• Sfaturi practice pentru schi de tura si schi alpinism

    Inceputul este mai anevoios, de aceea am redactat acest articol pentru schiorii care s-au hotarat sa se initieze in schi de tura.
    In continuare vom prezenta cateva sfaturi ce au ca obiectiv principal siguranta voastra pe munte.


    #1 Siguranta -– fiti intotdeauna informati si pregatiti
    Nu trebuie sa uitati niciodata ca este un sport ce se desfasoara pe munte, iar primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va adaptati la conditii. Muntele este mai puternic ca noi si intotdeauna va castiga. Inainte de a incepe practicarea sportului, urmati un curs de avalansa si urmati doua reguli simple existente de cand alpinismul: nu va deplasati singuri pe muntele inzapezit, iar daca trebuie sa o faceti, intotdeauna anuntati pe cineva incotro plecati. Verificati istoricul meteo pe 3-4 zile un urma si evaluati riscul unor posibile alunecari de zapada. Nu uitati echipamentul de siguranta acasa (transceiver, sonda, lopata, casca), haine calduroase de rezerva si sa verificati echipamentul inainte de a pleca in tura.

    #2 Pregatirea fizica
    Schiul de tura este intr-o buna masura sport de anduranta, care necesita ore in sir de pregatire si adaptare la conditiile de mediu, pentru practicarea in deplina siguranta si pentru ca satisfactiile sa fie maxime. Este important sa fiti bine pregatiti fizic, sa aveti ture lungi petrecute vara pe munte, in care sa parcurgeti diferente considerabile de nivel. Daca nu aveti posibilitatea de a ajunge prea des la munte, activitatea aceasta poate fi inlocuita cu antrenamentul in sala.
    Este important sa va incercati abilitatile de schior in diferite tipuri de zapada inainte de a iesi in tura. Tonusul muscular este important aici, iar prin iesiri regulate la schi veti dobandi aceasta caracteristica esentiala in schiul de tura.

    #3 Echipamentul
    Fiind o disciplina tehnica, echipamentul bine intretinut si pregatit este un aspect cheie. Verificati schiurile, legaturile si claparii inainte de a pleca pe munte. Adaptati-va la schiurile pe care le veti folosi inainte de a parcurge trasee tehnice. Este importanta ascutirea canturilor si ceruirea talpilor inainte de a pleca in tura, nu doar pentru viteza, dar si pentru siguranta si control. Verificati suruburile legaturilor si ale claparilor astfel incat sa evitati orice problema. Testati semnalul emitent al transceiverelor la punctul de plecare si verificati cate energie mai au bateriile. Se recomanda ca bateriile ce indica mai putin de 80% energie sa fie inlocuite cu unele noi.

    #4 Tehnica de schi
    Schiul de tura inseamna in esenta sa te adaptezi la orice situatie si la orice tip de zapada intalnit. Schiorul de tura trebuie sa fie pregatit sa abordeze toate aceste situatii. Este importanta eficienta la urcare, fiindca aici se pot pierde timpi importanti. Deasemenea, sunt situatii in care trebuie traversate culmi, creste, coridoare, locuri care necesita descaltarea schiurilor si abordarea acestor sectiuni in clapari, eventual in coltari. Exersati mersul in clapari cu schiurile pe rucsac inainte de abordarea acestor pasaje tehnice.

    #5 Alte obiecte folositoare
    In tura, pe langa echipamentul obligatoriu: transceiver, lopata, sonda, haine calduroase de rezerva, este bine sa aveti si un GPS. Acesta va poate ghida daca aveti traseul deja inscris in el, va afisa altitudinea si cat de eficient v-ati deplasat. Poate fi folosit si pentru localizarea cortului sau a adapostului in zapada in cazul in care sunteti prinsi intr-o furtuna, ceata, sau se lasa seara.
    Este bine sa aveti si o trusa de prim ajutor, alaturi de 1-2 folii de supravietuire. Pe langa acestea, va sugeram si un kit pentru repararea pieilor format din: spray lipici instant pentru piei, ceara pentru piei, coliere din plastic (soricei – pot fi folositi la repararea pieilor sau prinderea pieilor de schiuri), surubelnita sau multitool, iar unii recomanda chiar o pereche de piei de rezerva pentru turele mai lungi de doua zile.


    Sursa foto: Catalin Pobega


    Comentarii 3
    1. Avatarul lui rares
      In curand ma apuc si eu
      rares
    1. Avatarul lui mariusica
      Un articol bun, felicitari pentru initiativa
      mariusica
    1. Avatarul lui bobu
      felicitari pentru articol
      bobu



    SEO by vBSEO