Alegerea saritoarei
Lungimea sariturii trebuie sa fie cel putin cat lungimea schiului. Pentru inceput se alege o saritoare care sa nu arunce pe verticala ci pe lungime. Principalul este ca corpul sa fie in echilibru pe toata durata sariturii. Ulterior se poate trece si la trambuline care te arunca mai mult in inaltime decat in lungime.
Saritoarea trebuie sa aibe un teren de aterizare potrivit ei. Terenul NU trebuie sa fie plat ci inclinat.
Inainte de a incerca o saritura noua testati saritoarea. Efectuand o saritura simpla ar trebui sa va dati seama de elanul de care aveti nevoie pentru sarituri si de modalitatea de aterizare.
Sarituri directe cu prindere
MUTE GRAB
A devenit celebra de cand Johnny Mosely a folosit-o la un 360 ca sa castige Olimpiada de la Nagano in 98. Ideea este sa prinzi un schi cu mana opusa in dreptul legaturii din fata, facand astfel schiurile sa se “incalece”.
1. Alunecati spre saritoare cu greutatea egal distribuita pe picioare, usor spe varful schiurilor. S-ar putea ca in timpul executarii miscarii de prindere a schiului centrul de greutate sa se mute spre coada schiurilor.
2. In momentul in care ajungeti pe buza saritoarei , aveti grija sa impingeti cu ambele picioare cu aceeasi forta. Ridicati schiul stang si coborati mana dreapta. Mana dreapta prinde schiul iar mana stanga este intinsa inspre exterior pentru mentinerea echilibrului.
3. Prindeti schiul stang din fata legaturii si ridicati-l pentru a ajunge in pozitia corecta.
4. Dati drumu la schi, aduceti bratele in fata si aterizati.
JAPAN AIR
Japan air presupune impingerea unui picior intr-o parte in timp ce prindeti celalalt schi cu mana opusa in dreptul calcaiului.
1. Alunecati spre saritoare cu greutatea egal distribuita pe picioare, usor spe varful schiurilor. S-ar putea ca in timpul executarii miscarii de prindere a schiului centrul de greutate sa se mute spre coada schiurilor.
2. In momentul in care ajungeti pe buza saritoarei , aveti grija sa impingeti cu ambele picioare cu aceeasi forta. Indoiti genunchiul drept astfel incat coada schiului aproape sa fie lipita de fesa. Intindeti mana stanga spre schiul stang. Intindeti mana dreapta si piciorul stang in exterior.
3. Prindeti schiul drept cu mana stanga imediat in spatele legaturii. Intideti piciorul stang in partea stanga pentru a pastra echilibrul.
4. Dati drumu la schiul prins , aduceti mainile in fata, pregatiti-va de aterizare.
SAFETY GRAB
Safety grap presupune prinderea schiului drept cu mana dreapta sau schiul stang cu mana stanga.
1. Alunecati spre saritoare cu greutatea egal distribuita pe picioare, usor spe varful schiurilor. S-ar putea ca in timpul executarii miscarii de prindere a schiului centrul de greutate sa se mute spre coada schiurilor.
2. In momentul in care ajungeti pe buza saritoarei , aveti grija sa impingeti cu ambele picioare cu aceeasi forta. Pregatiti-va sa indoiti ambii genunchi astfel incat cozile schiurilor sa ajunga sub fese. Intindeti mana dreapta pentru a prinde schiul drept..
3. Prindeti schiul drept cu mana dreapta in dreptul claparului. Mana stanga va trebui sa va asigure echilibrul. Este destul de complicat sa pastrezi echilibrul atunci cand se flexeaza ambii genunchi.
4. Dati drumu la schiul prins , aduceti mainile in fata, pregatiti-va de aterizare.
Sarituri cu rotatie
Practic toate sariturile cu prindere pot fi realizate si cu rotatie. Este important sa stiti sensul miscarii de rotatie si ca in mod natural prinderea se face in sensul de rotatie. Dupa ce o sa manuiti fara probleme sariturile “naturale” le puteti incerca si pe cele “nenaturale”.
Inainte de a incerca o saritura cu prindere si rotatie ar trebui sa puteti realize fara nici o problema o saritura doar cu rotatie, deci sa vedem ce inseamna un 360.
360
Probabil persoanele care citesc acest articol au in “proprietate” o pereche de schiuri twin tip adica cu varful si coada arcuite. Degeaba va ganditi ca puteti sa faceti un 180 ca in felul acesta nu o sa mai faceti 360. Atunci cand va decideti sa faceti un 360 trebuie sa va concentrate asupra unei rotatii complete. Alegeti un punct in fata saritoarei si nu va opriti din privit pana cand nu a-ti facut o rotatie completa.
1. Apropiati-va de saritoare, nu fiti fricosi. Va trebuie o saritura mare ca sa aveti destul timp sa va rasuciti cat sunteti in aer.
