• Zapada - tipuri de zapada

    ZAPADA
    Majoritatea monitorilor si profesorilor nu vorbesc despre zapada: acea chestie alba care este infinit variabila si reprezinta “vehiculul” pe care noi ne dam. Ce e cu zapada? Recunoasterea diferitelor tipuri de zapada prezente pe partii, vai, pante, este cheia in a deveni un skior avansat. Aici apare un vantaj al prietenilor snowboarderi: placile de snowboard plutesc mult mai bine in zapada in care un skior s-ar afunda ceva mai mult. Asta inseamna ca noi ca schiori trebuie sa fim in stare sa reactionam mult mai repede la diferitele tipuri de zapada prezente, care ar avea mai mult effect asupra noastra.
    Pentru inceput, o sa facem cunostinta cu cinci tipuri mai importante de zapada: zapada pulver (powder), zapada inghetata(ice), zapada batatorita (groomed), zapada maturata (crud) si zapada topita/zloata (slush). Odata ce am cunoastem aceste tipuri de zpada, putem adapta pozitia corpului si tehnica de schi si putem sa ne distram in orice conditii de zapada.
    1. ZAPADA INGHETATA (ICE)
    Majoritatea incepatorilor urasc acest tip de zapada deoarece atunci cand situatia devine dificila pentru ei, apeleaza la oprirea prin metoda plugului. Asa cum se stie, plugul este cea mai simpla, slaba si mai putin eficienta metoda da franare si cu atat mai mult inutila pe gheata. Pe gheata se poate schia deoarece este previzibila (neteda si alunecoasa), singura conditie este sa stim exact ce avem de facut. Un simplu exemplu de lucru care merge pe gheata este patina de gheata. Nu se poate spune ca un patinator pe gheata nu are control asupra patinelor. Cum la ei merge, poate merge si la noi, schiorii, singura conditie este ca miscarea sa se faca cat mai mult in aceeasi directie.



    Un alt mit legat de schiatul pe gheata este ascutitul canturilor. NU trebuie sa avem canturile ascutite “razor-sharp”, deoarece atunci cand se franeza pe gheata, cantul are tendinta sa agate orice imperfectiune din gheata si controlul asupra franarii pierde in eficienta. Franarea pe gheata se face prin derapaj si canturile trebuie sa franze, dar sa si alunece astfel incat franarea sa fie facuta sub control. Doar schiorii de performanta au nevoie de canturi ascutie “razor-sharp” pentru ca trebuie sa schieze si sa vireze fara a derapa si avand control total asupra schiurilor, atat timp cat ei coboara cu viteze medii de 100km/h.
    Ne ducem iar cu gandul la metoda patinajului. Cu cat este mai tare stratul de zapada, cu atat mai mult schiul trebuie sa mearga in aceeasi directie ca si miscare (fara sa derapeze in viraje). Atunci cand schiul este pe cant, are o aderenta foarte mare (cat timp canturile au fost ascutite si pregatite pentru un nou sezon de schi). Virajele nu pot fi la fel de stranse ca de obicei si de aceea viteza va fi ceva mai mare. Un lucru bun este ca zapada inghetata sau gheata sunt previzibile asa ca se poate schia mai repede fara frica de a-ti agata skiul (n.r. in damburi). Daca nu va place sunetul scos de schiuri puteti sa va opriti printr-o franare destul de lunga, insa de preferat este sa incercati aceasta franare in zone cat mai late cu inclinatie cat mai mica (n.r. partii marcate cu albastru sau chiar verde). Cheia schiatului pe gheata este virajul cat mai lung (sau larg dupa cum va suna mai bine) si cel mai bine ar fi sa se schieze lasand greutatea cat mai mult pe piciorul din exteriorul virajului si exercitand forte mai mari pe cant si schiul va avea aderenta mult mai buna. Aici are avanataj schiorul in fara sonwboarderului deoarece greutatea se distribuie in doua puncte de sprijin, unul incarcat mai mult decat celalat (si celalat de rezerva in caz ca se pierde aderanta schiului din exterior) pe cand snowboarderul trebuie sa faca echilibristica pe un singur cant.


    2. ZAPADA TOPITA/ZLOATA (SLUSH)
    Cand temperatura aerului creste si afara este destul de cald fata de temperatura de inghet, zapada incepe sa se topeasca si apa este prezenta in cantitati din ce in ce mai mari. Odata cu acest proces, delicatele cristale de zapada, se transforma in granule de gheata si astfel se formeaza zloata. Zloata este practic zapada care a inceput sa se topeasca si devine din ce in ce mai uda si mai grea.



    Schiatul pe zapada uda si grea se face mai dificil deoarece aderenta este mai mare si schiul aluneca mai anevoios, si de aici si virajele sunt mai anevoioase decat cele in zapada uscata. Ca si in cazul zapezii maturate sau cu crusta, dupa cum o sa vedeti mai tarziu, este nevoie de miscari mult mai agresive si mai energice in viraje decat la tehnica obisnuita. Virajele line sunt cheia schiatului pe zloata daca doriti sa schiati usor si sa nu fiti epuizati.


