• Repararea gaurilor de montare legaturi care au fost distruse

  Articolul de fata este opera lui Thenutz si noi i-am promis candva ca fiind o munca destul de laborioasa si bine documentata, merita sa apara intr-un articol care sa ofere o mana de ajutor celor care se confrunta cu probleme de felul celor descrise mai jos.
  Thenutz, ai cuvantul:
  "Cateodata avem nenorocul sa ne trezim cu legaturile smulse din schiuri sau cu cate o gaura in schi distrusa. Se intampla din diferite cauze si se poate intalni la majoritatea tipurilor de schiuri (indiferent de structura/constructia lor).

  Acum sa analizam putin cauzele. In general, cele mai intalnite cazuri au la baza o proasta montare initiala a legaturilor. De multe ori se intampla ca tehnicianul sau cine monteaza prima data legaturile sa nu respecte indicatiile mentionate pe schi cu privire la diametrul si adancimea gaurii pilot. Gaura pilot (sau cum vreti sa-i spuneti) este cea initiala care ghideaza surubul in schi. Este esential ca aceasta sa fie mai subtire (diametru mai mic) decat surubul. Surubul isi formeaza singur filetul interior. In general se recomanda folosirea unui spiral de 3,5 mm diametru cu 9mm adancime pentru majoritatea schiurilor pentru adulti, indiferent de tipul schiului (carve, freestyle, freeride, BC etc.) atat timp cat acestea nu au stratul exterior din metal,titan etc. Exista schiuri care au o placuta de titan ori metal in interior, pe portiunea mediana, in dreptul legaturii. Pentru acestea se poate utiliza un spiral de 3,8/4,1 mm diam. Adancimea fiind aceeasi. Este indicat si formarea filetului cu un tarod special (precum surubul de schi alpin) cu un pas denumit 12AB (este cam dubios standardul in sensul ca este greu de gasit).

  Din pacate multi “specialisti” in montarea legaturilor nu prea tin seama de aceste recomandari. Fie nu citesc de pe schiuri indicatiile fie o fac din comoditate, folosind in mod regulat un burghiu de 3,8 sau 4,1mm diametru. Asta pentru ei inseamna o insurubare mai usoara a legaturilor dar pentru utilizator poate insemna dezastru daca o gaura sau mai multe cedeaza. Daca gaura a fost data prea larg nu se mai poate observa dupa insurubarea finala, deoarece oricum filetul este la fel format, insa diferenta apare in rezistenta materialului in care a intrat surubul (miezul schiului).

  O alta cauza intalnita este distrugerea gaurii in momentul insurubarii, folosindu-se o forta prea mare de strangere sau o strangere insuficienta a suruburilor. Mai izolate sunt cazurile cand legatura este cea care cedeaza, daunand astfel prinderii de schi prin socul respectiv.

  Cele mai intalnite metode de a “rezolva” o astfel de problema era mutarea legaturilor in fata sau in spate (cel putin la distanta egala cu diametrul unei gauri) in functie de preferinta schiorului, tipul schiului etc. Din pacate o astfel de mutare afecteaza modul in care schiul se comporta pe zapada, si necesita un nou set de gauri in schiuri, lucru care le poate afecta durata de viata si rezistenta (mai ales in cazul schiurilor subtiri in talie). La schiurile de freestyle sau backcountry exista mai multe puncte de montare a legaturilor. Daca se urmareste montarea clasica se va urmari insemnul de regula cel mai de jos (spre cozile schiurilor). Acesta marcheaza locul montarii allmountain care permite si mersul in switch in cazul schiurilor twintip, insa neeexceland in park, centrul de greutate fiind mai spre cozi. In pozitiile free/BC etc. montarea se face mai spre varfuri, si corespunde centrului real de greutate al schiului (mijlocul).

  Alta modalitatede a repara o gaura stricata este prin introducerea unei solutii de tip epoxy in aceasta si apoi introdus surubul si lasat sa actioneze. Este destul de eficienta solutia insa NU se recomanda in cazul schiurilor cu miez din fibra de sticla deoarece aceste solutii epoxilice au o reactie chimica cu miezul schiului si se umfla. In cazul in care este lemn sau orice alt metal prezent in constructie este ok. Mai sunt variante precum introducerea unui dop de lemn in gaura, lipit cu epoxy, apoi dupa uscare, gaurit, si remontat legatura in mod normal.

  Cea mai de incredere modalitate de a repara un filet distrus fara a muta pozitia legaturilor este insertia metalica. Acestea sunt precum cele intalnite in cazul snowboardurilor si sunt foarte rezistente. Singura diferenta este ca trebuie sa aiba pasul unui surub pentru legaturi de schi alpin (12AB) sau daca nu se inlocuieste si surubul cu unul cu un pas normal. Nu sunt prezente inca din fabricatie, in cazul schiurilor, deoarece este greu sa convingi toti producatorii de legaturi de schi alpin ori de tura sa foloseasca acelasi tipar de montare (si care ar fi cel mai bun? Asta-i intrebarea...)

  Lovindu-ma de aceasta problema a trebuit sa comand o trusa de insertii HeliCoil, speciale pentru schiuri. In continuare doresc sa prezint modul in care se utilizeaza (pentru cine mai are rabdare sa mai urmareasca deja plictisitoarea “prezentare”)

  Trusa arata cam asa:


  Contine un burghiu special cu limitare la 9mm (adancimea recomandata pentru montare), un tarod cu acelasi pas ca insertiile, dispozitivul de introducere al insertiilor, manerul si 100 de insertii din aluminiu.

  Insertiile arata cam asa:


  Pentru montare este necesara largirea gaurii avariate cu burghiul special. Inainte de acest pas este esential sa se verifice daca grosimea schiului permite folosirea burghiului de 9mm adancime (exista riscul de a gauri schiul in intregime):
  Dupa largirea gaurii se foloseste tarodul din trusa pentru a forma filetul insertiei:
  In momentul in care filetul este format se pune in gaura adeziv pentru legaturi si se foloseste dispozitivul de insertie:


  Se introduce insertia din aluminiu pana in momentul in care aceasta nu mai inainteaza in gaura. In acel moment se sterge excesul de adeziv si se observa daca insertia a intrat suficient de mult in schiu. Daca este ok se desurubeaza, iar dispozitivul de introducere iese fara insertie:


  Gaura o data stricata este din nou utilizabila si poate chiar mai eficienta deoarece “dintii” insertiei sunt mult mai pronuntati decat cei ai surubului. Datorita structurii arcuite a insertiei schiul "operat" nu-si pierde proprietatile elastice in acea zona, iar spatiul ocupat de insertie este minim.

  Acum schiurile sunt OK si asteapta ZAPADAAA.....  Sper ca aceste informatii sa fie cat se poate de utile!"

  Multumim Thenutz pentru informatii si la cat mai putine ore in altelier si la cat mai multe pe partie !
  Acest articol a fot publicat în original în subiectul forumului: Repararea gaurilor de montare legaturi care au fost distruse deschis de popika Afișează post original
  SEO by vBSEO