountain, Zealot este foarte stabil, datorita in principal rigiditatii torsionale, dar solicitant. Este intr-adevar un schi pentru cei ce cauta performanta si urmatoarea provocare. Stabilitatea lui, in combinatie cu rockerul din varfuri il face imbucurator de agil pentru un schi rigid cu profil 123-110-135mm si raza de 27m.

  #4 KLINT Pure (123- 90-123; R18m; 168, 175, 182 cm )

  The Pure, pe de alta parte, lucreaza numai cu cele doua culori din logo-ul marcii, alb si negru. Designerii s-au axat pe eleganta proportiilor schiului si au marsat pe acest lucru cu minimum de gesturi grafice. Se prea poate ca sursa liniilor albe sa provina din viewport-ul vreunui program CAD, sau din orice alta parte, nici nu mai conteaza! Rezultatul este pur si simplu elegant.

  Pure este un model tipic de jibbing cu rocker in varfuri si cozi, camber pentru ‘pop’ si inscrierea in viraje carve. Peretii laterali inclinati denota usurinta cu care poti face tranzitia de pe un cant pe celalalt, iar profilul simetric ajuta schiorul de park sa isi gaseasca echilibrul in aer.

  ARTA ABSTRACTA

  Doua modele remarcabile apeleaza la arta anilor ‘20, unul la fotomontaj, celalalt la pictura purista, pentru a-si transmite mesajul.

  #5 COREUPT R110 (134-110-124; R36m; 173, 183, 193 cm)

  Purismul, in arta, a respins trendul decorativist al geometriei si a militat pentru intoarcerea la formele ordonate si curate care exprima legile economiei asa cum au fost ele aplicate în producţia industrială, legi care au dus la simplificare, la sistematizarea formei până la un set de geometrii standardizate, elementare, bine proportionate, si la figuri geometrice si culori desenate cu precizie. Este exact ce au urmarit cei de la Coreupt prin imaginea schiului: un design rafinat si complex, care produce lecturi sensibile la toate nivelurile: forma, textura, culoare. Un schi extraordinar de frumos.

  R110 este un schi de freeride pentru puristi, in principal datorita camberului traditonal (no rocker here). Acest model a fost gandit pentru schiorii care isi iau un serios rolul: stabilitate la viteze mari, incredere in viraje de toate tipurile. R110 atinge performante nemaintalnite in colectiile de schiuri din 2012 datorit constructiei clasice, fara rocker, rezultand o suprafata de contact mare. Folosirea materialelor usoare in constructia acestuia il fac o nota mai ‘user friendly’.

  #6 MOMENT Ghost Chant
  (139-124-139; R34m; 176, 186cm)

  Modelul de la Moment vine cu un output extrem de bogat, bazat pe tehnica şi versatilitatea artistilor constructivisti rusi, dar si pe cea a dadaistilor germani de felul Hannei Hoch. In special in Rusia anilor ‘20, fotomontajul a fost vazut ca urmatoarea (si ultima) etapă în industrializarea tehnicilor artistice. Pentru noi, azi, fotomontajul are mult mai multe fete: este in acelasi timp avangarda, tehnica modernista si formal noua (Adobe Photoshop), si este ideologic devotat revolutiei.
  Moment Ghost Chant este, alaturi de Coreupt R110, unul din putinele skiuri care isi pun azi, la modul serios, problema design-ului total, top/base, si asta se datoreaza viziunii sistemice, “industrializate”, care sta la baza lor.

  Ghost Chant a aparut din simbioza companiei Moment cu zilele in care zapada afanata este insondabila. Full rocker, cu miez de bambus, varfuri si cozi moi pentru o experienta in powder integrata. Recomandat sa fie montate cu legaturile pe centru, profiul simetric va face mersul switch si jibbingul in zapada mare sa fie usor ca ABC.