    3. ZAPADA BATATORITA (GROOMED)
    Acest tip de zapada este acea zapada nenatural de plata si aranjata, pe care o vedem in fiecare dimineata cand iesim pe partie dupa ce ratrak-urile si-au facut treaba, toata noaptea sau toata dimineata, dupa caz, si ne ofera senzatii placute pentru primele coborari matinale. Multi folosesc aceasta zapada pe post de ghid pentru a corecta cateva aspecte in tehnica pe care o detin. Se pot face 4-5 coborari pe o partie maturata, dupa care va puteti opri si puteti analiza track-ul lasat pe partia imaculata: daca ati facut virajele corecte cantand puternic, ar trebui sa observati doua urme frumoase si cursive, daca ati facut virajele prin derapaj o sa observati doua urme doar in zonele de tranzitie de la un viraj la altul si in zona virajelor o sa observati o singura urma.



    Ce mai ofera zapada batatorita dimineata? Pai, cateva coborari in forta care te pot ajuta sa capeti mai multa incredere in tine, mai putina lume si mai mult spatiu de manevra, fara sa mai punem la socoteala ca acele coborari vor fi rapide si cursive exact ca la o competitie, unde lipsesc spectatorii si arbitrii.


    4. ZAPADA MATURATA (CRUD)
    Zapada maturata este acea zapada grea, uda si zgrunturoasa. Per ansamblu, uneori se poate prezenta ca powder insa trebuie mare atentie sa nu fiti pacaliti. O metoda foarte simpla de a face diferenta intre crud si powder este sa incercati sa faceti un bulgare de zapada si daca reustiti foarte usor si bulgarele nu se faramiteaza, atunci este crud si nicidecum powder.



    Acest tip de zapada este indragita atat de schiori cat si de snowboarderii, deoarece este cea mai buna zapada care se poate gasi atunci cand nu este powder.
    Un alt aspect interesant este ca schiori de nivel mediu sau intermediar intampina mari dificultati in a schia pe acest tip de zapada si atunci se vor multumi cu partiile, mai ales ca folosind tehnica plugului in acest tip de zapada iti poate cauza foarte usor luxatii ale articulatiilor picioarelor. Dar asta nu inseamna ca cei care au un nivel mai avansat nu se vor descurca cand vor intalni acest tip de zapada. Trebuie facute cateva modificari minore in ceea ce priveste tehnica de abordare. In primul rand, natura aceste zapezi face ca schiul sa intampine diferite rezistente din partea zapezii. Acest lucru se poate observa in viraje cand vom simti o decelerare pronuntata in pozitia neutra (de initiere a virajului) si corpul are tendinta sa o ia inaintea picioarelor si cel mai neplacut scenariu se numeste “face-plant”. Cum combatem acest aspect? Trebuie sa coboram bazinul cu aproximativ 50% din pozitia normala abordand “pozitia neutra in crud” si ne vedem de treaba. Aceasta pozitie neutra nu face decat sa coboare centrul de greutate si permite tibiilor sa absorba forta zapezii variabile. Pe masura ce incepem sa cantam nu trebuie decat sa coboram putin din pozitia naturala de schi intr-o pozitie usor lasata pentru a preintampina contopirea cu zapada.
    Avand in vedere ca acest tip de zapada ne ofera si tot felul de damburi si denivelari, trebuie sa evidentiem si aspectul pozitiei schiurilor. Trebuie adoptata o pozitie astfel incat greutatea si energia sa fie distribuita pe ambele skiuri. Imaginati-va ca intampinati un mare damb cu schiurile, daca greutatea este distribuita mult mai mult pe schiul din exteriorul virajului asa cum toti am invatat prima oara, schiul din interiorul virajului care este mai putin incarcat, va fi aruncat de pe traiectorie si va veti invarti. Daca la initierea virajului greutatea va fi distribuita pe ambele schiuri, scenariu de mai sus va fi scos din discutie. Nu incercati sa virati prea mult, lasati skiurile sa isi faca treaba, tinad cont si de fapul ca pana la urma voi le dictati ce sa faca si ca viteza este cheia virajelor largi in astfel de zapada. Incercand sa incetiniti, picioarele nu vor mai reactiona ca niste amortizoare, asa ca nu trebuie decat sa schiati relaxati si mai flexati.
    Oprirea nu mai este nici ea asa usoara cum am invatat prima oara. Puteti incerca sa franati normal ca la hokey prin derpaj, insa puteti intampina multe probleme. Oricand puteti sa franati virand inspre deal, va functiona intotdeauna. Daca este prea abrupt pentru viraje lungi, nu ezitati sa incercati virajele prin saritura, dar asa va fi mai usor pentru experti.


