Primul pas
Ajunsi in statiunea de schi lucrul cel la mai bune pe care il puteti face este sa mergeti la o scoala de schi pentru niste lectii. In cazul in care nu va puteti permite mai exista doua variante: sa primiti sfaturi de la un prieten care schiaza bine sau sa urmariti articolele de pe acest site. De ce nu trag tare cu aceste articole ? In primul rand pentru ca este mai bine si mai usor sa inveti sa schiezi vazand decat auzind sau citind. In al doilea rand pentru ca nu poti sa te analizezi. Este cel mai bine cand cineva experimentat poate sa iti ofere un feedback, dar in cazul in care acea persoana nu exista, ar trebui sa urmati instructiunile din aceste articole pentru ca am incercat sa acord atentie fiecarei miscari a corpului.
Echipamentul
Plecand de la premisa ca sunteti incepatori, si nu aveti un echipament al dumneavoastra, aventurati-va intr-o unitate de inchiriat echipament de schi. Nu va faceti prea munte griji in legatura cu schiurile, doar un singur amanaunti, trebuie sa fie parabolice, adica sa aiba o forma de clepsidra. Acum la clapari. Sunt probabil componenta cea mai importanta al echipamentului de schi. O sa incerc sa va explic de ce. In primul rand claparii trebuie sa fie confortabili. Asta inseamna ca ii veti putea incalta fara nici o problema, iar dupa 5 10 minute de mers nu veti simti nici o zona in care sa va bata. Claparul ar trebui sa se simta rigid si cel mai important sa nu puteti ridica calcaiul in momentul cand veti impinge cu tibia in limba claparului, bineinteles atunci cand el este inchis. Acum sa va explic de ce va trebuie un clapar confortabil. El face legatura dintre dumneavaostra si schiuri. Orice miscare a gleznei va avea un efect imediat asupra schiurilor.Daca claparii sunt mai mari decat trebuie, schiurile nu vor raspunde corect la miscarile pe care le transmiteti. Ganditi-va la aceasta si incercati sa gasiti claparul perfect. In mod normal ar trebui sa fie aceeasi marime ca la pantof.
Acum sunteti pregatit sa incepeti prima lectie de schi, dar inainte de aceasta, incercati sa mergeti putin in clapari. Se simte diferit mersul in clapari fata de mersul bocancii normali. In mod normal atunci cand calcati se aseaza toata talpa pe sol, dar atunci cand sunteti incaltat cu clapari veti pune in prima faza calcaiul pe sol si ulterior degetul mare si aceasta pentru ca sunteti incaltat cu un bocanc de plastic, care nu este flexibil ca incaltarile obisnuite. Legat de caratul schiurilor exista 3 variante. Puteti sa carati schiurile pe umar, cu varfurile inainte. Trebuie in prealabil sa le prindeti intre ele. A doua varianta ar fi aceea de a le cara vertical tinandu-le din dreptul legaturii. Aceasta este recomandata atunci cand va aflati in locuri aglomerate. Si a treia, in caz ca nu a veti destula forta le puteti cara la subrat.
Echilibrul
Acum, inainte de a va pune schiurile in picioare, sa vorbim putin despre echilibru, sau despre pozitia fundamentala pe schiuri, pentru ca este cea mai importanta chestiune in schi. Acum incercati sa efectuati exercitiul in pozele de mai jos. In pozitia fundamentala, greutatea este repartizata uniform pe talpa. Miscati-va corpul inspre inapoi astfel incat greutatea sa pice din ce in ce mai mult spre calcai. Atunci cand simtiti ca sunteti in punctul de a cadea , va prindeti in bete. Reveniti in pozitia fundamentala. Acum repetati exercitiul dar lasandu-va in fata. Mutati greutatea spre degetul mare, impingeti in limba claparului cu tibia. Cand simtiti ca sunteti in puctul de a cadea infingeti betele in zapada.
Reveniti in pozitia fundamentala. Mutati continuu greutatea de pe mijlocul talpii pe degetul mare si impingeti cu tibia in limba claparului, dar fara sa cadeti, incercati sa va pastrati echilibrul. Acum mutati continuu greutatea de pe degetul mare spre calcai, astfel incat muschi gambei sa apese pe partea din spate a claparului. Nu va pierdeti echilibrul. Nu trebuie sa cadeti. In acest intreval va puteti afla in pozitia fundamentala. Iar aceasta micare se cheama balansul antero-posterior. Incercati sa faceti aceeasi miscare si pe schiuri. Acest exercitiu va da o imagine despre cum ar trebui repartizata greutatea pe lungimea talpii.
Cu schiurile in picioare
Intr-un final am ajuns si la momentul cand puntem schiurile in picioare.
Legatura de pe schiuri este alcatuita din 2 parti, varf si calcai. Atunci cand va puneti schiurile pentru prima data, intai puneti varful bocancului in legatura varf.




