• DECALOGUL SCHIORULUI trecut prin prisma schiorului

  1. Sa schieze in asa fel incat sa nu puna in pericol viata altui schior, sa nu periclitati integritatea celorlalti schiori sau sa ii cauzeze acestuia un prejudiciu.
  Treaba e simpla:
  A. daca esti schior incepator mergi cat mai pe margine alagandu-ti un culoar pe care sa cobori, nu pe toata partia dintr-o margine in alta, permitand si altor schiori care s-au apucat inaintea ta de schi sa schieze conform nivelului si abilitatilor lor.
  B. daca esti schior bun (expert, avansat sau ProRider, cum oi vrea tu sa iti zici), ai grija sa ii feresti si pe altii care nu au apucat sa citeasca acest decalog sau nu l-au inteles, ca in cazul unui accident poti avea si tu probleme serioase  2. Sa isi adapteze viteza si maniera proprie de a schia potrivit pregatirii tehnice, conditiei fizice, starii zapezii, gradului de dificultate al partiei, conditiilor atmosferice si densitatii traficului de pe partie. PE SCURT: Schiati pe pirtii corespunzatoare pregatirii fizice si tehnice pe care o aveti.
  Treaba e simpla si aici:
  A. daca esti schior incepator mergi incet, precaut si pe partii dedicate incepatorilor. Nu te supra-aprecia si nu te aventura pe partii dificile unde poti crea probleme schiorilor mai experimentati care coboara mai repede ptr ca de suferit poti avea si prin simplul fapt ca ai cazut pe partie.
  B. daca esti schior bun (expert, avansat sau ProRider, cum oi vrea tu sa iti zici) nu te “aventura” pe partii usoare pentru incepatori si nu schia in viteza mare aratand celor din jur ca stii sa schiezi si esti bun, ca un simplu boboc care ti-a cazut in fata iti poate face cunostiinta cu un copac si contuziile sunt pacatoase!
  3. Sa isi aleaga cu grija traiectoria pe care urmeaza sa coboare, in scopul protejarii schiorilor aflati in aval si NU schiati cu viteze care va depasesc capacitatile de control.
  Treaba sta asa:
  A. daca esti schior incepator schiaza incet, precaut si nu te supra-aprecia gen ”Tomba la bomba” ptr ca si tu trebuie sa feresti pe altul care stie mai putine ca tine!
  B. daca esti bun, arata ca esti bun si dovedeste ca realizezi fragilitatea vietii si ca nu trebuie totul luat in joaca ptr ca nu esti singur pe partie, nu esti la competitie
  4. Sa depaseasca schiorul aflat in aval fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga, cu conditia ca aceasta depasire sa fie suficient de larga pentru o eventuala evolutie neasteptata a celui care urmeaza sa fie depasit. (Schiorul din deal este obligat sa-l ocoleasca pe cel din vale)
  Cum vine asta? Raspunsuri posibile:
  A. daca esti schiorul aflat in aval, gandeste-te unde sa te opresti ca si cand ai fi schiorul din deal si intreaba-te “Mi-as baga ceva undeva daca unul s-ar opri aici si eu as veni se sus?”! (excuse my french )
  B. daca esti schiorul din deal incearca sa ocolesti schiorul din vale, care inca sa intreaba unde sa se opreasca, pe partea din spre interiorul partiei, din spre firul partiei, incercand sa anticipezi virajele schiorului din aval, bazandu-te pe experienta si pe un eventual anunt verbal….

