• Ce trebuie sa stii despre cazaturile de la schi

    Am fost intrebat de mai multe persoane "Cum ar trebui sa cad atunci cand schiez?" In primul rand, vreau sa spun ca imi doresc sincer ca toti schiorii sa fie atat de buni, incat cazaturile sa fie o raritate. Cu toate acestea inca mai am semne, pe posterior, de saptamana trecuta cand am cazut pe partia din Azuga, partie unde zapada era inghetata.



    Chiar daca nu imi place sa vorbesc despre subiectul acesta, mai jos o sa gasesti niste sfaturi legate de cazaturile de la schi:

    Atunci cand cazi, totul se intampla foarte repede, si nu prea ai timp sa savurezi caderea. Incearca sa uiti ca exista cazaturi "trendy". Nimeni nu arata bine atunci cand cade, cu toate acestea incearca sa nu te zbati atunci cand esti deja in cadere. Cazatura ta va fi demna de Youtube, ba mai mult de atat exista sansa sa mai rupi si ceva. In concluzie, daca e sa cazi, cazi linistit, nu te agita.



    Incearca atunci cand cazi sa nu te sprijini in incheieturi (incheietura mainii, coate, degete, etc.). Sansele sa le rupi sunt foarte mari.

    Da drumu la bete din mana , atunci cand cazi.

    Nu incerca sa pui betele in fata ca sa te opresti, atunci cand deja esti in alunecare. Te vei lovi mult mai rau .

    Verifica legaturile sa fie setate pentru greutatea si stilul tau. Daca legaturile sunt bine setate, sansele de a rupe un picior sau un ligament sunt foarte mici. Accidentarile pe partie, din cauza legaturilor care nu elibereaza claparul in situatii de criza, au scazut in ultimii 20 de ani cu 70%.

    Pentru a evita cazaturile este bine sa alegi o partie de nivelul tau. In felul acesta vei avea sanse foarte mari sa ajungi jos intreg.

    Nu consuma bauturi alcoolice inainte de schi. S-ar putea sa te simti foarte derutat pe partie.



    Intr-un final nu ar trebui sa iti fie rusine daca esti mai mult pe jos decat pe schiuri, la urma urmei si Bode Miller cade, si chiar mult mai rau ca tine.
    Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: Ce trebuie sa stii despre cazaturile de la schi deschis de rares Afișează post original


    Comentarii 8
    1. Avatarul lui alexoffroad
      Binevenit articolul !
      Se poate face o intreaga teorie a cazaturilor la ski. Probabil ca ar trebui ca la scoala de ski sa fie o sedinta dedicata modului de a cadea in siguranta - daca exista asa ceva

      Cu siguranta a te sprijini in maini cand cazi este o idee foarte proasta - incheietura mainii va fi afectata intr-un grad mai mare sau mai mic, functie de viteza din momentul cazaturii. Boarderii sunt mai protejati - manusile serioase dedicate lor au niste protectii integrate pentru incheietura mainii.

      Dintre multele aspecte care ar putea fi tratate in legatura cu acest subiect, ma voi opri asupra unuia mai putin luat in considerare, si anume - orientarea corpului in cadere.

      Daca va aflati pe o partie civilizata, si lata, dotata cu sisteme de protectie (plase si saltele) nu este de asa mare importanta subiectul.

      Daca va aflati insa pe marginea unei partii din padure (marginita de copaci) sau pe o panta care are o orientare naturala spre stanci / rape / prapastie / locuri periculoase, atunci este foarte important sa incercati ca in cadere sau imediat dupa cadere sa va orientati corpul astfel incat sa nu alunecati cu capul in jos, si mai ales pe spate.

      Ideal ar fi sa va orientati astfel incat sa puteti frana cat mai repede si mai eficace, pentru a evita contactul cu stanci / copaci / stalpi de pe marginea pantei, sau pentru a evita alunecarea necontrolata intr-o rapa / prapastie.

      Exista mai multe tehnici de oprire din alunecarea necontrolata, dar ma gandesc ca aceasta ar putea sa fie o tema de interes, si voi incerca sa o tratez intr-un articol viitor.
      alexoffroad
    1. Avatarul lui Loby
      Salutare!
      ca inceput de subiect (interesant de altfel) va pot spune parerea mea: conteaza instinctul si reflexul.
      Cu instinctul de nasti, reflexul il poti dobandi. Poti sa inveti sa cazi cat vrei, dar daca nu ai "talent" tot degeaba.
      Din cazaturile mele de incepator (destul de dure) pot spune ca exista cativa timpi:
      1. dezechilibrul, iti dai seama ca "o iei in freza"
      2. incepi sa realizezi cazatura
      3. exista un timp mort, in care pierzxi contactul cu realitatea (fractiuni de timp), dupa care nu stii cum sa reactionezi
      4. nu mai ai ce face, decat sa te lasi "purtat" (asa DA) sau sa te impotrivesti (asa NU)

