• Dupa expozitia de echipament sportiv de la Munich - Ispo 2012

    Marile expozitii de outdoor ISPO 2012 - Munich si SIA si-au inchis portile pentru anul acesta. Multe companii noi si curajoase, multe companii vechi cu tehnologii inovatoare si totusi putini au reusit sa ma convinga.

    Observam acum doi ani cum companiile mari incepeau timid sa se orienteze cu dezvoltarea echipamentului catre o piata ‘alternativa’, cea de schi de tura. In acelasi timp, rucsacurile cu airbag incepeau sa intre in atentia marilor producatori de echipament de iarna.

    Ce urca trebuie sa si coboare
    , pot afirma cei care isi castiga virajele urcand pe schiuri, dar segmentul de alpin-tura nu da semne de scadere.

    In urma cu cinci ani, Marker au revigorat industria de schi prin lansarea modelelor Duke si Baron, legaturi cu o constructie simpla, concentarate pe coborare, dar cu functie de tura. Saltul in aceasta categorie de produse a fost imbratisat si de celelalte companii, rezultand in mai multe produse, legaturi si clapari cu o constructie mai solida decat echipamentul traditional de schi alpinism. Black Diamond Factor, Scarpa Hurricane, Salomon Quest, Lange Blaster sunt doar cateva nume din sezonul trecut ce au cochetat cu deciziile schiorilor ce voiau sa iasa in off-piste. Anul acesta, alte patru companii s-au alaturat grupului ce deserveste segmentul sidecountry(def: teren off-piste accesat de la capatul telefericelor).

    Salomon
    si Atomic au lansat modelele Guardian, respectiv Tracker care sunt prezentate ca fiind foarte performante la coborare(din 16), cu functie de tura ce poate fi comutata doar cu batul de schi, nemaifiind necesara descaltarea schiurilor.

    Head
    si Tyrolia au prezentat noul Adrenalin, tot o legatura cu din 16 ce beneficiaza de o comutare simpla de pe modul alpin pe modul tura, doar cu ajutorul batului de schi.

    Marker
    , care practic au inventat acest segment acum 5 ani, au regandit conceputul Duke. Modelul pregatit pentru sezonul 2012/2013 are un design schimbat si o platforma mai lata cu 28%, fapt care se traduce printr-un control sporit asupra schiurilor. De altfel, toate modelele prezentate au o platforma mai lata decat cele cu care ne-am obisnuit, asta insemnand ca nu vor putea fi montate pe schiuri mai inguste de 80-85mm. Producatori de nisa precum

    Dynafit
    , G3, La Sportiva au de castigat de pe urma acestui segment emergent. Desi nu la fel de populare precum candidatele solide la aceasta piata, legaturile de tip Dynafit au fanii lor printre schiorii de tura, datorita greutatii foarte reduse si a simplitatii de functionare, iar acestia se inmultesc pe masura ce aceasta disciplina devine tot mai populara.

    De partea claparilor, la ISPO 2012 am putut intalni modele cel putin promitatoare. Black Diamond a pregatit pentru anul ce urmeaza patru noi modele de clapari de tura – Quadrant ($670), Prime (599), Swift ($599 - femei) si Slant ($539), fiecare beneficiind de sistem de inchidere BOA sau Laceup, intalnite mai des la bocancii de snowboard.

    Tecnica
    vor continua traditia inceputa anul acesta cu modele precum Bodacious ($785) si Cochise, cel din urma fiind extins la opt noi modele, sase pentru barbati si doua pentru femei, inclusiv un model cu flex 130, ski walk mode si compatibilitate Dynafit – Cochise Pro Light ($900).

    Garmont
    seria PowerLite. O serie de clapari alpini-tura etichetati ca fiind cei cei mai usori clapari cu 4 inchideri de pe piata. Seria va cuprinde modelul Cosmos ($699 - 1450 g, 125 AT flex) pentru barbati si Celeste($699 - 1250g, 120 AT flex) pentru femei, cat si alte doua modele cu 3 inchideri Orbit ($649 - 1345 g, 115 AT Flex) si Nova ($649 - 1140g, 110 AT flex).

    Scarpa
    au lansat sapte noi modele pentru sezonul ce urmeaza. Se remarca doua modele de alpin-tura care ne sunt prezentate ca fiind cei mai usori si mai rigizi clapari cu 4 inchideri, este vorba de Maestrale RS($689) pentru barbati si Gea RS($689) pentru femei.

