• Elemente de baza in schi

  ******Acest articol se adreseaza schiorilor care vor sa inteleaga elementele de baza ale tehnicii de schi. Sa incepem prin a prezenta modalitatile de deplasare ale schiurilor la vale. Exista 4 moduri:

  Alunecarea - schiurile se deplaseaza pe lungimea lor, in directia in care sunt deplasate  Deraparea – schiurile se afla perpendicular pe directia deplasarii  Virare cu tehnica clasica – este o combinatie intre alunecare si deparare in timp ce schiurile efectueaza virajul. Cozile schiurilor lasa o urma mai lata decat varfurile.  Carving ( virare cu tehnica moderna ) – atunci cand varfurile si cozile schiurilor merg pe aceeasi urma, acelasi arc creat pe zapada  ****** Acum ca stim care sunt felurile in care schiurile noastre se deplaseaza, ce ar trebui sa facem ca sa le viram, sa taiem un viraj? Raspunsul este foarte simplu : trebuie sa ne deplasam centrul de greutate intr-o parte si alta a schiurilor sau schiurile deplasate intr-o parte si alta a centrului de greutate ( soldurile ). Cum puteti sa realizati aceasta o sa va spun in aceasta pagina.

  ****** Schiorul, indiferent ca este pe plat sau pe o panta abrupta, poate sa realizeze 4 tipuri de miscari :

  ************Miscari de balans : pentru mentinerea echilibrului in timpul coborarii
  ************Miscari de cantare : pentru schimbarea unghiului dintre schiuri si zapada
  ************Miscari de rotatie : pentru rasucirea schiurilor si ghidarea lor
  ************Miscari de control a presiunii pe schiuri : pentru a controla fortele care se exercita asupra schiurilor

  ****** Acum hai sa le luam pe fiecare in parte.

  Miscarile de balans
  ****** Cand vorbim de echilibru, vorbim doar de miscarile pe care schiorul le executa atunci cand coboara partia. Ce miscari pot afecta echilibrul schiorului ? Pai urmatoarele :
  ************ Schimbarea distantei dintre schiuri
  ************ Flexia si extensia gleznelor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale
  ************ Miscarile antero posterioare si miscarile laterale pentru schimbarea centrului de greutate
  ************ Miscarile bratelor si ale capului
  ************ Relaxarea si incordarea muschilor

  ****** Echilibrul dinamic este cheia catre succes in tehnica moderna de schi. Intotdeauna aduceti-va aminte aceasta cand incercati sa invatati un nou element sau sa aprofundati pe cele deja cunoscute.

  Miscarile de cantare
  ****** Ele ofera schiorului posibilitatea de a :
  ************ Schimba directia
  ************ Controla viteza
  ************ Modifica forma virajului si dimensiunea
  ************ Aluneca, derapa sau a efectua un viraj carve

  ******In pozele de mai jos sunt prezentate schiul aflat in diferite grade de cantare:
  ****** Miscarile de cantare provin din mutarea centrului de greutate si pot fi impartite in 2 categorii:
  ******a). Inclinarea in viraj care presupune inclinarea intregului corp in interiorul virajului
  ****** b). Arcuirea care presupune formarea unor unghiuri intre diferite segmente ale corpului. Inclinarea la diferite grade a labelor picioarelor din glezne, a gambelor din genunchi, a coapselor din sold, a partii inferioare a coloanei vertebrale si a intregului corp.

  Ideea generala este ca cu cat gradul de inclinare este mai mare cu atat gradul de cantare este mai mare.Arcuirea este flexia si extensia pe un plan lateral sau diagonal . Inclinarea diferitelor parti ale corpului in timpul virajului va ofera :
  ************ Marirea sau micsorarea gradului de cantare fara sa modificati inclinarea generala a intregului corp
  ************ Mentinerea starii de echilibru
  ************ Rezistenta la fortele care actioneaza asupra schiurilor in timpul virajului
  ************ Cresterea si descresterea rapiditatii miscarii picioarelor
  ************ Modificarea formei virajului
  ************ Negociaza schimbarile de teren si de zapada.

  ****** Cele mai multe viraje combina inclinarea cu arcuirea.

  Miscarile de rotatie
  ****** Miscarile de rotatie presupun rotirea unor parti ale corpului in raport cu altele. Prin miscarile de rotatie impreuna cu miscarile de cantare si cele de control ale presiunii se realizeaza initierea si conducerea virajului. Daca in timp ce schiorul aluneca cu schiurile pe lat efectueaza o miscare de rotatie a picioarelor schiurile se vor roti si ele efectuand un derapaj. Daca schiorul in timp ce aluneca pune schiurile pe cant muta centrul de greutate spre varful schiurilor si aplica o miscare de rotatie din genunchi atunci urma pe care o va lasa schiul va fi un arc de cerc. Va fi un viraj carve si nu un viraj derapat.
  ****** Miscarile de rotatie pot fi produse sau stopate cu ajutorul muschilor intern sau extern cu ajutorul punctarii sau unei cantari violente. Schiul implica mai multe feluri de miscari de rotatie. Cele mai multe schimba directia schiurilor, dar combinate cu miscarile de balans, cantare si de control al presiunii fac virarea schiurilor mult mai usoara si mai exacta. Unul dintre obiectivele urmarite in timpul coborarii pantei . Incepatorii tind sa foloseasca miscarile de rotatie la o scara foarte mare, de multe ori implicand intregul corp pentru a initia un viraj. Schiorii avansati folosesc miscari de rotatie mult mai subtile, numai ale trenului inferior si care sunt distribuite continuu si egal de-a lungul virajului.
  ****** Cele mai importante miscari de rotatie sunt :
  ************ Miscarea de rotatie pieptului, umerilor si capului ( trenul superior )
  ************ Miscarea de contrarotatie
  ************ Miscarea de rotatie a picioarelor
  ****** Miscarea de rotatie a trenului superior este o miscare foarte puternica dar ineficienta pentru virarea schiurilor deoarece energia cedata de miscare ar trebui sa parcurga soldurile, genunchi si de abia dupa aceea sa ajunga in glezen si sa efectueze miscarea de rotatie a schiurilor. Virarea cu ajutorul miscarii de rotatie a trenului superior a fost predata acum multi ani. In tehnica moderna de schi ea nu se mai preda.
  ****** Miscarea de contrarotatie poate fi foarte usor explicata cu legea lui Newton : Pentru fiecare forta exista una egala dar de sens contrar. Adica daca folosesti o forta sa rotesti pieptul intr-o directie va aparea o forta de sens contrat care va roti picioarele si schiurile in sens contrar.
  ****** Miscarea de rotatie a picioarelor este o simpla miscare de rasucire a picioarelor care face schiurile sa vireze. In conditii normale de schi rasucirea picioarelor este o metoda optima deoarece transferul energie la schiuri se face foarte rapid.
  ****** Anticiparea este actiunea de pregatire a noului viraj. In acest caz pieptul, umerii, mainile si capul devin ca o ancora pentru solduri, genunchi si schiuri. La finalul virajului trenul superior se orienteaza spre noul viraj iar trenul inferior il urmeaza.