      Asta mi s-a intamplat mie, si incercam intotdeauna sa ma ridic repede, ca deh, eram cu sotia si sa nu se sperie - ma ridicam repede si ii faceam cu mana ca sunt in regula
      Pacat ca nu am filme si poze cu cazaturile

      Apropo: faptul ca am facut volei si-a spus cuvantul in toate cazaturile - instictul si reflexul.
      Loby
    1. Avatarul lui Livia
      Ideal ar fi sa cadem spre deal...e pamantul mai aproape...mai tin minte ca imi spunea tata sa pun un ski in fata pe cant ca sa ma opresc, dar mi s-a intamplat de mii de ori sa mi se mai infiga ski-ul in zapada si sa zbor pe burta...super feeling...cand vezi ca nu ti-ai rupt nimic
      Loby la viteza mare apuci sa-ti mai dai seama ca o sa cazi dar nu apuci sa faci mare lucru.Mie asa mi se intampla, poate nici n-am reflexe bune.
      Livia
    1. Avatarul lui szekler
      [QUOTE=alexoffroad;34059]B
      La scoli de schii normale sa invata cazaturile. Numai, ca ceea ce nu este mentionat, cazaturile se invata vara, la antrenamentele de pregatire "pe uscat". adica pe saltele, in iarba, sau eventual in apa.
      Dupa ce exersezi mult timp diferite tipuri de rostogoliri, cazaturi pe saltele sau apa, vei putea reactiona si pe partie.
      FAza cu "ai grija la incheieturi" suna bine, dar chiar crede cineva, ca un incepator care se da prima data pe Bradul este dezechilibrat, el se va gandi la ce a citit pe forum????
      szekler
    1. Avatarul lui alexoffroad
      Citat Postat în original de szekler Vezi post
      FAza cu "ai grija la incheieturi" suna bine, dar chiar crede cineva, ca un incepator care se da prima data pe Bradul este dezechilibrat, el se va gandi la ce a citit pe forum????
      Desigur ca nu ai timp de amintiri si rememorari in timp ce cazi, sau in fractiunile de secunda care preced o cazatura.
      Tocmai asta ar fi ideea, sa iti formezi un reflex de a-ti trage mainile spre corp, de a baga capul piept (barbia in piept), etc... pentru a avea o pozitie grupata la contact.

      Din prima, nimeni nu s-a nascut invatat
      alexoffroad
    1. Avatarul lui szekler
      [alexoffroad: de asta scriam ca aceste tehnici se invata din timpul verii pe saltele, in iarba sau apa, unde riscul producerii unor accidente este minor. Si sub supravegherea unor specialisti.
      Schiul, gimnastica si judoul sunt printre putinele discipline sportive unde se pune accent pe aceste elemente, chiar daca am avea nevoie mai in toate sporturile: baschet, handbal, fotbal, tenis, oina etc. Dar si in viata de zi cu zi.
      Oricum un sfat mai practic ptr incepatori: sa faca un calcul cat mai precis al propriei capacitati si forme fizice, si sa progreseze treptat, dar sigur atat in alegerea partiilor, cat si a stilului si vitezei. Astfel vor fi mult mai putine evenimentele neplacute.
      Dar nici un schior care petrece mai mult timp pe partie si face acest lucru cu pasiune nu va scapa de cate o cazatura. Daca nu cazi niciodata inseamna ca nu ai pasiune in tine
      szekler
    1. Avatarul lui Ghio
      si cu pasiune si fara ... tot o furi
      Pe vremuri era o vorba : " nu esti skior pana nu iti rupi un oscior" , dar chestia asta nu trebuie luata mot a mot
      Ghio
    1. Avatarul lui Davidoff
      Stau in pat acum citind acest articol, cu schiurile Dynastar Team Course 64 langa mine, cu o entorsa de genunchi si suspiciune fractura de menisc, asteptand cu nerabdare sa ma fac bine. Nu am citit in viata mea atatea articole legate de ski ca zilele acestea.Am inchiriat o pereche de clapari vechi, cu legaturi slabite (sa nu mai vorbim de flex..eu am 94 kg) care nu au preluat socul cazaturii, si socul s-a produs intre clapar si genunchiul meu..Vreau doar sa intelegeti cat e de important sa ai echipamentul potrivit, si reglat bine, sa nu ajungeti ca mine acum. Va doresc numai bine si zapada powder !
      Davidoff



    SEO by vBSEO