    Dynafit
    , cei care au pornit revolutia legaturilor de tura ulta-usoare au lansat sapte modele in trei categorii(freeride-tura, tura, tura-race). Interesanta pare categoria freeride-tura care cuprinde trei modele - Vulcan ($1,000), Mercury ($800) si un model de femei, One PX($640), ce combina atributele de tura ale seriei TLT5 cu imbunatatiri importante ale performantelor la coborare.

    La Sportiva
    , o marca mai putin cunoscuta in Romania pentru echipamentele de schi, s-au prezentat anul acesta la ISPO Munich cu patru noi modele de clapari. Sideral ($699) este un clapar all-round de schi-alpinism, Spitfire ($999) este un crossover intre race-tura si freeride-tura si Starlet ($699), un clapar all-round de schi-alpinism pentru femei. Ca bonus la aceasta colectie, La Sportiva au prezentat modelul Stratos EVO, un bocan din carbon ce cantareste 434 grame.

    Rucsacurile cu airbag vor deveni un imperativ
    . Tot mai multi schiori, snowboarderi si alpinisti acceseaza zone cu potential risc de avalansa si nu este o surpriza sa vedem ca tot mai multi producatori de rucsacuri de iarna sunt preocupati de partea aceasta de siguranta. In sezonul 2009/2010 au fost inregistrate 36 decese ca urmare a producerii unor avalanse in SUA, dar aceste statistici nu spun tot adevarul. In realitate multi aventurieri scapa la mustata de riscul avalansei, altii sunt salvati de sub zapada de catre grupul din fac parte, iar cazurile nu sunt raportate autoritatilor.

    Accesul usor la zone de off-piste deservite de teleferice creaza un fals sentiment de siguranta in randul schiorilor. Este important sa fim dotati corespunzator (transceiver(DVA), sonda, lopata) si sa fim instruiti despre riscul producerii avalanselor. Lucrurile se misca in acest sens si in Romania, anual efectuandu-se cateva stagii de pregatire pe aceasta tema.

    Filmuletul urmator va demonstra exact de ce un schior de off-piste ar fi interesat de un astfel de rucsac.

    Am remarcat in special rucsacul BCA Float care este unic sub aspectul ca are un pret accesibil si rezervorul poate fi refolosit . Declansatorul airbag-ului poate fi pozitionat in dreapta sau stanga, in functie de preferintele utilizatorului si beneficiaza de un sistem de siguranta ce poate fi activat cand nu va aflati in zona cu potential risc de avalansa. Odata declansat, rezervorul elibereaza intreaga cantitate de aer comprimat in airbag. Golirea pernei se actioneaza cu un buton special plasat pe rucsac. Airbag-ul protejeaza capul cand este umflat, dar permite atat vedere frontala si periferica, cat si miscarea bratelor si a picioarelor pentru a inota la suprafata in timpul unei alunecari de zapada. Intregul sistem de airbag este detasabil si reutilizabil, cu precizarea ca trebuie inlocuite garniturile dupa fiecare utilizare. Incarcarea rezervorului este facila si se poate face la orice statie de aer comprimat. Progresul tehnologic si cererea pentru astfel de rucsacuri a starnit interesul producatorilor.

    Dakine
    si The North Face s-au asociat cu ABS Avalanche Airbag Technology pentru introducerea conceptului de airbag in colectiile proprii de echipament de iarna. Dakine vor promova in sezonul ce urmeaza Altitude ABS 25($190) si Altitude ABS 40L($230), rucsacurile sunt doar compatibile ABS si vor fi livrate fara sistemul airbag. The North Face introduc doua produse ABS pentru sezonul 2012/2013. Este vorba de rucsacul Patrol 24 ABS($999) si vesta Powder Guide Vest($1300).

    Mammut
    , companie care recent a achizitionat producatorul Snowpulse, va debuta anul viitor cu trei modele airbag, Ride R.A.S. 18L, 22L si 30L cu pretul de aproximativ $900 in functie de capacitatea rucsacului.

    Backcountry Access
    (BCA) vor intra in al treilea an in care produc rucsacuri cu airbag. Pentru sezonul ce urmeaza au pregatit trei modele Float: 22L, 32L, 42L. Preturile pentru Float vor varia intre $685-$785 in functie de capacitatea cilindrica. Trendul este in favoarea lor si prevad ca in urmatorii ani vor deveni la fel de importante precum transceiverele(DVA). Sansele de supravietuire in cazul unei avalanse sunt de partea celor care folosesc rucsacuri cu airbag, iar acest fapt le face sa devina mai eficiente decat transceiverele.

    Cu ajutorul inovatiilor tehnologice pretul si greutatea vor scadea, urmand evolutia DVA-urilor si devenind "cea mai ieftina polita de asigurare" pentru cei care se aventureaza pe muntele inzapezit.




    SEO by vBSEO