  PEISAJ (NATURE-INSPIRED)


  #7 LINE Mr. Pollard’s Opus
  (144-118-141mm; R17m; 178, 185cm)

  Mr Pollard's Opus este cel mai frumos dintr-o serie, din care mai face parte si Sir Francis Bacon, care prezinta o tema recurenta a celor de la Line: schiorul plasat intre o lume supraterana, cea a copacului fantastic, rosu, si o lume subterana, imaginara, cea a campului de radacini din coada skiului. Un desen delicat, extraordinar de sensibil, inspirat din grafica japoneza, un desen care dematerializeaza schiul in modul cel mai reusit: odata asezat in zapada, skiul va dispare in abisul alb, in timp ce schiorul va aluneca insotit doar de cele doua lumi ale lui.

  Intrebati un schior de freestyle pe ce prefera sa schieze in backcountry, iar sansele sa va raspunda Pollard’s Opus nu sunt mici. Facute cu doua aspecte tehnice in gand, sa stea la suprafata in zapada afanata si sa fie usor de manevrat, Mr Pollad’s Opus deschide usa unei multitudini de trick-uri ce pot fi facute in backcountry. Flotabilitatea este asigurata de sidecut-ul foarte decupat si rockerul din varfuri si cozi, iar manevrabilitatea sporita este data de o rigiditate agreabila, ramanand in acelasi timp un schi agil.

  #8 ATOMIC Atlas (150-125-132; R28m; 182, 192 cm)

  Atomic Atlas este imaginea cea mai puternica pe care am gasit-o, referitoare la forta formidabila a naturii. Atlas, un schi extrem, promovat printr-o imagine a naturii in stare „dura”, este capabil sa-ti readuca in atentie idea ca schiul este un sport extrem, practicat intr-un mediu potrivnic, in care muntele nu este intotdeauna de partea ta. Atlas-ul este unul dintre putinele skiuri care promoveaza in mod explicit un mesaj legat de natura mai mult decat unul legat de marca.

  Inginerii de la Atomic nu au facut nici un compromis aici. Rocker generos pe fata, profil lat si relativ drept, constructie solida, 3 ingrediente pentru o reteta 100% freeride. Sa traducem: stabilitate impresionanta, flotanta sporita de rocker si lopata de 150mm, rebound la dropuri impresionante.

  ARTA FANTASTICA


  Arta fantastica doreste sa descrie, in general, ceea ce se cheama lume interioara, acea viata aflata dincolo, in opozitie cu lumea exterioara, reala. Din plaja foarte mare de schiuri care apeleaza la arta fantastica, am ales doua, unul dedicat fetelor si unul dedicat baietilor. Intamplator sau nu, ambele schiuri folosesc cromatica drept arma, si ambele modele transmit cate un mesaj referitor la acea lume care a trait candva in armonie cu natura. Vietati totemice, ursul in cazul lui Bibby PRO, inorogul si figuri native in cazul lui TSTw, populeaza topsheeturile celor doua schiuri. Un plus pentru Bibby PRO in ceea ce priveste cromatica, care arata ca o mare de flacari, ceea ce in zapada trebuie sa aiba un efect colosal, dar si un plus(foarte important) pentru Armada TSTw: schiurile transmit o idee noua despre posesoarea lui; ea nu se afla acolo, pe partie, doar pentru ca e impreuna cu prietenul ei, sau pentru vreo conventie sociala, sau pentru fashion. Nu! Ea se afla acolo din propriile ei motive, are propriile ei legaturi cu lumea schiului! Armada TSTw nu este, in mod categoric, un schi “roz”!

  #9 ARMADA TSTw
  (118-131-101-122mm; R12m; 156, 165, 174cm)

  TSTw este un hibrid intre VJJ si un schi all-mountain. Are o coada rigida, fara rocker, ideala pentru a tine viraje carve, pentru a controla viteza si a da un plus de stabilitate. Varfurile cu rocker ar trebui in teorie sa permita fetelor sa schieze in powder la fel de usor ca pe partie.