    5. PULVAR (POWDER)
    Asa cum spuneam mai sus, daca nu puteti sa faceti un bulgare, atunci este pulvar. Este zapada din vise sau din cosmaruri, pentru ca adevaratul pulver este usor de schiat insa iluzioneaza pe cei de nivel intermediar. Motivul? Simplu: balansul! Deoarece cei mai multi intermediari nu controleaza foarte bine balansul si tehnica lor cuprinde punctarea cu betele inapoi, miscare soldurilor in lateral in timpul virajului, aruncarea umarului in fata, ei vor intampina dificultati in powder ce vor face schiul aproape imposibil pentru ei.



    In pulvar plutesti in zapada in loc sa aluneci pe o suprafata tare acoperita de zapada. Atunci cand plutesti in zapada afanata, orice dezechilibru este amplificat si se finalizeaza cu “face-plant”. Se pot invata multe de la snowboarderi, care sunt, fie ca vrem sa recunoastem sau nu, maestrii powder-ului. Se stie ca o placa de snowboard pluteste mult mai bine in zapada afanata decat schiurile, desi schiurile “new school” sunt extrem de late. Desi pe partie folosim cantul pentru a taia virajele pe o suprafata tare, in pulvar in schimb nu putem face acest lucru deoarece nu avem o suprafata solida pe care sa cantam.
    Skiatul in zapada afanata presupune transformarea imaginara a schiurilor intr-o placa. Primul lucru pe care trebuie sa il stapanim este cum sa topaim un pic. Imediat ce intri in pulvar trebuie sa mergi drept si sa apesi pe ambele schiuri incercand sa le afunzi un pic. Odata cu aceasta apasare a schiurilor, zapada devine un pic compacta si in schimb te impinge spre suprafata si te va face sa iti gasesti echilibrul atat timp cat adopti o pozitie mai flexata (ca la crud). Dupa ce ati reusit sa stapaniti aceasta miscare, incercati sa faceti aceeasi miscare in timp ce alternati directia in care impingeti in schiuri, tineti bratele larg deschise si stati intr-o pozitie mult flexata decat deobicei.
    Cheia satisfactiilor in pulvar este viteza. La fel ca si un schior pe apa, nu veti pluti decat daca aveti viteza mare. Din fericire, datorita rezistentei intampinate in zapada afanata, veti putea schia pe pante mai abrupte fara sa capatati viteaza foarte mare. Daca cadeti (si sigur o sa cadeti) si ati piredut un schiu folositi celalat schiu sau un bat, si maturati cu el zapada dintr-o parte in alta urcand spre punctul in care ati cazut ca sa aveti sanse sa gasiti schiul.


    In INCHEIERE cateva sfaturi despre cum sa gasiti zapada buna si despre vizibilitate.
    CUM SA GASITI ZAPADA BUNA?
    Diferenta intre o zi obisnuita si o zi excelenta de schi o face daca veti sti unde este zapada buna. Inainte sa plecati pe munte dimineata, stati un pic si ganditi-va la zapada. Daca a fost o noapte geroasa, atunci zapada de pe partie va fi inghetata si foarte tare, asa ca mai bine va orientati catre partiile care vad primele razele soarelui si dupa o ora in care zapada sta la plaja va fi mai moale, tocmai buna pentru schi. Acelasi lucru ar trebui urmarit si pentru sfarsitul zilei si anume partiile care au stat in umbra si nu au zapada foarte mult topita din cazua soarelui din timpul zilei. Daca esti printre primii schiori la baza partiei si ai luat primul tronson de instalatie si ai avut o coborare excelenta nu fi tentat sa urci pe acelasi tronson pentru ca aglomeratia te va prinde din urma atat la coada la instalatie cat si pe partie. Cauta sa urci din ce in ce mai mult, asta acolo unde statiunea si instalatiile ti-o permit. Indeparteaza-te cat mai mult de statiune (dar il limitele bunului simt si resecta in continuare marcajele si indicatiile salvamontului), mai ales daca vrei sa lasi mereu primele urme in powderul imaculat.
    VIZIBILITATEA
    Sa schiezi pe ceata sau in zone unde norii sunt foarte josi, te poate uneori intimida. Poti incerca sa schiezi printre copacii de pe marginea partiei pentru ca acolo ceata sta deasupra copacilor sau chiar pe marginea partiei urmarind delimitarea partiei de catre linia copacilor. La fel se poate proceda urmarind marcajele laterale ale partiei acolo unde sunt existente. Adoptand pozitia pentru zapada maturate (crud) si anume o pozitie mai joasa, greutatea distribuita pe ambele schiuri la fel, vei avea o vizibilitate ceva mai buna si vei putea absorbi socurile de la damburi sau alte obstacole intalnite.
    Incearca si vei vedea ca merge!
    Si nu uita ca orice protectie (casca, ochelari, protectie de spate, tibii, coapse, etc.) nu sunt bani aruncati degeaba, este o protectie in plus pentru tine!





    SURSA: freerideskier.com
    //
    Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: Zapada - tipuri de zapada deschis de popika Afișează post original




    SEO by vBSEO