• Schiuri Partie

  Schiuri 100% pentru partie
  Generalitati
  Sunt schiuri facute special pentru a fi folosite pe zapada batuta, bine coafata, crust, zapada inghetata si rareori zapada proaspat cazuta. Iesirile in off-piste sunt recomandate numai schiorilor avansati, care se pot descurca cu orice fel de schi pe orice fel de zapada (da, exista!) pentru ca constructia schiurior este undeva la limita dintre stilurile de schi si astfel trebuie ca skiorul sa aiba abilitati foarte bune pentru a controla sschiurile in zapada afanata (powder).

  In general sunt rigide (pe toata lungimea schiului), ceea ce inseamna ca au un control foarte bun in conditii de zapada tare sau gheata. Tranzitia de pe un cant pe celalalt se face foarte repede, mai ales in cazul schiurilor de slalom.
  Genul asta de schiuri e destul de pretentios si e potrivit pentru schiorii buni sau foarte buni, care stiu sa stea cum trebuie si sa le controleze. Altfel, schiurile te schiaza pe tine, nu tu pe ele. Au tendita sa “caute” partia, adica sa se afunde in zapada afanata. Neajunsul se poate depasi crescand viteza, dar asta e valabil numai pentru schiurile cu radius mai mare.
  Nu trebuie amestecate, totusi, cu schiurile de competitie. Ce se vede la TV nu prea are legatura cu schiurile pe care le vedeti in magazin, decat ca design/culori si ca profil. Constructia e alta, materialele folosite sunt cu totul altele, iar schiurile veritabile de competitie nu se comercializeaza prin magazine, mai ales ca fiecare schior profesionist are propriile preferinte si “setari”.
  In functie de lungime si radius s-ar distinge urmatoarele sub-categorii:
  Slalom special.
  Schiuri cu radius mic (maxim 15m), lungimea de cele mai multe ori nu depaseste 170cm. Profilul clasic este 120-65-100 (este doar un exemplu). Ideale pentru viraje scurte si viteza medie. In linie dreapta devin nesigure pe masura ce creste viteza, au tendinta sa “agate” din cauza radiusului foarte mic. Intra in viraj foarte usor si ies cu o explozie de energie rezultata din indreptarea schiului.
  Slalom urias.
  Radiusul e intre 15m si 20m, lungimea intre 170cm si 190cm. Profil clasic: 110-70-95. Ideale pentru viteza mare si viraje largi. Daca credeti ca cele de slalom sunt rigidite, ar trebui sa vedeti un schi de GS. Asta e genul de schi nerecomandat incepatorilor.
  Cross.
  Asta e o grupa relativ noua. Radius intre slalom si urias (in jur de 15m), rigide sau foarte rigide, lungimea in jur de 170cm. S-a dezvoltat in ultimii 5 ani. Initial se foloseau schiuri de urias, unii dintre schiori le prefera in continuare. E o combinatie intre schiul de slalom special si cel de urias. Profl clasic: 113-72-98.
  Carve.
  Asta e o categorie foarte asemanatoare cu cea de schi-cross. Diferenta e ca schiurile din categoria asta sunt mai putin rigide si, deci, mai ingaduitoare cu schiorii. Totusi, profilul poate varia de la cel de slalom la cel de schicross. Pentru un schior avansat care nu vrea sa munceasca foarte mult poate fi schiul ideal.
  Acest articol a fot publicat Ón original Ón subiectul forumului: Schiuri Partie deschis de popika Afișează post original


  Comentarii 1
  1. Avatarul lui dand
   foarte utile articolele, popika!
   legat de skiurile cross si carve... pe unele situri le gasiti sub titulaturile cross carver (sau chiar sport carver) si easy carver... cu caracteristicile descrise mai sus de popika; asta nu inteamna automat ca unele sunt pt superatleti si altele pt lenesi; SALOMON - AEROMAX TI este un easy carver cu recenzii excelente din partea atletilor, dar bun si pentru incepatori.
   dand  SEO by vBSEO