• CUM INTRETINEM IMBRACAMINTEA (geaca si pantalonii de ski)?


  Conform unui studiu recent, patru din cinci consunatori citesc etichetele de ingrijire inainte de a cumpara imbracamintea respective si folosesc instructiunile pentru spalarea vestimentatiei. De ce trebuie citite aceste etichete? Etichetele au fost create in ideea ca fiecare piesa de vestimentatie este facuta din material mai mult sau mai putin pretentioas si este logic ca acel comsumator, care este interesat de achizitionare produsului, sa fie instiintat.

  Ingrijirea tesaturilor si a hainelor
  Bineinteles ca pe noi ne intereseaza imbracamintea adecvata pentru ski/snowboard, respectiv geaca si pantalonii. M-am gandit sa scriu cateva randuri si cateva sfaturi legat de ingrijirea (splararea si uscarea) hainelor cu care mergem la ski, deoarece si eu m-am confruntat cu aceasta problema atunci cand am decis sa investesc ceva banuti in haine ceva mai bun.

  Incepand cu data de 1 iulie 1997, producatorii pot folosi simboluri in loc de instructiuni scrise pe acele etichete de ingrijire. In urmatoarele 18 luni de la aceasta data, toate piesele de vestimentatie care aveau simbluri pe etichete trebuiau sa fie insotite si de informatii aditionale, care contin instructiuni scrise. Simbolurile au fost dezvoltate de “American Society for Testing and Materials (ASTM)”, utilizand un system simplu si usor de retinut (invatat). Membrii din industria detergentilor si a textilelor, impreuna cu retailers si industria media, incearca sa ajute consumatorii sa devina familiari cu aceste noi simboluri.  Iata explicate cateva simboluri de pe etichetele de ingrijire a vestimentatiei:


  Spalare manuala cu apa rece
  Acest simbol este folosit pentru articole care necesita o spalare usoara. Hainele trebuie spalate in apa rece (cu temperature maxima de 30grdC). In majoritatea cazurilor hainele cu acest simbol, trebuie uscate pe o suprafata plana, doar daca acest simbol nu este insotit de simbolul “machine dry/do not machine dry” .


  Spalare manuala
  Acest simbol este folosit pentru articole care necesita o spalare usoara, dar care nu se deterioreaza daca se foloseste apa mai calda. Hainele trebuie spalate in apa rece sau calduta (cu o temperature maxima de 40grdC). In majoritatea cazurilor hainele cu acest simbol, trebuie uscate pe o suprafata plana, doar daca acest simbol nu este insotit de simbolul “machine dry/do not machine dry” .


  Spalare automata
  Hainele cu acest simbol pe eticheta pot fi spalate in masina de spalat la o temperatura mica-medie. In general ar fi indicat ca hainele tricotate sau crosetate sa nu fie spalate la o temperatura foarte ridicata sau la o cetrifuga cu turatie foarte mare.


  Uscare automata
  Pot fi uscate articole care prezinta acest simbol pe eticheta. Se recomanda folosirea unor setari mai usoare pentru stoarcerea automata.


  Fara uscare automata
  Se usuca pe suprafete plane si nu la masina.


  Inalbire Se poate folosi inalbitori sau agenti de inalbire. Acest lucru nu este general valabil pentru articolele de vestimentatie.


  Fara inalbire
  Nu se foloseste inalbirea sau agenti inalbitori pe baza de clor..


  Calcare cu fierul sau presa
  Se foloseste un fier de calcat pentru a calca cu aburi sau o presa. Totul se face cu bun simt si cu grija atunci cand se calca articole tricotate sau crosetate.


  Nu se calca
  Nu se foloseste firul de calcat sau presa pentru articolele care prezinta acest simbol.


  Curatare chimica
  Pot fi folositi solvent sau agenti chimici de curatare. Se pot spala si la spalatorie specializata.


  Fara curatare chimica
  Nu pot fi folositi solvent sau agenti chimici si nu poate fi spalat nici la curatatorie..


  Curatare chimica folosin solvent cu “P”
   perchloroethylene
   monofluorinetrichloromethane
   hydrocarbons

  Probleme destul de mari apar atunci cand pe o eticheta apar mai multe simboluri. Hainele folosite de skiori/snowboarderi sunt fabricate din materiale inteligente, care fac o treaba foarte buna pentru utilizator atat timp cat utilizatorul are grija de haine asa cum trebuie ca acestea sa isi poata pastra proprietatile. Aici ma refer la acele materiale inteligente (numite si membrane) care au proprieteti de izolare termica, impermeabilitate si respirabilitate. Aceste materiale au luat nastere in mai multe forme si sub mai multe denumiri ca: Gore-TexŸ, SympaTexŸ, EntrantŸ, UltrexŸ, TriplePointŸ, DryTexŸ, PolarTecŸ, SynchillaŸ, ChinellaŸ, ThinsulateŸ, LiteLoftŸ, PrimaloftŸ, Polarguard/ PolarguardHVŸ si HollofillŸ. s.a.m.d. Toate gecile sau toti pantalonii care sunt facute din astfel de materiale, necesita o ingrijire deosebita.
  NU SE SPALA LA FEL CA MAIEUL SI CHILOTII! (scuzati-mi franceza!!)

  PRODUSE SPECIALE PENTRU SPALARE SI PASTRARE
  Ingrijirea si pastrarea speciala, de care vorbeam mai devreme, este formata din respectarea acelor simboluri de pe etichetele produsului si folosirea unor produse specializate/solutii specializate.