Iata un exercitiu pentru a va familiariza cu echipamentul de schi.
1. Ridicati un picior si dupa aceea celalalt.
2. Ridicati calcaiul, ridicati varful, ridicati intregul picior.
3. Miscati-va cu schiurile stanga dreapta.
Toate aceste exercitii trebuiesc facute in plat, intr-un loc cu putina lume sau chiar deloc.
Deplasarea pe schiuri
Acum este timpul sa va deplasati cu schiurile. Incercati sa nu le ridicati ca si cum ati pasii ci sa alunecati cu ele.
In loc sa faceti pasi, alunecati pe schiuri ajutandu-va de bete. In acest exercitiu va veti ajuta de bete pentru a va mentine echilibrul si pentru a va deplasa. Atunci cand alunecati pe schiul drept batul drept va fi in fata si va atinge zapada si ulterior va veti sprijini in el, dupa aceea piciorul stang vine in fata, impreuna cu batul stang. Incercati acest exercitiu pe o linie dreapta iar dupa aceea incercati sa faceti opturi.
Cred ca in acest moment va simtiti destul de confortabil pe schiuri. Acum veti invata un exercitiu esential, pe care il veti folosi tot timpul.

Inainte de asta sa va arat care este pozitia fundamentala corecta. Picioarele trebuie sa fie departate cam la nivelul soldurilor, 25-30 cm, genunchi flexati, tibiile trebuie sa apese pe limba claparului, iar mainile se afla la nivelul pieptului usor indoite din coate si cu o distanta intre ele putin mai mare decat latimea umerilor. Este foarte important sa simtiti ca impingeti cu tibia pe limba claparului.
Plugul
Plugul este una dintre cele mai folosite pozitii de catre schiorii incepatori. Ca sa treceti din pozitia fundamentala in pozitia plug exista trei variante: sa alunecati, sa sariti sau sa pasiti in pozitia plug.
Cea mai folosita este alunecarea. Incercati miscarea de cateva ori si tineti-o minte pentru ca o veti folosi sa incetiniti sau sa opriti.

Urcatul unei pante
Urmatorul lucru pe care il veti face este sa urcati o panta. Cum veti face aceasta ? Va aflati la baza pantei, stati cu schiurile perpendiculare pe firul pantei. Incercati sa pasiti ca si cum ati pasi pe niste trepte. Puneti schiul care se afla in deal mai sus iar ulterior il aduceti langa si pe cel din vale. Nu efectuati pasi mari din prima, incercati sa va acomodati cu cei mici. Pentru a nu aluneca trebuie sa puneti schiul din vale pe cant. Betele va vor ajuta sa va echilibrati.
Prima coborare
Acum sunteti pregatit pentru prima coborare. Este foarte important sa zambiti. Sunteti pe partie ca sa va distrati!
Urcati putin in deal. Este de la sine inteles ca schiurile vor aluneca la vale. Ce urmeaza sa faceti ? In primul rand orientati-va pieptul spre vale, puneti betele in zapada si sprijiniti-va in ele. In momentul de fata schiurile sunt perpendiculare pe firul pantei. Acum incercati cu pasi marunti sa aduceti schiurile pe directia pantei, dar continuati sa va sprijiniti in bete ca sa nu alunecati. Ati ajuns acum cu tot corpul orientat spre vale si schiurile paralele si ele orientate spre vale. Ridicati betele si porniti. Pentru ca panta aleasa este una mica va veti opri repede din cauza frecarii dintre zapada si schiuri. Mai incercati de cateva ori. Dupa un timp veti observa ca va descurcati din ce in ce mai bine. Acum sa facem niste mici schimbari. Urcati putin mai sus, coborati, iar cand va aflati aproape de baza partiei incercati sa treceti in pozitia plug. Sper ca va mai aduceti aminte. Dupa aceasta urcati si mai sus si coborati toata partia in pozitia plug. In caz ca varfurile schiurilor se incaleca, aveti o problema la pozitia fundamentala, mai exact greutatea este pe calcai. Duceti mainile mai in fata si indoiti mai mult genunchi. Urmatorul exercitiu o sa fie putin mai ciudat. Veti cobora partia tot in pozitia plug dar pe tot parcursul coborarii veti apropia si departa cozile schiurilor. Veti observa ca cu cat unghiul pe care il formeaza schiurile este mai mare cu atat va veti deplasa mai incet. Deci atunci cand “reglati” plugul defapt reglati viteza. Efectuati cateva coborari cu acest exercitiu.
Virajele
Acum este momentul sa faceti niste viraje. Stati in pozitia fundamentala, cu schiurile paralele. Ce trebuie sa faceti ca sa efectuati un viraj ? Mutati o parte din greutate pe un schi. Cu se poate realiza aceasta ? Flexati un genunchi mai mult decat celalalt. Indoind genunchiul drept veti face un viraj la stanga. Nu apasati prea mult cu piciorul care efectueaza miscarea. Incercati diferite forme de viraje. Puteti vira in timp ce numarati pana la 3 sau pana la 5. Veti observa ca dimensiunea virajelor creste direct proportional cu viteza. Cum puteti sa exersati ? Intai incercati sa urmariti toate instructiunile. Cea mai importanta chestiune este pozitia corpului. Tot timpul ganditi-va ca echilibrul este cel mai importan lucru in schi. Incercati sa efectuati miscarile la viteza mica. Atunci cand incepeti sa aveti incredere in dumneavoastra schimbati partia cu una putin mai inclinata. In caz ca nu va simtiti confortabil pe noua partie reveniti la cea veche pentru ca aici este cheia pentru succesele viitoare. Sper sa va distrati bine pe partie.