2. Impingeti egal cu ambele picioare. Incepeti miscarea de rotatie rasucind capul si umerii in sensul in care doriti, iar restul corpului le va urma.
3. Urmariti punctual din dreptul saritoarei pe care l-ati ales inainte de a porni.
4. Imediat ce ati efectuat o rotatie completa extindeti mainile in exterior, si pregatiti-va sa amortizati aterizarea.
540
540 defapt este o saritura in care se efectueaza o rotatie si jumatate deci 360 si inca 180. Se aterizeaza cu spatele. Bine inteles aceasta necesita mai mult timp in aer. Schiorul de asemenea trebuie sa poata efectua fara probleme aterizarile cu spatele. Inainte de a incerca 540 trebuie sa puteti realiza fara nici o problema 360.
Singura diferenta intr 540 si 360 este aceea ca atunci cand ai terminat o rotatie completa te schimbi punctul fixat alegand noul punct in dreptul saritoarei. Sunt schiori care dupa ce au efectuat intoarcerea de 360 intr-un mod uniform efectueaza o miscare brusca si mai rasucesc schiurile cu inca 180 de grade. Aceasta saritura nu este prea eleganta .
Imediat ce ati finalizat rotatia de 540 de grade uitati-va inspre saritoare, varfurile schiurilor vor atinge primele zapada. Imediat dup ace schiurile au ajuns in contact cu zapada uitati-va in vale pentru a nu lovi pe cineva.
Sarituri cu rotatie si prindere
Inainte de a incerca sa efectuati o saritura cu rotatie si prindere ar fi bine sa nu aveti nici o problema in efectuarea sariturile directe cu prindere si cele cu rotatie fara prindere. Inainte de a sari trebuie sa stiti ce fel de saritura vreti sa efectuati si incercati sa va imaginati cam cu o sa fie si ce o sa simtiti. Este posibil sa fie nevoie sa va rotiti cu o viteza mai mare daca faceti prindere decat fara prindere. Ganditi-va care o sa fie sensul de rotatie si prindeti schiul “natural”. Faceti prinderea numai dupa ce ati inceput sa va rotiti.
Alunecari pe bara
Alunecarile pe bara sunt o parte noua a schiului de freestyle. Este foarte spectaculos este sa aluneci 4 5 metrii pe o bara, dar de asemenea este si foarte periculos, in special pentru barbati. Cel mai important este ca greutatea sa cada pe partea din fata a schiurilor.
BARA DREAPTA
Alegeti o bara care nu este mai inalta decat ¾ din lungimea piciorului dumneavoastra. Asta nu numai datorita bijuteriilor dar si pentru ca e distanta mai mica pana la sol.
1. Apropiati-va de bara. Bara ar trebui sa fie intre picioare. Foarte multi schiori abordeaza bara dintr-o parte dar fara succes.
2. Aveti grija ca viteza sa fie potrivita pentru a putea aduceti ambele schiuri pe bara, a aluneca pe bara si a cobora ulterior. Cu cat viteza este mai mica cu atat veti petrece mai mult timp pe bara.
3. Sariti, rasuciti-va cu 90 de grade si aterizati pe bara, cu bara exact la mijlocul claparului. Tineti mainile in fata dumneavoastra.
4. Concentrati-va sa ajungeti la capatul barei, astfel veti fi echilibrat si nu veti cadea in parti de pe bara.
5. Sariti de pe bara, indreptati schiurile spre directia pantei si aterizati.
BARA IN FORMA DE C
Mare diferenta dintre abordarea barei drepte si cele in forma de C este ca la cea drepta proiectia centrului de greutate pica pe mijlocul barei spre deosebire de cea in forma de C unde pica in afara barei, in interiorul C-ului.
1. Apropiati-va de bara orientat usor spre interiorul ei. Drept exemplu daca bara se curbeaza spre stanga apropiati-va din stanga. Modalitatea de abordare variaza in functie de inclinarea partiei.
2. Fiti siguri ca aveti viteza necesara pentru a putea pune schiurile pe bara si a aluneca pana la capatul ei. Cu cat viteza este mai mica cu atat veti petrece mai mult timp pe bara. Pe bara in forma de C viteza trebuie sa fie mai mare decat la cea dreapta pentru a putea ramane pe bara.
3. Sariti, rasuciti-va cu 90 de grade si aterizati pe bara, cu calcaiele usor mai jos decat varfurile si usor in interiorul C-ului. Tineti mainile sus si in fata.
4. Concentrati-va sa ajungeti la capatul barei, astfel veti fi echilibrat si nu veti cadea in parti de pe bara.
5. Sariti de pe bara, indreptati schiurile spre directia pantei si aterizati. De obicei bara C la iesire va imprima o forta care va face sa va rotiti 270 de grade.
06.09.2010 20:02
06.09.2010 20:41
18.09.2010 21:08
17.10.2011 19:17
Mesaj vBulletin