
Termoformare, branturi personalizate, tot tacamul, si ma simteam perfect in ei. Starea asta a durat pana in aceasta primavara, cand au inceput sa imi dea batai de cap. Ma rog, nu la cap, ci la picioare, dupa cum se poate vedea din imaginea alaturata


La o socoteala sumara, mi-au reiesit cca 60 de zile de ski in ei.
Atata vreme cat ma dau la vale, totul e bine, chiar daca nu ii mai simt asa de stransi pe picior, in special in zona gleznei / tendonului lui Ahile.
Problema intervine atunci cand ii folosesc la tura. Stiu ca nu este un model de clapar de tura, si nici macar un model de clapar cu care sa te simti foarte bine atunci cand faci schi de tura, dar… deocamdata nu am altii, si nici resursele sa imi cumpar o pereche de clapari dedicati pentru tura.
Analizand modul in care mi se misca piciorul in clapar, am tras concluzia ca este prea mult loc in carcasa de plastic a claparului (ii voi spune shell in continuare), in urma tasarii ghetei interioare (liner). Temporar se poate rezolva asta prin strangerea excesiva a clapelor, dar nu este o solutie (incomodeaza circulatia, etc.).
Am mai vorbit cu colegii mei de forum, in special cu Thenutz, am mai cautat pe net, si pana la urma am decis sa incerc sa folosesc un brant sub gheata interioara a claparului, care sa reduca volumul shell-ului. Astfel ar trebui sa ajung la o stranger mai precisa a piciorului in clapar. Nu va rezolva problema pe care o am la tura, dar poate sa o atenueze.
Am ales sa folosesc drept material pentru acest brant pluta, in urma discutiilor mai sus mentionate. Am cautat si am gasit pluta cu o grosime de 3mm. Acest material intruneste mai multe conditii – este sufficient de rigid astfel incat sa nu se deformeze sub picior, dar are si o densitate potrivita pentru a absorbi unele socuri. Si are si avantajul de a fi termoizolant – ceea ce cred ca nu are cum sa dauneze

Am inceput cu claparul

Am scos gheata interioara ca sa ajung in interiorul shell-ului, la brantul suport original, pe care sta gheata interioara (liner-ul) – este cel de culoare neagra.

Brantul support

Am trasat conturul pe bucata de pluta

Am decupat brantul din pluta, cu un cutter ascutit

Verificarea exactitatii conturului

Am fixat noul brant pe support cu ajutorul unei benzi dublu adezive (care se lipeste pe ambele parti)

Cu aceasta ocazie am croit si un heel-lifter. Salomon produce si vinde, pe comanda, un kit de accesorii pentru personalizarea unor modele de clapari. In acest kit se pot gasi o piesa de plastic pentru a rigidiza limba claparului, un heel-lifter de 4mm, si un spoiler care se monteaza in spatele claparului, pentru a accentua inclinarea acestuia. Grosimea acestui hee-lifter pe care l-am croit este de 3mm, mai mica decat grosimea celui propus optional de Salomon.

Suportul, cu brantul nou din pluta lipit

Heel-lifter-ul este si el la locul lui, lipit de asemenea cu ajutorul benzii dublu adezive

Am introdus la loc suportul, cu tot cu brant si heel-lifter. Iata cum se vede rezultatul final, prin carcasa transparenta a claparului.


Vedere de pe partea cealalta:

Si bineinteles berea savurata cu placere dupa ce s-a incheiat operatiunea


M-am incaltat cu ei, si am senzatia ca am obtinut o strangere mai apropiata pe picior, in special pe laba piciorului, fara a fi necesara fortarea clapelor din partea inferioara a claparului. In ceea ce priveste stabilitatea calcaiului, inca nu imi pot da seama cu exactitate. Numai dupa ce voi iesi cu ei pe zapada si mai ales la un schi de tura voi putea sa imi confirm daca am reusit sau nu o imbunatatire.
Ramane sa ii testez pe zapada, sper sa mai gasesc unde pana la sfarsitul sezonului, ca sa va pot spune cum imi par rezultatele acestei modificari.
Acesta modificare este facuta de mine, pe claparii mei, nu reprezinta o recomandare generala de modificare pe care sa o faceti. Orice modificare faceti este pe raspunderea proprie, si nu puteti sa faceti responsabil autorul acestui articol sau acest site / forum pentru eventuale neplaceri, probleme de functionare a echipamentului sau accidente
17.03.2011 10:08
17.03.2011 11:17
17.03.2011 11:30
17.03.2011 17:01
17.03.2011 18:06
18.03.2011 17:48
18.03.2011 22:31
19.03.2011 20:01
Mesaj vBulletin