  5. Sa se asigure, printr-un examen atent al traficului din amonte si al celui din aval, ca atat el cat si alti schiori sunt in afara oricarui pericol cu ocazia traversarii unei partii sau reluarii parcursului dupa o oprire temporara pe aceasta. PE SCURT: Nu traversati partia pe latime inainte de a va asigura ca nu produceti accidente.
  A. ca la scoala generala: te uiti si in stanga si in dreapata inainte sa treci....
  6. Sa evite stationarea pe partie, mai ales pe portiunile inguste ale acesteia ori pe cele lipsite de vizibilitate. In cazul caderii, sa elibereze partia in cel mai scurt timp posibil.[/COLOR]
  Ce poti sa faci?
  A. daca esti schior si atat, incerca din rasputeri sa nu te opresti in MIJLOCUL PARTIEI, in zone cu vizibilitate redusa, in zonele inguste, la intersectia a doua sau mai multe partii, in zonele intinse aproape plate unde se schiaza in viteza, in zona “saritoarelor” (mai ales pe margine sau sub)
  B. daca esti mai bun, pregateste-te din timp sa reduci viteza si sa devi precaut ptr ca SIGUR vei intalni pe cineva in MIJLOCUL PARTIEI, in zone cu vizibilitate redusa, in zonele inguste, la intersectia a doua sau mai multe partii, in zonele intinse aproape plate unde se skiaza in viteza, in zona “saritoarelor” (mai ales pe margine sau sub)
  7. Stationarea pe pirtie este interzisa. Se utilizeza marginea partiei, NUMAI in cazul in care este obligat sa urce sau sa coboare pe jos.
  Ca sa fi mai SAFE pentru toata lumea:
  A. daca esti schior – intelegator, atunci intelege ca pe partie nu se stationeaza decat daca este strict necesar
  B. daca nu esti schior, nu ai ce sa cauti pe partie, nici cu Nike-urile, nici cu incaltarile Dolce & Cabbana (greseala intentionata!!!), nici cu sania sau cu mai stiu eu ce alte device-uri inventate de romanasi….STAI ACASA!!!!
  C. incearca pe cat se poate sa eviti sa cobori sau sa urci pe partie…daca ai putin de mers, nu fi chitros si urca pana la scaun, gondola sau cabina si plateste o coborare ca nu saracesti sau daca crezi ca saracesti, gandeste-te ca macar esti intreg si sanatos!
  8. Sa respecte indicatoarele de semnalizare si balizele de marcare instalate pe partie si traseele de schi pentru agrement.
  Reteta:
  A. inainte de toate ar trebui ca aceste balize si indicatoare de semnalizare sa fie noi, conform standardelor, frumos colorate ptr tot romanul, usor vizibile si lizibile chiar si in conditii de ceata sau ninsoare puternica, ca numai in aceste conditii lumea o sa le respecte cu usurinta si fara prea mult effort.
  B. daca se intampla punctul A, doar chiorii si analfabetii ar avea problem….(nu ca sunt ei putini, dar poate ca nu schiaza chiar toti)
  9. Sa anunte Salvamontul, in cazul accidentarii unui schior si sa acorde sprijin la transportarea acestuia.
  Asta tine de omenie si de bun simt si nu mai are rost sa comentam….daca nu o faci esti un om lipsit de bun simt!!!
  10. In cazul producerii unui accident, schiorul trebuie sa ofere ajutor persoanei/persoanelor ranite. Cel care a provocat accidentul trebuie sa ramana pe loc si sa raspunda pentru pagubele materiale si fizice pe care le-a produs prin declinarea identitatatii in fata organelor abilitate, in cazul in care a fost martorul unui accident sau l-a provocat el insusi.
  7 ani de acasa, iti zice ceva? Simtul civic si responsabilitatea care te caracterizeaza ca om te obliga sa faci asta si crede-ma ca nu vrei sa te oblige altii….


  Sursa sunt eu, invatamintele tot eu le-am tras si pielea mea a fost in joc, asa ca daca nu va convine ceva, vreti sa adaugati...BE MY GUEST!

  PS - scuze ptr atitudinea si limbajul un pic deplasat, insa lucrurile trebuie spuse asa cum sunt!
  Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: DECALOGUL SCHIORULUI trecut prin prisma schiorului deschis de popika Afișează post original
  SEO by vBSEO