  #10 MOMENT Bibby Pro
  (143 -116-134mm; R24m, 174, 184, 190, 196cm)

  "Fabricate manual in Colorado, USA” si cu o lungime noua anul acesta, cea de 196cm, Bibby Pro pastreaza acelasi standard ridicat cu care au obisnuit cei de la Moment in ultimi ani, atat de cautat de catre schiorii de big-mountain. Bibby Pro face apel la schiorii agresivi ce cauta un schi stabil, usor, dar in acelasi timp usoare si cu un flex progresiv. Zapada mare nu va crea problema datorita rockerului din varfuri si cozi, iar camberul le va da un „pop” la sarituri.

  GRAFFITI & COMICS


  #11 MAJESTY Superior LTD
  (135-115-130mm; R22m; 178, 186cm)

  Superior LTD este un excelent graffiti, si comics in acelasi timp, prin care doi artisti stradali polonezi, ne infatiseaza cum vad ei lumea si schimbarea de paradigma, origami-style: blueprint-urile unui avion militar sovietic sunt transformate de o mana(a ta?!) in avioane de hartie. O idee extrem de simpla si directa, care ne-a convins sa-l selectam in top 12.

  Din punct de vedere tehnic, nimic surprinzator aici. Inca un schi full twin-tip care combina rockerul pe fata- spate si camberul traditional. Cu un flex moderat, Majesty Superior va scoate la suprafata in zapada mare, dar va tine si viraje pe zapada batuta cu ajutorul camberului. O unealta buna pentru cei care abordeaza kickere in offpiste, zapada afanata si backcountry in general.

  #12 VOLKL Katana
  (143-112-132mm; R26m; 177, 184, 191, 198cm )

  Mesajul lui Volkl Katana face din el unul dintre cele mai frumoase schiuri produse vreodata: viata schiorului are legatura cu cea a samuraiului, el indura, in mijlocul naturii, asemeni samuraiului, orice greutate - ploiaia, vantul, gerul - totul de dragul unui ideal mai presus decat el. O imagine cu mare putere poetica, care ar putea fi cotata manga daca nu ne-ar aduce aminte de scena finala din Sanshiro Sugata si de celelalte filme de inceput ale lui Akira Kurosawa.

  Doua folii de titanium si un profil cu rocker pe fata-spata ii dau acestul tocator de powder puterea de a razbate prin toate tipurile de zapada. Peretii laterali verticali confera o aderenta de invidiant, iar daca numesti acest schi un ninja all-mountain atunci prietene, esti norocos.  Ne-a fost dificil sa eliminam unele modele. Daca ati citit articolul pana aici, in continuare aveti inca trei schiuri pentru placerea simtului vostru vizual.

  4FRNT Renegade
  (135-122-129mm; R35m; 186, 196cm)

  O imagine foarte subtila, inspirata de natura, dar cu radacini in goth, care merge pana la limita fantasticului. The Renegade dispare, asemeni personajul rejectat sau care a respins conventiile, in imaginea incandescenta a cerului. Cuprins de pale de foc cu o putere emotionala uriasa, Renegade trebuie sa arate fantastic in zapada!

  4FRNT EHP (129-116-123mm; R40m; 179, 186, 193cm)

  Ca si Line Mr Pollard's Opus, EHP este tot un schi cu model grafic inspirat de natura, care il plaseaza pe schior la limita dintre doua lumi, una reala, cea a padurii de brazi, si una ireala, cea a imaginii refletate in lac. O metafora frumoasa a lumii freerider-ului, si unul dintre putinele schiuri care mizeaza pe o imagine simetrica.

