• In rolurile principale ale filmului "Reset and Move on" powered by Airwaves, partea 4 - Catalin Vrabie

  Incinsi de caldurile verii, intre doua ture pe munte si alte doua cu bicicletele, ne-am mai racorit revazand "Reset and Move on" - lansat de de Airwaves si Bivuac Media - al doilea documentar din seria dedicat„ sporturilor extreme, inceputa anul trecut cu “What Is Extreme?”.
  Dupa ce am avut placerea sa luam cateva invataminte de la "domn' profesor" Trandafir (mini-interviu), sa prindem cate ceva din spiritul tanar si rebel al unui snowboarder de la Vio Corbu (mini-interviu Vio), si apoi sa ascultam cuvantul unui adevarat lup al Bucegilor, Bogdan BOJA - sau asa cum il stie mai toata lumea - Bubulu, am decis sa continuam seria mini-interviurilor si cu ceilalti protagonisti ai filmului, practicanti ai altor sporturi de iarna decat cele de alunecare, cu Catalin Vrabie.  SkiVirus : Cum ti s-a parut lansarea filmului “Reset and Move on” de la Baraka?
  Catalin Vrabie : Interesul meu fata de astfel de evenimente a fost mereu crescut, iar acum pentru ca am fost unul din protagonistii filmului mentionat, cu atat mai mult. Mi-e teama sa nu fiu prea subiectiv in aprecieri, dar mie mi-a placut foarte mult, atat filmul cat si compania celor prezenti – trebuie sa recunosc faptul ca de ce le mai multe ori ii vedeam pe acestia fie la munte, fie la panou (ma refer la cei care ii cunosteam evident), astfel ca intalnirea acolo a fost faina. Exista viata si dincolo (sau dincoace) de munti :P.

  SkiVirus : Este alpinismul / escalada un sport extrem, sau exista si o practica “normala” a acestor sporturi, fata de latura “extrema”? Daca da, unde ar fi granita dintre ele?
  Catalin Vrabie : Escalada nu mi se pare ca face parte din categoria sporturilor extreme, eu practic asta mai mult ca forma de antrenament in vederea alpinismului, mai mult decat atat imi permite sa mai si socializez (despite facebook :P). Daca as fi intrebat cui recomand escalada, as zice tuturor celor care au dragoste fata de miscare si natura. Nimeni nu cere sa fii bun de la inceput, totul se construieste pe parcurs.
  Alpinismul insa e altceva. E extrem pentru ca depinzi de natura foarte mult (starea vremii – care se poate modifica substantial de cand incepi pana termini, starea traseului – fiind mult mai rar parcurse, alterarea lui, datorata eroziunii, il pot transforma in unul foarte dificil sau foarte periculos). Daca un traseu de escalada iti consuma cateva minute (10 -15 - 20, depinde de traseu), pentru cele de alpinism ai nevoie de ore bune, motiv pentru care trebuie sa ai o oarecare rezistenta la efort indelungat si fizic dar si mental. Trebuie sa ai apa cu tine, hrana, echipament (care in cazul escaladei este deja in perete). Aici totul capata dimensiuni mai macro. Din cauza asta este nevoie de o oarecare strategie cand se abordeaza un traseu de alpinism. Acest sport este dedicat celor care au o toleranta mare la risc. Cunosc multi cataratori care fac escalada si sunt foarte buni la asta dar care niciodata nu au facut sau vor face alpinism. Pe cand alpinisti care sa nu fi facut escalada niciodata nu cunosc – nici nu cred ca exista.

  SkiVirus : Dintre toate locurile pe unde ai ajuns sa practici sportul preferat, care este favoritul tau? Ce te-a impresionat / ti-a placut acolo?
  Catalin Vrabie : Yosemite – paradisul cataratorilor de pe intreaga planeta. De cand vezi peretele El Capitan ramai impresionat (si asta e doar unul de acolo, dar mai sunt Half Dome, The Cathedral, etc). Peste 1km de verticalitate, si numai granit. Sunt trasee pentru toata lumea, de la pasionatii de escalada pana la cei care prefera traseele lungi in care stai cateva zile in perete. Nu as putea detalia prea mult vis a vis de ce m-a impresionat pe mine … sunt atat de multe chestii ca daca m-as opri la unele as considera ca le desconsider pe celelalte. Totul.

  SkiVirus : Cea mai frumoasa amintire legata de sportul asta?
  Catalin Vrabie : Poate cele mai frumoase, pentru ca nu as putea spune care a fost cea mai cea. Cand am ajuns pe Elbrus m-am simtit extraordinar, eram cel mai inalt om din Europa – un sentiment emotionant. De asemenea in Yosemite - Tuolumne Meadows eram undeva pe Lembert Dome in noapte aia din august cand e ploaia de meteoriti … eram mai multi cataratori acolo sus, foarte fain. Ar fi multe dar m-as intinde la povesti …

  SkiVirus : Daca ar fi sa pleci la o tura ideala, in niste munti ideali, pe cine ai lua cu tine?
  Catalin Vrabie : Pai pe cine altcineva daca nu persoana ideala ?!?

  http://www.youtube.com/yH4Dscw7Z5A

  SEO by vBSEO