• Patru schiori morti in avalansa in Franta

  Iarna nu inceteaza sa vina cu vesti rele. Dupa ce si-a facut aparitia tardiv si cu precipitatii modeste, in zonele unde iernile sunt ierni, temperaturile pozitive creaa din ce in ce mai multe probleme. Fluctuatiile de temperatura modifica in continuu consistenta stratului de zapada, care devine tot mai instabil. Iata ca inevitabilul s-a produs in Franta in cunoscuta statiune Val D'Isere, pe unde am trecut si noi anul trecut si v-am povestit aici. Patru schiori, doi francezi, un suedez si un britanc, au pierit intr-un val ucigas de omat. Cea de-a 5a victima din grupul care insuma 7 persoane a reusit sa fie salvata in timp de echipele de interventie. Cei doi din grupul mai sus mentionat nu au fost implicati in incident si au putut sa alerteze salvamontistii imediat. Se pare ce cele patru victime au suferit un atac de cord in timpul avalansei si nu au mai putut fi salvate.  Incidentul se pare ca nu este unul izolat, deoarece in aceeasi regiune in urma cu o luna, un alt schior britanic experimentat si-a pierdut viata intr-o avalansa, iar in noiembrie 2010 un alt barbat francez impreuna cu cei doi copii ai lui au avut destin similar.

  Se pare ca iarna care si-a facut aparitia pana acum este una foarte periculoasa si riscurile sunt enorm de mari atat pentru cei mai pasionati cat si pentru cei foarte experimentati. Nu uitati sa aveti echipamentul complet (neaparat transceiver, sonda, lopata, casca si protectie de spate, optional Avalung sau ABS) atunci cand vreti sa iesiti in afara partiilor, iar inainte sa luati decizia finala nu ezitati sa va informati in legatura cu riscul de avalansa la puntele de info sau salvamont si nu ignorati nici conditiile meteo, atat cele din ziua respectiva cat si cele din zilele anterioare.


  Sursa: hotnews.ro, ziare.com, BBC
  Foto: BBC  Comentarii 5
  1. Avatarul lui Dex
   Dumnezeu sa-i odihneasca.
   Cand auzi vesti d-astea, parca te bucuri ca nu-i zapada...
   Dex
  1. Avatarul lui alexoffroad
   Cea de-a 5a victima se pare ca a supravietuit pentru ca a avut un ABS sau un Snowpulse si l-a si declansat. Nu se stie (inca) daca si ceilalti 4 aveau si nu le-au declansat, sau nu aveau ABS / Snowpulse.
   Cele doua persoane din grup care nu au fost implicate in avalansa sunt ghidul francez si sotia acestuia. Din ce am citit era un ghid cu experienta, cu vechime, si un instructor cu una din cele mai bune scoli din Val d'Isere. Ei au alertat serviciile de salvare care au ajuns in mai putin de 30 de minute cu 2 helicoptere si 4 doctori.

   Cei doi au cautat si dezgropat o parte din cele 4 victime pana la sosirea echipelor de salvare, in speranta ca ii vor recupera de sub zapada inca in viata. Din pacate, nu a fost asa.

   Trist...
   alexoffroad
  1. Avatarul lui epikiko
   urat
   epikiko
  1. Avatarul lui adrian horea
   Erau pe partii sau in afara partiilor?
   In Austria am vazut un sistem de avertizare cred (niste cabluri legate in trei puncte , in forma de triunghi ) care probabil declansa o alarma in caz de avalansa. Dar zonele erau in afara partiilor de ski si erau si semne de avertizare in zona. Intr-adevar riscul e mare in afara partiilor mai ales la inaltimile de peste 2000 m unde exista pante mari si riscul de avalanse chiar cu strat mai mic de zapada este ridicat.
   De asemenea chiar la baza partiilor deschise publicului in Austria am vazut un girofar care in caz de risc marit de avalanse avertizeza schiorii.
   Practic daca mergi sa schiezi si in cazul cand esti avertizat o faci pe riscul tau.
   adrian horea
  1. Avatarul lui alexoffroad
   @ adrian horea: erau in afara partiilor, in zona de deasupra lui Fornet.
   Daca era avalansa pe partie, ar fi fost un scandal monstru peste tot, dar nu e cazul.

   Exista o scara a riscului de avalansa, de la 1 la 5, si girofarul de care spui atrage atentia asupra unui loc de informare, si probabil in cazuri in care riscul este in partea de sus a scalei.
   Intotdeauna o faci pe riscul tau
   alexoffroad

 • ReclamaSEO by vBSEO