  NU SE FOLOSESC DETERGENTI OBISNUITI SI CU ATAT MAI MULT NU SE FOLOSESC INALBITORI SAU AGENTI BALSAMICI!
  Stiu ca cei care se vor interesa de costul unor produse speciale pentru curatare (desi nu mi se pare exorbitant), vor fi un pic dezamagiti de fraza de mai sus zicand ca “ce are domne...Ariel si Omo nu curata bine? ”.
  Detergentii obisnuiti de pe piata fac treaba buna, dar daca iti pasa de banii care i-ai investit in costumul tau de ski (geaca si pantalon), fa un efort si mai investeste ceva banuti in produsele care iti spala geaca si panatalonii si ti-le pastreaza asa cum le-ai luat de noi.
  Cateva produce care se folosesc pentru a curate si pastra hainele asa cum au fost ele facute, sunt produsele de la NikWax.

  Tratamentele produsele NikWax contin polimeri elastici cu proprietati de respingere a apei, care de se unesc cu firele de material, lasand spatiu pentru ca materialul sa poata respira. Acesti ploimeri se intind si se misca odata cu materialul, asa ca lucreaza mai bine impreuna si rezista mai mult. Produsele NikWax nu schimba aspectul materialelor pe care sunt aplicate. Produsele sunt WaterBased, non-poluante si neinflamabile. Sunt ideale pentru toate tipurile de imbracaminte dedicate acivitatilor outdoor, dar si pentru fleece, piele, de fapt pentr orice geaca sau piesa de vestimentatie, care are rolul de a te proteja de ploaie, vant si frig.

  Cateva din aceste produse sunt:
  Nikwax Tech Wash ptr curatare
  NikWax TX.Direct ptr reimpermeabilizare.
  NikWax TX.Direct SprayOn ptr impermeabilizarea zonelor foarte uzate.
  Nikwax Polar Proof ptr mentinerea izolatiei termice.

  Pot sa dau un exemplu, care nu este general valabil. O geaca fabricata din SympaTex are urmatoarele instructiuni, care reies din simboluri:
  - hand wash normal 30grdC;
  - do not bleach;
  - dry normal using low settings;
  - do not iron;
  - do not bleach;
  - do not dry clean;
  - do not use fabric softner;
  - tumble dry low or hang in shade;

  Nu pot sa zic eu care este formua ideala pentru a curate si pentru a pastra imbracamintea ca noua, dar ce pot spune este ca trebuie sa respectati cu strictete indicatiile simbolurilor de pe etichete de ingrijire si ca trebuie sa folositi produse speciale de curatare pentru ca altfel riscati sa pierdeti bani in timp ce investitia voastra pierde proprietatile siimplicit calitatea pentru care a fost inintial facuta acea investitie. Nu cred ca isi doreste nimeni ca in fiecare an sa isi schimbe costumul de ski!


  ####NU UITATI SA AVETI GRIJA DE NATURA, SA MILITATI PENTRU SALVAREA PLANETEI SI IMPOTRIVA INCALZIRII GLOBALE####

  Surse: cleaning101.com, fabriclink.com, thebeddingsite.com, nikwax.com
  Documentatie: http://www.thebeddingsite.com/fabric_symbols.pdf
  http://www.utextension.utk.edu/publi...iles/sp519.pdf
  Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: CUM INTRETINEM IMBRACAMINTEA (geaca si pantalonii de ski)? deschis de popika Afișează post original


  Comentarii 3
  1. Avatarul lui kalindor
   "Toate gecile sau toti pantalonii care sunt facute din astfel de materiale, necesita o ingrijire deosebita. NU SE SPALA LA FEL CA MAIEUL SI CHILOTII! (scuzati-mi franceza!!)"
   Da, dar si aceste maiouri si chiloti se spala cu sampoane speciale pentru baselayer. Bineinteles daca aceste articole sunt din cele cu uscare rapida, pentru activitati sportive si nu cele folosite in mod curent, din bumbac.
   Nu vreau sa dau sfaturi aici.
   Ce am gasit eu: sampon Storm pentru imbracaminte cu uscare rapida (ei l-au tradus cam ciudat-solutie pentru spalare rapida); si sampon TOKO (sosit mai curand pe meleagurile noastre) pentru baselayer si midlayer. Sampoanele nu contin aditivi, care daca se depun pe tesatura le afecteaza calitatile de respirabilitate, absortie a transpiratiei si uscare rapida
   Dar aceste produse sunt cam scumpe pentru mine. Eu folosesc astfel de imbracaminte des.
   Vroiam sa va intreb daca stiti de detergentul de la Amway SA8 Delicat?
   kalindor
  1. Avatarul lui rares
   Citat Postat în original de kalindor Vezi post
   Nu vreau sa dau sfaturi aici.

   Vroiam sa va intreb daca stiti de detergentul de la Amway SA8 Delicat?
   Foarte bine ca dai sfaturi!

   Eu nu am auzit de detergentul acesta. Tell us more
   rares
  1. Avatarul lui alexoffroad
   Eu nu folosesc decat detergent / sampon special pentru geaca de ski si pentru pantalonii de ski - ambele sunt cu Gore-Tex, la mine. la fel si pentru soft - shell, exista sampon special pt soft shell.

   Pentru base layere si fleece-uri (midlayer) folosesc un detergent lichid delicat - fara probleme de vreun fel pana acum. In rest, urmez instrauctiunile de pe eticheta de la imbracaminte (temperatura de spalare, etc...)

   De asemenea, folosesc, pentru geaca si pantaloni si soft shell - solutia de reimpregnare.

   Pana acum am mers pe NikWax , dar voi incerca si de la Toko.
   alexoffroad  SEO by vBSEO