  Miscari pentru controlul presiunii pe schiuri
  ****** Abilitatea de a manipula presiunea exercitata de fortele exterioare si interioare asupra schiurilor este catalogata ca una dintre cele mai dificile parti ale tehnicii de schi. Pentru controlul presiunii este necesara o actiune constanta a muschilor si folosirea unor miscari care sa echilibreze fortele de-a lungul schiurilor, dintre schiuri si zapada. Presiunea pe schiuri poate fi controlata prin repozitionarea centrului de greutate, prin micsorarea razei de virare, viteza, gradul de arcuire a inchieieturilor, unghiul de cantare si distributie a greutatii.
  ******Balansul antero-posterior controleaza distributia fortelor de-a lungul schiurilor.
  ******Raza de virare cu alte cuvinte dimensiunea virajului. In schi exista 3 tipuri de viraje scurte, medii si largi. Cele scurte creaza mai multa presiune asupra schiurilor decat cele largi.
  ******Viteza afecteaza si ea presiunea pe schiuri. Cu cat viteza este mai mare cu atat presiunea este mai mare.
  ******Flexia si extensia incheieturil afecteaza presiunea pe schiuri. Viteza cu care schiorul se intinde sau strange stabileste nivelul si durata presiunii pe schiuri. Daca se efectueaza o flexie rapida atunci presiunea scade iar atunci cand miscarea de flexare s-a oprit presiunea creste. Pentru extensie rapida este invers.
  ****** Flexarea poate ajuta de asemenea la absorbtia denivelarilor, schimbarilor de panta si a schimbarilor de zapada.

  ******Unghiul de cantare reprezinta unghiul dintre schi si suprafata pantei.
  Daca se creste unghiul de cantare atunci greutatea si celelalte forte sunt aplicate pe o suprafata mai mica deci presiunea creste. Daca unghiul de cantare scade presiunea pe schi scade.

  ****** Schimbarile de pe un picior pe altul ale greutatii pot de asemenea controla presiunea. In ultima faza a virajului presiunea pe schiul exterior “vechi” scade iar presiunea pe “noul” schi exterior creste. In timp ce greutatea este mutata de pe piciorul exterior pe noul picior exterior care se intinde in timp ce piciorul interior se flexeaza. Aceasta schimbare de greutate de pe un picior pe celalalt si flexarea piciorului interior dezvolta balansul lateral al centrului de greutate.

  ******Acum ca am inteles toate miscarile de baza sa vedem cum sunt aplicate ele de schiori cu diferite nivele tehnice.
  ******Incepatori folosesc in general miscarile de rotatie. Se afla deobicei cu centrul de greutate pozitionat in spatele legaturilor cozile schiurilor fiind incarcate iar varfurile nu. Cantarea aproape este inexistenta, schiurile aflandu-se pe toata durata virajului pe lat si nu pe cant. Pentru a progresa in primul rand trebuie sa corecteze pozitia, centrul de greutate trebuie sa fie in fata, varfurile schiurilor trebuie sa fie incarcate. Trebuie sa impinga cu tibia in limba bocancului si mainile trebuie sa fie tot timpul in fata. Recomandare sa se foloseasca numai partiile usoare.
  ******Schiorii medii sunt acei schiori care efectueaza viraje cu deraparj. Acesti schiori ar trebui sa efectueze balansul vertical ( flexie si extensie pe un plan perpendicular pe panta ). Sa renunte la miscarile de rotatie ale pieptului si incearce sa canteze. Sa mareasca distanta dintre picioare si sa introduca balansul antero posterior. De preferat sa schieze pe partiile usoare si medii.
  ******Avansatii sunt schiorii care imbina armonios toate miscarile de baza in schi. Distanta dintre schiuri devine mai mare treptat trec de la viraje derapate la viraje taiate ( viraje carve ). Miscarile de rotatie aproape ca nu apar. Miscarile de baza sunt arcuirea, inclinarea si balansul anteroposterior. Gradul de inclinare si arcuire este dat de tipul partiei viteza si tipul virajului

  sursa :youcanski.com
  Acest articol a fot publicat Ón original Ón subiectul forumului: Elemente de baza in schi deschis de rares Afișează post original
  SEO by vBSEO