• Tirolul si agentul 007

  Toţi cei care au vizitat Austria şi mai ales Tirolul au exclamat cel puţin o dată: „Parcă e din filme”. Şi nici n-ar fi fost prea departe de adevăr.

  Cu o spectaculozitate a peisajului rar întâlnită şi chiar şi mai rar atât de bine pusă în valoare, Tirolul şi-a stabilit acum mai bine de 100 de ani meritele ca locaţie de filmare. Din 1998 încoace, peste 500 de filme s-au filmat în Tirol, pentru ţări ca SUA, Marea Britanie, India, China, Rusia, Canada, Italia sau Germania.


  ©2015 Sony Pictures Releasing GmbH

  Nici măcar agentul 007 nu a putut să-i reziste, iar în cel de-al 24-lea film din franciza James Bond, „SPECTRE”, cu Daniel Craig, Léa Seydoux, Dave Bautista, Monica Bellucci şi Christoph Waltz, câteva dintre cele mai impresionante scene de acţiune sunt filmate în Soelden şi în pitorescul Obertilliach, din Tirolul de Est.

  Dar totuşi cum a ajuns James Bond în Tirol? Lumea e mică.

  Ian Fleming, autorul romanelor de spionaj care au inspirat filmele omonime a fost trimis de mama sa în 1927 la o mică şcoală particulară din Kitzbühel, în Tirol, condusă de un fost spion britanic şi de soţia sa scriitoare. Nu-i aşa că acum parcă altfel se leagă povestea?


  ©2015 Columbia TriStar Marketing Group, Inc. and MGM Studios, Photo Credit: Alexander Tuma

  În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ian Fleming s-a ocupat de organizarea şi supervizarea unităţilor de informaţii, ca în 1952 să scrie primul episod James Bond, „Casino Royale”.

  În 2015, la aproape 90 de ani de la şederea lui Ian Fleming în Tirol, personajul său reprezentativ se întoarce aici pentru scene pline de acţiune şi adrenalină, în stilul caracteristic Bond.

  Producătorii şi-au dorit ca scenele spectaculoase filmate aici să impresioneze dincolo de ce a reuşit „Skyfall”, iar Tirolul promitea să se ridice la nivelul aşteptărilor. „Mai mult decât oricât, trebuia să avem o secvenţă uluitoare, iar aceasta să fie una dintre cele mai importante scene de acţiune din film, într-un fel, cireaşa de pe tort. O să fie fantastică, iar Tirolul părea să ne ofere tot cadrul potrivit pentru a obţine asta”, declară producătorul asociat Gregg Wilson. Scenograful Dennis Gassner, responsabil printre altele cu stabilirea locaţiei de filmare, a spus şi el: „Vom purta mai departe istoria filmelor Bond, aducând publicului scene incitante şi ce poate fi mai incitant decât să te afli pe acoperişul lumii?”

  A fost nevoie de eforturi importante pentru a primi echipa de filmare, căci drumul de acces către gheţarul de la Soelden e închis pe timpul iernii din cauza riscului de avalanşă, însă impedimentul a fost depăşit de profesionalismul părţii austriece.

  În decembrie 2014, echipa de filmare a ajuns în Tirol, căutând decorul perfect, iar în ianuarie 2015, Daniel Craig a sosit pentru a începe filmările, care au continuat aici până în februarie.

  În cele trei săptămâni de filmare, agentul 007 a avut parte de urmăriri spectaculoase pe şosele, de furtuni de zăpadă, de zile cu cer senin şi de peisaje montane idilice. Unele dintre scenele de acţiune au fost filmate în studio la Londra, într-o replică fidelă a restaurantului ice Q din Soelden.  La Obertilliach, echipa de filmare a venit cu zăpadă de recuzită, un avion şi o cabană de lemn, reconstruită la faţa locului şi amplasată în vârful unei pârtii de pe domeniul schiabil Golzentipp. Cei 687 de locuitori din micuţul Obertilliach au botezat-o repede „casa Bond”.

  Alte scene au fost filmate în centrul istoric al satului, motiv de mare mândrie pentru localnici şi pentru autorităţile oricărei localităţi axate pe turism.

  Iar când totalul banilor cheltuiţi în Tirol pentru echipa de 600 de persoane, de-a lungul celor 31 de zile de filmare se ridică la 8,9 milioane de euro, un episod cu James Bond filmat într-o ţară care duce turismul la nivel de artă, chiar e ca şi cum ai fi câştigat la loterie, aşa cum spune primarul din Obertilliach, Matthias Scherer.

  Mai multe informatii gasesti aici.
  bobu and atomic1 like this.


  Comentarii 2
  1. Avatarul lui atomic1
   Toate bune si frumoase dar SPECTRE, pentru mine personal, a fost cel mai prost film vazut in ultimii 5 ani, vazut la cinema. Peisaje frumoase, actori buni, multe detalii dar ..... nu as mai merge nici gratis la filmul asta
   atomic1
  1. Avatarul lui Posho
   Jaguaru' si fata. Crisma au facut-o mai recent, n-am vazut-o. Nici Jaguarul. Si nici fata
   Posho  SEO by vBSEO