• RECCO - avalanche rescue system - ce este si cum functioneaza

  Cu totii vedem in jurul nostru, in magazine, cuvantul RECCO, de cele mai multe ori scris pe haine, dar si pe unii clapari. Cuvintele care insotesc aceasta inscriptie, si anume “avalanche rescue system” lamuresc putin despre ce este vorba.

  Probabil ca unii dintre voi stiu mai multe, iar altii mai putine, si probabil unii nu stiu mai nimic despre acest sistem – ce este si cum functioneaza.

  RECCO este un sistem care ajuta la localizarea eficienta a victimelor avalanselor care sunt ingropate in/sub zapada. Ca principiu, pentru determinarea precisa a pozitiei victimei sunt folosite unde radar.

  Sistemul este compus din doua componente: Detectorul RECCO – folosit de salvatori / cautatori, si Reflectoarele RECCO integrate in haine, casti, in echipamente de protectie sau in clapari. Dat fiind pricipiul de functionare aceste reflectoare nu au nevoie de baterii ca sa functioneze, si faptul ca sunt fixate permanent face sa nu fie necesara pregatire speciala sau antrenament pentru a il folosi.

  Detectoarele sunt pastrate in locatii cheie ale domeniului schiabil, astfel incat sa poata permite interventia rapida in cazul unui eveniment petrecut oriunde, fiind posibil sa fie transportat cu elicopterul, cu snowmobilul sau chiar de salvatori pe schiuri.

  Este foarte important sa avem in vedere ca RECCO nu este un sistem care sa poata fi folosit imediat, la locul producerii avalansei, de membrii grupului din care faceau parte victimele, sau de martori ai incidentului. Obiectivul acestuia este sa faciliteze o cautare organizata mai usoara, si sa dea mai multe sanse celor care se aventureaza in teren periculos. Nu inlocuieste transceiverul, si nu interfereaza cu folosirea acestuia in backcountry / in afara partiilor.

  In prezent, conform site-ului propriu, RECCO este folosit de un numar de 600 de servicii de salvare din toata lumea. Raspandirea este maxima in Europa. In plus, 50 dintre aceste servicii de salvare participa activ la dezvoltarea si testarea permanenta a acestei metode / tehnologii.

  In Statele Unite sunt mai mult de 100 de statiuni de schii unde serviciile de salvare folosesc déjà RECCO. In plus din ce in ce mai multi dintre cei care organizeaza iesiri de heliskiing incep sa foloseasca si ei sistemele RECCO.

  In cazul in care aveti in plan o excursie in Japonia pentru schi, puteti sa fiti (mai) linistiti, pentru ca incepand cu 2005 cele mai importante 19 statiuni de schi, din marile domenii cum ar fi Arai, Niseko sau Nakuba sunt echipate cu detectoarele RECCO.

  Acest sistem si-a facut debutul in anul 1983, fiind dezvoltat de Magnus Granhed, la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm. Implicarea unor apropiati ai sai intr-o avalansa a fost imboldul care l-a determinat pe Magnus sa perfectioneze aceasta tehnologie.

  Prima viata salvata de RECCO a fost a unei schioare, in 1987.

  Dezvoltarea si raspandirea sistemului au fost accelerate de aparitia celei mai recente generatii de detector RECCO, avand o greutate de numai 1,6kg. Aceasta dimensiune redusa a permis ca detecorul sa fie extreme de portabil si sa poata fi extreme de eficient in cazurile critice. De asemenea, aceasta cea mai recenta generatie, a noua, poate identifica si un transceiver aflat sub zapada.

  Exista o oarecare similitudine intre tehnologia folosita de transceivere si cea a sistemului RECCO. Destinatia acestuia din urma este de a fi complementar transceiverului – pentru ca este IMPOSIBIL sa ai un detector RECCO IMEDIAT la locul producerii avalansei. Pentru interventie imediata, deocamdata nimic nu poate inlocui transceiverul, sonda si lopata.

