• Rares Manea si schiul-alpinism

  L-am cunoscut pe Rares iarna trecuta, in Predeal, la un curs de instructori de schi. Recunosc ca la momentul acela nu stiam mare lucru despre schiul de tura. Dar am aflat multe de la Rares si chiar m-a luat cu el intr-o tura in Bucegi, ca sa vad cu ochii mei ce inseamna.

  Pentru cei care nu stiu, schiul de tura sau schiul-alpinism este o forma de schi off-piste, care presupune deplasarea pe zapada, pe portiuni de la perfect drepte la foarte abrupte, folosind exclusiv forta si energia schiorului, in locul instalatiilor pe cablu. Schiurile de tura au legaturi speciale, care lasa calcaiul (respectiv tocul bocancului) liber, pentru a permite schiorului, la urcare sau la traversarea portiunilor drepte, o miscare naturala asemanatoare mersului. Pe talpa schiurilor sa atasaza asa-numitele “piei de foca”, ce permit alunecarea schiului inainte dar nu si inapoi.

  Rares a inceput sa schieze la varsta de 5 ani, cand tatal lui i-a adus din Germania o pereche de schiuri. Iar de schi-alpinism de performanta s-a apucat in 2000, urmand exemplul fratelui sau, care incepuse cu 2 ani inainte si de la care – spune Rares – „a luat microbul”. Tot de atunci il are alaturi si pe profesorul sau actual, domnul Clinciu Lucian. Pasiunea lui Rares pentru schi-alpinism este evidenta, atat din felul in care vorbeste despre acest sport, cat si din seriozitatea cu care il practica.  Astfel, iarna se antreneaza zilnic cate 3-4 ore pe zi, in Poiana Brasov sau in Zarnesti, pe diferente de nivel de 2000 de metri. In restul anului, cat nu este zapada, practica mountainbike, parcurgand in fiecare zi distante de 60-70 de km, si alergare montana.

  La momentul de fata, Rares este multiplu campion national la tineret si vicecampion national la seniori, cu o colectie impresionanta de diplome si medalii . Insa a participat, incepand cu 2004, si la campionate europene si mondiale, unde a obtinut rezultate admirabile, mai ales pentru un sportiv care se antreneaza numai in Romania:
  - locul 9 tineret la Campionatul Mondial Spania 2004
  - locul 7 tineret la Campionatul European Andorra 2005
  - locul 7 tineret la Campionatul Mondial Italia 2006
  - locul 9 tineret la Campionatul European Franta 2007
  - locul 5 tineret la Cupa Mondiala Spania 2007
  - locul 3 seniori la Campionatul Balcanic Romania 2008  De fapt toate preocuparile lui Rares sunt legate de sport si de competitii. Este student in anul I la Facultatea de Sport Transilvania din Brasov. Nu lipseste de la niciun maraton montan si de la niciun concurs de mountainbike si ajunge aproape de fiecare data pe podium. In 2008, echipa lui a castigat locul I la Carpathian Adventure. Chiar acum se pregateste pentru doua concursuri, ce vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani: sambata 1 octombrie, Maratonul MTB Bucuresti – Padurea Cernica, iar duminica 2 octombrie, Duathlonul „Cetatea Brasovului” (alergare si MTB).

  La 23 de ani ai lui, Rares este foarte ambitios, munceste foarte mult, in fiecare an si-a imbunatatit performantele si nu s-a lasat niciodata descurajat de faptul ca schiul-alpinism este un sport putin cunoscut in Romania si, prin urmare, aproape deloc sustinut financiar. L-am intrebat ce anume ii place atat de mult la acest sport. Mi-a raspuns ca este un sport foarte complex si solicitant, ca iubeste muntele si zapada fara urme si ca il incanta sa mearga prin locuri pustii, neumblate de nimeni, in loc de partii sau poteci marcate, sa nu depinda de telescaun sau gondola, ci doar de propriile forte.

  Obiectivul lui pentru anul acesta este sa castige toate concursurile de schi-alpinism din Romania si sa obtina un loc pe podium la mondialele care vor avea loc la Andorra. Dar, ca la orice concurs, prima conditie ca sa castigi este sa participi, insa nici clubul sportiv din care Rares face parte si nici Federatia Romana de Alpinism nu au reusit inca sa gaseasca bani pentru participarea sa. Rares insa este foarte increzator in ce ii rezerva viitorul, asa ca abia asteapta sa vina iarna ca sa inceapa antrenamentele pentru mondiale si deja se viseaza pe podium cu medalia la gat.

  Noua nu ne ramane decat sa ii uram multa bafta si sa ii tinem pumnii. Iar daca cineva este interesat sa il ajute, iata datele lui de contact:
  telefon 0767 759 725, email raresm_ski@yahoo.com]
  Acest articol a fot publicat Ón original Ón subiectul forumului: Rares Manea si schiul-alpinism deschis de andreea_t Afișează post original
  SEO by vBSEO