  VOLKL Shiro (151-119-135mm; R26m, 173, 183, 193cm)

  Shiro este un “melting object”(vascos, care se prelinge) intr-un mediu dominat de zapada. Imaginea propusa de cei de la Volkl, ca si grafica trasa din desenul japonez, este inrudita cu un alt concept japonez similar, nagare, amandoua fiind inspirate din miscarea sau transformarea elementelor naturii. Un schi cu o grafica excelenta!  Articolul a fost realizat impreuna cu membrul dand(Dan Dinoiu).
  Ordinea prezentarii nu este ierarhica, iar selectia a fost populata de opiniile personale ale autorilor.
  bobu, tighyxu, abulic and 2 others like this.


  Comentarii 8
  1. Avatarul lui Herysh
   Votul meu punctual merge catre: BOHEME King Whistler (137-107-126mm; R24m; 178, 188 cm)La ISPO m-a impresionat maxim ca aspect toata colectia de la Black Diamond. Designul geometric e foarte misto!
   Herysh
  1. Avatarul lui tighyxu
   Numarul 7 respectiv LINE Mr. Pollard’s Opus mi-au sarit in ochi de cand le-am vazut prima data...ica o data waaaw!!
   tighyxu
  1. Avatarul lui PhanE
   Cand ai facut threadu am uitat sa nominalizez Atomic Benchetler. Mi-a placut designu la acele schiuri in fiecare generatie, desi in mare prezinta acelasi stil.
   PhanE
  1. Avatarul lui dand
   @PhanE: de acord, sunt misto Bent Chetler-urile; a fost si pe lista noastra, daca puteam sa-l punem pe cel din 2011, care e si mai misto, il puneam!
   dand
  1. Avatarul lui arcarius
   1 - In primul rand, felicitari d-nului arhitect; de unde se vede cat de important este sa ai carte si sa mai fii si interesat/pasionat de ceea ce ai ales sa faci; inca odata felicitari.2 - la categoria "minimalism", am voie sa pun urmatoarele 2 schiuri de mai jos? Ca si gusturi personale.http://en.stoeckli.ch/no_cache/main/...urner.phpLogic este o marca de al carei concept artistic, ma simt f. atras de ani de zile; pana la urma o sa fac efortul si o sa-mi cumpar o pereche. Iar modelul de mai sus - Front Burner, imi place la nebunie.Merita citita rubrica "custom lab". O sa gasiti un topsheet cu conceptul florii de colt; si alea-mi plac.Deasemeni, sa nu uitam designul schiurilor de la:zai |*Home de la:http://sterlingskis.com/product.htmlUltimele 2 le includem in gama "luxury"; alaturi de Boheme/Lacroix etc. Am constatat ca pe lumea asta, cand vine vorba de lux; indiferent ca vorbim de schiuri sau portofele, asocierea - ca si design/mesaj/concept - este de cvasisobrietate, ponderatie in alegerea cromaticii, imaginii in sine; conceptul "less is more", stilul, l-as numi "british fancy". Cred ca, nu intamplator se ajunge la ideea asta de catre fiecare producator din gama luxury Si la final: inca o felicitare pt. d-nul arhitect. Ma gandeam ca este cel mai frumos articol pe care l-am citit pe acest site, din 2008, de cand m-am inscris.Zile de schi frumoase, in continuare.
   arcarius
  1. Avatarul lui dand
   a fost un collective job,... powered by yahoo messenger. multumesc frumos!
   dand
  1. Avatarul lui dragacatalin
   E misto aspectul psyhedelic al Bentchetlerului, iar ce este reprezentat pe schiuri e 100% Christ Benchetler. Poate daca articolul se numea 18 Cele mai cool schiuri, Bentchetler ar fi intrat in roster ca sa ingroase randurile in comics .

   Rubrica o vom continua in sezoanele ce urmeaza.
   dragacatalin
  1. Avatarul lui john_dude
   Eu sunt fan al Line-ului, desigur; se stie ca Pollard isi deseneaza singur schiurile. Am cautat dupa video-ul cu Opus dar nu l-am gasit, asa ca-l pun pe al SFB-ului:LINE Skis Sir Francis Bacon 2011 Ski Art Video - YouTube
   john_dude  SEO by vBSEO