  Dat fiind ca foloseste o frecventa mai mare, acuratetea directional a RECCO este remarcabila. Odata localizat semnalul unui reflector sub zapada, salvatorul va fi condus de detector direct deasupra victimei, fara a fi nevoie sa urmeze un algoritm de cautare cu linii de flux, cum este cazul multor modele de transceivere. Acest avantaj reduce mult timpul de cautare, creste acuratetea localizarii si scade si timpul care este necesar pentru cautarea cu sonda.

  Integrarea reflectoarelor RECCO in echipamentul de schi – fie in haine, fie in casti sau clapari – nu solicita in nicun fel schiorul sau snowboarderul – pentru ca nu cere nicio actiune suplimentara pentru a face sistemul active. Tot ce ai de facut este sa porti ceva care are RECCO integrat – si asta nu este deloc greu. Nu are baterie, nu pierde semnalul, si mai ales este imposibil sa uiti sa il pornesti. Toate aceste caracteristici il fac potrivit pentru un spectru atat de larg de utilizatori – si elimina atat de posibila eroare umana.

  In cazul multor avalanse salvarea este o combinatie intre interventia imediata (a grupului sau a martorilor) si interventia organizata a serviciilor de salvare. Facilitatile oferite de serviciile de telefonie mobile (apeluri de urgent chiar si fara semnal de la reteaua proprie) fac apelarea serviciilor de salvare organizata mult mai facila.
  Desi recent vedem tot mai multi iubitori ai muntelui si ai sporturilor de iarna care isi cauta un “loc de joaca” in afara partiilor, studiile arata ca acestia se concentreaza, in mare majoritate, pe o raza de cca 3km in jurul unui domeniu schiabil (distanta fata de punctele extreme ale schi-lift-urilor). Aceasta distant permite un timp scurt de raspuns al serviciilor de salvare organizata, si face ca sistemul RECCO sa fie foarte util acestor servicii.

  Reflectorul RECCO recent cantareste mai putin de 4 (patru) grame, nu are nevoie de o sursa de current, si deci nu trebuie sa iti amintesti sa il pornesti. Nu are nevoie de intretinere, si are o durata de viata nelimitata. Foarte important este si faptul ca nu prea poti sa il “uiti” acasa / la cabana, si astfel sa te aventurezi fara el in afara partiilor sau in teren periculos. Poate fi spalat fara vreo problema (odata cu piesa echipamentul pe care este fixat).

  Ce contine insa acest mic reflector RECCO? Un minuscul transponder cu o antena de cupru si cu o dioda. Foarte asemanator cu o mica placa cu circuite integrate, este protejat de un plastic impermeabil, si este fixat definitiv / permanent de producator pe piese de echipament care sunt improbabil sa fie smulse in cazul unei avalanse. Este proiectat sa iasa putin in relief fata de suprafata echipamentului pe care este fixat, si in general se fixeaza pe echipamente care se poarta la exterior – nu pe echipamente care sa se poarte sub alte haine.

  Acest sistem cu doua componente functioneaza pe principiul dublarii frecventei. Reflectorul intoarce undele radar directionale catre cautator si dubleaza frecventa, permitand cautatorului care foloseste detectorul RECCO sa auda, practice, unde este localizata victima. Aceasta face posibila gasirea cu mare acuratete a locului unde este victim si conduce cautatorii direct deasupra acestui loc.

  Reflectoarele RECCO au o eficacitate maxima atunci cand sunt purtate pe casca, sau cand sunt purtate in pereche – pantaloni – geaca sau pe ambii clapari, astfel putand sa isi faca rolul indifferent de orientarea corpului victimei sub zapada. Ideal este ca acestea doua reflectoare sa se afle fiecare pe cate o parte a corpului (de ex pe maneca stanga si pe partea dreapta a pantalonului).

  Natura reflectoarelor RECCO face sa nu interfereze cu alte metode de cautare, dat fiind ca ele nu emit niciun semnal. Ele functioneaza ca o completare a purtarii transceiverului.
  Succesul sistemului RECCO se bazeaza pe buna functionare a detectorului. Acesta se afla in dotarea serviciilor de salvare organizata – salvamont, patrule de schi, companii care organizeaza heliskiing, etc.

  Mai nou, reflectoarele se pot si cumpara, de exemplu am gasit si pe Amazon de vanzare si ti le poti atasa singur pe echipament.

