• Salvamont Parang

  Interviu cu Dumitru Barlida Sef Salvamont Petrosani, din pacate nu a vrut sa stea la poza si a trebuit sa facem pe paparazzi.  Skivirus.com
  : De cat timp sunteti la salvamont Parang?
  Dumitru Barlida : De 35 de ani.
  Skivirus.com : Si din cate stiu sunteti sef de formatie. De cat timp sunteti pe acest post?
  Dumitru Barlida : De vreo 30 de ani.
  Skivirus.com : Parangul este o statiune renumita printre freerideri, daca nu ma insel, a 2-a dupa Balea. Ce puteti sa ne spuneti despre "gradina dumneavoastra"?
  Dumitru Barlida : Da, este o zona foarte frumosa, destul de greun accesibila pentru turistii de ocazii, dar pentru sportu extrem este deosebita.
  Skivirus.com : Care este zonele cele mai frecventate de schiorii care cauta zapada neatinsa? Zone totodata cu risc minim de accidentare.
  Dumitru Barlida : Depinde de fiecare schior, de abilitatile lui. Se poate schia oriunde de la 2000 de metrii, putin mai jos de Varful Parangul Mare pana la 1500 unde incep cabanele, iar partiile sunt batute cu ratracul. Mai de mult aveam si un elicopter in dotare si se facea si heliskiing dar din pacate nu se mai poate folosi in aceste scopuri.  Skivirus.com : Am vazut in presa scrisa ca o companie din Cehia vrea sa dezvolte statiunea Parang. Ati auzit de asa ceva ?
  Dumitru Barlida : Da, ati auzit bine. Cehii vor sa dezvolte Parangul. Ei deja s-au ocupat de dezvoltarea si managemetul a 6 statiuni de schi din Europa, iar acum s-au orientat spre parang.
  Skivirus.com : Ati vazut cumva vreun plan, au consultat Salvamontul?
  Dumitru Barlida : Nu, inca nu am vazut nici un plan, dar am stat de vorba cu directoarea companiei, pe care am plimbat-o pe toate partiile din statiune si chiar si prin paduri. Si din cate am inteles doresc sa faca o statiune care sa devina cea mai tare din Romania.
  Skivirus.com : Eu unul sunt cam dezamagit de felul in care este administrata statiunea, mai precis partiile.
  Dumitru Barlida : Este foarte adevarat numai ca suntem la inceput, partiile nu s-au pregatit pentru ca de vreo 20 de ani eu nu am vazut zapada la 1 decembrie, asa cum a fost anul acesta, si ne-a cam luat prin surprindere. Oricum ar trebui apreciat faptul ca acum avem 3 ratrace, s-au schimbat niste instalatii si s-au inmultit si spatiile de cazare.
  Skivirus.com : Acum sa revenim din nou la freeride. Exista locuri in Parang unde exista pericol de avalansa ?
  Dumitru Barlida : Da, sunt vreo 3 4 locuri, Parangul Mic, inspre lacul Mija, pe Carja si pe Parangul Mare. Nu este indicat sa se schieze in aceste zone, iar daca totusi se alege acel loc ar fi bine sa se verifice stratul de zapada sau si mai bine sa se ceara informatii de la meteo. Exista o echipa care patruleaza pe creasta, dar in momentul in care zapada este periculoasa, iar riscul de avalanse creste, oprim accesul.
  Skivirus.com : S-a vorbit despre Salvamontul din Harghita si cel de la Cheia cu ca nu ar avea destui bani pentru a isi desfasura activitatea in bune conditii. Ce se intampla cu formatia pe care o conduceti dumneavoastra ?
  Dumitru Barlida : Noi suntem o formatie de 56 de persoane in cadrul serviciului Judetean. Serviciu alcatuit din 4 formatii Hunedoara, Lupeni, Petrosani si Uricani, avem 16 angajati si restul sunt cu contract de colaborare. Fondurile pe care le primim ne permit desfasurarea activitatii in conditii bune. Chiar in toamna am inaugurat noul refugiu Salvamont aflat langa statia de sosire de la telescaun. Refugiul este perfect utilat, am putea spune la conditii europene.  Skivirus.com : Acum ca ne-ati spus de statiune, am vrea niste sfaturi despre primul ajutor. Sa presupunem ca cineva care schia a cazut s-a lovit asa de tare incat nu mai poate continua coborarea pana la un loc unde poate sa primeasca primul ajutor. Persoana respectiva mai mult ca sigur va suna la 0Salvamont si va astepta echipa? Sa presupunem ca schiorul se afla intru-un loc greu accesibil atat Salvamontului cat si celorlalte persoane.
  Dumitru Barlida : In primul rand sa nu plece singur la schi in acea zona. Tot timpul va trebui sa fie 2 3 persoane pe acel traseu. In mod normal dupa accident coechipierii trebuie sa il protejeze de frig, sa nu il miste in cazul unor fracturi serioase, pentru ca ii vor face mai mult rau. Fractura serioasa fiind cea de femur, coloana. Noi suntem dotati cu ATV, Snowmobil si venim cat se poate de repede.
  Skivirus.com : De cand sunteti in Parang ati luat cumva parte la vreo interventie de salvare a unui schior prins de avalanse ?
  Dumitru Barlida : Nu.
  Skivirus.com : Acestea au fost toate, multumesc mult pentru timpul acordat si un weekend fara evenimente.
  Dumitru Barlida : Multumesc la fel.
  Acest articol a fot publicat Ón original Ón subiectul forumului: Salvamont Parang deschis de rares Afișează post original
  SEO by vBSEO