In acest articol vor fi prezentate elementele tehnice ale virajelor taiate cu ajutorul schiului interior.
In primul rand este necesar sa mentionam faptul ca forta de gravitatie si de inertie de la sfarsitul virajului, atunci cand sunt bine folosite, intodeauna cresc viteza schiorului cu mult mai mult decat daca ar folosii forta muschilor sau alte miscari. Un viraj curat, rotund ofera cel mai bun transfer al energiilor de la un viraj la altul. Ca acest transfer sa aibe loc tibiile trebuie sa fie paralele, unghiul de cantare trebuie sa fie egal pentru cele 2 schiuri iar urma lasata de schiuri sa fie 2 cercuri concentrice. Bineinteles acesta este un model ideal. Este realizat in realitate doar cu o oarecare aproximatie. Competitorii sunt cei care incearca sa atinga perfectiunea deoarece avand acelasi grad de cantare pentru ambele schiuri franarea este foarte mica, deci este cel mai rapid.
Cu toate acestea, daca ne uitam atent la cempetitorii de top multi dintre ei nu incep virajul cu tibiile paralele. O parte din motive sunt :
-Incercarile de a impinge schiul exterior cat mai departe de centrul virajului
-Proiectia centrului de greutate al schiorului este pe cozile schiurilor
-Lipsa vitezei
Indiferent care este cauza, schiorii de multe ori sunt prinsi in pozitii de genul celor din poza, cu tibiile departe de a fi paralele in prima faza a virajului.

In aceasta poza, picioru stang este intins si unghiul de cantare este mare. Unghiul de cantare pentru schiul interior este mult mai mic, aproape ca este pe lat. Continuand virajul cu picioarele in aceasta pozitie schiorul nu are nici o sansa sa taie un viraj corect, urmele sa fie 2 arcuri concentrice.
Exista 2 scenarii in aceasta situatie, ambele rele.
1). Schiul interior este supraincarcat, schiul exterior nu este incarcat suficient si este tras dupa schiul interior contribuind astfel la pierderi de viteza.
2). Schiorul reuseste sa pastreze greutatea pe schiul exterior, iar schiul interior nu este incarcat si il incetineste.
Rezolvarea problemei este evidenta. Ambele schiuri trebui sa lucreze simultan in timpul virajului. Cu toate ca pare foarte simplu de realizat , nu este.
Reactia naturala a schiorului care se afla in aceasta situatie este de a pune schiul interior, care se afla sub centrul de greutate, pe lat. Cu toate astea, pentru a finaliza corect virajul schiorul trebuie sa ajunga in pozitia in care schiurile au acelasi grad de cantare. Pentru a ajunge in pozitia aceasta schiorul trebuie sa se incline in interiorul virajului, centrul de greutate al schiorului este mult mai aproape de centrul virajului, iar schiurile se indeparteaza de centrul de greutate. Pentru a putea intelege mai bine, sa folosim un exemplu. Greutatea este repartizata 70-80% pe schiul exterior, soldurile si pieptul se muta incet inspre interiorul virajului, indoind genunchiul piciorului interior si impingandu-l spre interiorul virajului.

Din momentul in care schiorul a iesit de pe linia pantei el ar trebui sa aibe tibiile paralele. De asemenea varfurile schiurilor trebuie sa fie la acealasi nivel. O distanta prea mare intre varfuri, schiul interior mult mai in fata decat cel exterior, nu ofera posibilitatea unei incarcari corecte a schiului interior. Daca tibiile sunt paralele si distanta dintre varfurile schiurilor este minima atunci schiurile vor niste viraje, arc de cerc, curate. Gradul de cantare al schiului interior este intotdeauna mai mic decat al celui exterior dar chiar asa traiectoriile schiurilor nu se vor intersecta, chiar daca in ultima faz a a virajului s-ar putea sa fie mai apropiate.

In ultima faza a virajului tibiile ajung paralele. Schiurile se afla departe de centrul de masa

In aceasta faza a virajului o mare parte din greutate cade pe schiul interior virajului. Pentru a mentine pozitia de echilibru se recomanda ca greutatea sa fie pe calcaiul piciorului exterior si totodata tibia sa apese pe limba claparului. Tibia piciorului interior trebuie sa apese puternic pe limba claparului.

Toate cele de mai sus pot fi observate la schiorii care participa la concursurile de cupa mondiala. Spre exemplu Didier Cuche.

Avand in vedere faptul ca pentru a taia un viraj este nevoie de aproape 0.5 secunde miscarea tibiilor in pozitie paralela trebuie sa fie realizata instinctiv. Pentru asta este nevoie de lucru la tehnica.
In primul rand, este foarte important ca miscarea sa nu se rezume doar la miscarea genunchiului interior spre centru virajului. Miscarea trebuie sa fie combinata si cu mutarea intregului corp spre centrul virajului. Doar miscarea genunchiului va duce la o cantare excesiva care va incetinii schiorul sau mai rau il va face sa isi piarda echilibrul si sa scoata schiul exterior de pe trasa in loc sa termine virajul pe ambele schiuri.
Un exercitiu pentru perfectionarea pozitiei pe schiuri in special a tibiilor paralele ar fi urmatorul. In primul rand trebuie mentionat ca exercitiul va fi efectuat pe o partie cu inclinare usoara aproape de plat, la o viteza mica.
Folosind o inclinare minima a corpului inspre interiorul virajului, cu o distanta intre schiuri mai mare decat distanta dintre solduri, genunchiul interior este impins inspre centrul virajului pana cand tibiile ajung sa fie paralele si este pastrat in pozitia aceasta pana la sfarsitul virajului.

Dificultatea acestui exercitiu este exagerata de distanta foarte mare dintre schiuri. El necesita un anumit nivel de balans si o precizie in distribuirea greutatii pe cele 2 schiuri. Este foarte important ca tibia piciorului interior sa apese pe limba claparului pentru a tine schiurile cu varfurile la acelasi nivel.
Fara a tine varfurile la acelasi nivel, este aproape imposibil ca schiul interior sa fie corect incarcat si astfel sa se reduca diferenta dintre razele celor doua arcuri descrise de schiuri. Este foarte important ca acest exercitiu la viteza mica sa nu se rezume doar la impinsul genunchilor dintr-un viraj in celalalt. Pentru a evita aceasta piciorul exterior va fi tot timpul intins.

In timp ce lucreaza cu acest exercitiu pentru pozitia tibiilor pe o partie usoara sau medie, unii schiori ar putea sa spuna ca este mult prea usor. In acest caz ar trebui sa schimbe partia cu una mai inclinata si sa creasca viteza. Atunci va fi mult mai greu sa aduca tibiile paralele. Iar daca se pune problema unei coborari prin porti devine si mai greu. Deci merita petrecut niste timp schiind liber si folosind acest exercitiu. Creste-ti gradat inclinarea partiei si viteza.
Sursa YOUCANSKI.COM
30.01.2013 20:04
Mesaj vBulletin