  Detectorul RECCO este directional, ceea ce inseamna ca semnalul audio creste atunci cand acesta este indreptat direct catre reflector. Aceasta particularitate elimina necesitatea de a urma un algoritm de cautare sau de a urma linii de camp care sa conduca salvatorii deasupra locului unde se afla victima.  In detector se afla un emitator si un receptor pentru undele radar. Modelul actual de detector este o evolutie semnificativa fata de primele modele – avand o greutate de numai 1,6 kg – fata de peste 20 kg cat aveau primele modele. Greutatea redusa il face extreme de portabil in teren, in conditii dificile.
  Pentru a fi usor de folosit, are comenzi foarte simple: butonul de pornit / oprit si reglajul de volum. Are o baterie, si se incarca la priza, permitand o autonomie de trei pana la patru ore de cautare cu o baterie plina.  Raza de actiune a detectorului depinde de foarte multi factori, cum ar fi umiditatea zapezii, densitatea acesteia, directia in care este ingropata victim, si orientarea reflectoarelor fata de detector. Distanta maxima la care s-a observant functionarea detectorului este de 200m prin aer, si de 30m prin zapada. Din acest motiv cautarile se fac pe culoare de 20m latime, iar detectorul este recomandabil sa fie tinut sub un unghi fata de panta, cel putin in prima faza a cautarii. Este important de semnalat ca lichidele absorb undele radio, astfel incat in zapada de primavara, foarte apoasa, scade raza de actiune a detectorului.

  Salvatorii pot sa foloseasca detectorul fie din elicopter, fie cand se afla pe schiuri sau pe picioare. Data fiind raza mare de actiune prin aer a detectorului, a devenit un obicei ca sa se initieze cautarile din elicopter.

  Detectorul RECCO nu interfereaza cu transceiverele, in general, dar ocazional mai capteaza semnale slabe de la telefoane mobile, de la statii radio (walkie-talkie) sau de la transceivere, in special la distante foarte mici. De aceea este foarte important ca serviciile de salvare organizata care initiaza o cautare sa fie bine organizate si sa aiba o experienta in cautari, pentru a interpreta semnalele in situatii de criza.

  In concluzie, nu cautati in magazine geci de schi marca RECCO ( cum am auzit cu urechile mele la niste oameni care vizitau expozitia Snow Show). Dar daca aveti de ales intre doua geci de schi apropiate ca specificatii, performante si prêt, puteti sa va faceti un serviciu alegand-o pe cea care are un reflector integrat. La fel si la casti, sau la alte echipamente care pot sa contina reflectoare RECCO. Fie ca “va mananca pielea” sa va aventurati in afara partiilor, sau schiati numai pe partii, RECCO poate sa fie de folos – desi nu va dorim vreodata sa aveti nevoie. Si nu uitati, RECCO nu previne avalansele, nu garanteaza supravietuirea sau localizarea in cazul in care sunteti prinsi intr-o avalansa (Doamne-fereste!)! Iesiti in afara partiilor numai in grup, in care fiecare membru are in dotare transceiver, lopata si sonda si, mai ales, stie sa le si foloseasca!
  avalansa avalanche backcountry safety cautare extrem ski schi offpiste off-piste salvare
  Va dorim sa aveti zapada buna si din belsug in toata vacantele voastre de schi, si sa nu aveti vreodata nevoie de RECCO sau de celelalte echipamente – transceiver, lopata si sonda!

  sursa informatii : www.recco.com
  sursa foto : TetonAT.com
  Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: RECCO - avalanche rescue system - ce este si cum functioneaza deschis de alexoffroad Afișează post original


  Comentarii 1
  1. Avatarul lui john_dude
   Salutare!

   Conform celor declarate de prietenul nostru Adi David, seful Salvamontului Sibiu, din decembrie 2010 la Balea Lac se va gasi un astfel de dispozitiv. Aparatul este inchiriat pe o perioadă de 5 ani fiind destinat doar echipelor de salvare.

   Doamne ajuta sa nu fie nevoie de el!
   john_dude  SEO by vBSEO