******Din pacate majoritatea schiorilor cu o oarecare experienta nu vor sa invete miscarile corecte, cu toate ca corectarea greselilor si folosirea noilor tehnici de schi nu ar putea sa le faca decat bine. In opinia mea, tehnica de schi moderna este mult mai eleganta si mai rationala decat cea de acum 10 ani. Cu toate ca sunt multe discutii pe acesta tema nimeni nu poate nega ca baza tehnici de schi nu s-a schimbat.
******Ar fi perfect daca fiecare schior incepator ar putea fi indrumat in primele zile de catre un instructor de schi. Din pacate nu este tot timpul cazul, asa ca puteti urma sfaturile de mai jos.
Totul pleaca de la o pozitie pe schiuri corecta stand pe loc :
************Bratele trebuiesc indoite din cot departate 40 50 cm
************Picioarele departate la nivelul soldurilor (30 cm), genunchii usor flexati, astfel incat sa se simta limba claparului, greutatea este uniform distribuita pe ambele schiuri, usor spre partea din fata a schiului
******Toate par foarte simple, dar aceste elemente sunt destul de greu de executat corect de un schior incepator.
******Apar greseli chiar de la bun inceput.
************“Stat pe scaun” cu picioarele prea drepte si fara ca tibia sa apese pe limba claparului

************Bratele prea apropiate de corps au chiar lipite

************Se uita la schiuri

************Trunchiul este rasucit

******De ce sunt toate acestea greseli ? Daca picioarele nu sunt flexate din genunchi si tibia nu este lipita de limba claparului duc la un control mult mai scazut al schiurilor. Bratele care sunt lipite de corp agraveaza si mai mult situatia, schiorul ajungand in pozitia “pe scaun” ceea ce il face sa nu mai poata efectua eficient balansul lateral. Privirea orientata spre schiuri oboseste spatele si umerii schiorului limitand dinamicitatea miscarilor.
******Pentru corectarea acestor probleme as recomanda urmatoarele exercitii: imaginati-va ca in fata dumneavoastra se afla un obiect pe care il impingeti cu bratele usor flexate. Va sprijiniti bratele de el si in acelasi timp impingeti si cu tibiile pe limba claparului. Incercati sa alunecati in plat cam 10 m in aceasta pozitie.

******De obicei, exercitiile preparatorii cum ar fi alunecatul pe o suprafata orizontala impingand din bete sau urcatul in trepte nu cauzeaza prea multe dificultati unui schior incepator,. Dar de indata ce apare o inclinatare a pantei iar schiurile sunt orientate spre vale schiorul incearca sa se opreasca punand betele in zapada

Greseala poate fi imediat corectata. Se pun betele la o parte si se urmareste pozitia mainilor.
******O alta varianta de corectare a problemei este aceea de a invata sa se opreasca in timp ce traverseaza o partie. Aceasta presupune orientarea schiurilor aproape perpendicular pe directia pantei si apasarea treptat pe schiul din vale in timp ce genunchii sunt usor flexati.
******Incalecatul varfurilor schiurilor este cea mai comuna greseala. In aceasta situatie schiorul are centrul de greutate pe cozile schiurilor. Iar tibia nu mai are contact cu limba claparului. Incercati sa nu va grabiti si concentrati-va pe pozitie.

******Foarte important, dupa cum am mai mentionat este ca tibiile tot timpul trebuie sa fie in contact cu limba claparului, bratele usor flexate orientate inainte departate de corp. Exista un exercitiu foarte eficient : betele sunt prinse cu amandoua bratele. Bratele sunt usor indoite, in fata putin mai jos de nivelul umerilor. In timpul coborarii controlati corpul – indoiti usor bratele care sunt tot timpul in fata dumneavoastra, nu le lasati sa ajunga in dreptul abdomenului. Nu le miscati la stanga si la dreapta ca sa efectuati o ocolire. Virajul trebuie efectuat numai din picioare si sold. Rasucirea trunchiului duce la incarcarea cu greutate a schiului din deal care de fiecare data duce la o cazatura.

******Nu uitati, toate miscarile pe schiuri sunt efectuate de partea inferioara a corpului, picioare, bazin iar partea superioara are un rol compensatoriu .
******Un element destul de important si relativ simplu de executat este oprirea “hochei”. Executarea corecta a opririi presupune rasucirea schiurilor cu 90 de grade de la directia pe care o urmau. Miscarea este efectuata prin rotirea picioarelor. O problema poate aparea daca schiurile nu sunt rasucite simultan, cel din vale derapand mai mult decat cel din deal, ceea ce duce la dezechilibru si pierderea controlului schiurilor. Apare pentru ca schiorul nu apasa pe limba claparului cu tibia, greutatea fiind distribuita pe cozile schiurilor iar piciorul din deal este supraincarcat., mai mult de 50 % din greutatea corpului fiind lasata pe piciorul din deal. Aceasta greseala poate fi corectata cu urmatoarele exercitii: derapaje latereale cu schiurile paralele sau viraje cu raza foarte mare pe o panta usor inclinata; schiurile sunt tinute paralele.
******Si acum sa trecem la acei schiori care au invatat sa schieze pe schiuri clasice (schiurile drepte). Problema este ca balansul fata spate este mult mai amplu la tehnica clasica datorita miscarilor de rotatie a gleznelor, decat la tehnica moderna unde miscarile de rotatie sunt inlocuite de inclinarea gambelor si mutarea centrului de greutate in interiorul virajului. Schiurile s-au schimbat , dar daca tehnica a ramas cea veche mari diferente nu o sa se simta. Recomandarea este sa gasiti un instructor de schi care sa va poata invata tehnica moderna. In cazul in care nu este posibil puteti incerca urmatorul exercitiu. Efectuati viraje largi pe o partie cu inclinare usoara, cu picioarele usor mai departate decat pana acum. Picioarele, gambele, trebuie sa se miste simultan, spre interiorul virajului, aducand centrul de greutate in interiorul virajului. Nu trebuie uitat ca tibiile tot timpul trebuie sa fie in contact cu limba claparului. In caz ca nu apelati la un instructor competent va rugam folositi acest site iar daca aveti intrebari nu ezitati sa le puneti.
sursa :youcanski.com